Вiзит з прицiлом на майбутнє

Добудова ХАЕС в числі пріоритетних напрямків економічної полі­тики уряду. Питання добудови 3 та 4 енергоблоків станції залишається актуальним. Саме з метою ознайомлення із станом справ на об’єкті пов’язана нарада, яку провели на ХАЕС учасники представницької делегації з Києва. До складу делегації увійшли президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський, народний депутат України - перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної полі­тики та ядерної безпеки Олександр Домбровський, керівники Держатомрегулювання, ВП «Атомпроектінжині­ринг», ПАТ «Київський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Енергопроект».

Учасників представницької делегації знайомили із здобутками та проблемами  генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко, головний інженер Віктор Макєєв, керівники служб та підрозділів.

Після обговорення певних аспектів  візиту представники владних структур оглянули машзал та блочниий щит управління першого енергоблока.

Під час від­відин проммайданчика та недобудованих конструкцій третьо­го енергоблока гостей супроводжував заступник генерального директора з капітального будівництва Хмельницької АЕС Олег Рахлінський. Він акцентував увагу на низці заходів, які виконані на третьому та четвертому енергоблоках з метою консервації будівельних елементів, обладнання для подальшого їх використання в процесі майбутнього завершення будівництва.

Висновки та враження, які склались під час відвідин проммайданчика Хмельницької АЕС, були озвучені у ході наради, на якій порушувались питання законодавчого забезпечення добудови третього та четвертого енергоблоків.

За словами радника президента НАЕК «Енергоатом» Костянтина Запайщикова, атомна енергетика вкотре доводить свою надзвичайну важливість для енергетичної безпеки нашої держави. Якщо у попередні роки питома частка виробленої у нашій державі електроенергії на АЕС складала близько  47 відсотків, то нині цей показник наближається до 65.

«Україна входить у десятку  країн з найпотужнішою атомною енергетикою,  наша держава – одна з десяти  найбільших експортерів енергії у світі в останні роки.   Україна посідає  друге місце в світі  після Франції  за генерацією атомної енергії,  45% в структурі споживання у нас – це саме атомна енергія.  Тому питання стабільної, надійної роботи атомних електростанцій є надзвичайно важливим.  ХАЕС у цій системі  є одним із базових ключових елементів. Тут нині  працюють два блоки і, звичайно,  залишається відкритим питання про можливість і необхідність добудови 3-го і 4-го енергоблоків,  в які були вкладені певні кошти, підписані відповідні угоди.  Тому ми маємо визначитися,  яка законодавча підтримка від Верховної Ради необхі­дна, зокрема,  для завершення розпочатого свого часу будівництва,   і для забезпечення надійності  і безпеки  розвитку і роботи атомної енергетики України, взагалі. При цьому маємо  врахувати страшний чорнобильський досвід і ті нові виклики, які з’явилися у світі в останні роки - приміром, трагедія Фукусіми в Японії.  Переконаний, питання безпеки,  екології,  наді­йності є ключовими і пріоритетними у розвитку атомної енергетики», - підкреслив Олександр Домбровський.

Учасники наради визначили основні напрямки у вирішенні питань стосовно завершення будівництва третього та четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС.

Наш кор.

Фото Олександра Шустерука