Пішов у вічність,  не у забуття

Торік у липні місто було приголомшене звісткою про загибель  на Сході України   мешканця Нетішина Сергія Карпенка. У ЗМІ  повідом­лялось: «Сьогодні війна принесла смерть і в наше місто. 12 липня 2014 року на сході країни загинув нетішинець Сергій Карпенко, боєць батальйону «Айдар». Вночі БТР батальйону підірвався на фугасі біля населеного пункту Металіст, що на Луганщині. Від вибуху здетонував снаряд всередині БТРу. Загинуло троє бійців та троє поранено», – сповіщала інтернет-спільнота «Нетішинська самооборона». У Сергія Карпенка залишились дружина та 11-річний син Андрій». Згодом доповнення: «12 липня 2014-го група «Каца» числом  у п’ять бійців біля села Жовте спустилась з висоти вниз на «Ниві», щоб визначити місце для встановлення «секрету». В полі при намаганні розвернутись підірвались на закладеному в тому місці фугасі. «Нельс» (Сергій Карпенко) і «Кац» загинули одразу, «Умар» помер в шпиталі через кілька годин, «Валькірію» і «Святозара» викинуло вибуховою хвилею».

«Від 12 липня цього року війна та військові дії впритул наблизилися до нашого міста, наповнили наші домівки розмовами про трагічне, осіли гіркими думками в наших головах. Виявляється, смерть так близько. Ось вона, майже за вікнами. Не стало людини, юнака, чоловіка, який жив серед нас, був представником цієї громади, працював, творив. мріяв... Невимовно жаль, що він пішов «за межу» так несподівано рано, пішов не за законами природи, а поліг від підступної зброї. Але він не просто пішов, він загинув, як герой, адже його кров і плоть віддані за Батьківщину – за Україну».

Місто енергетиків, яке так любив Сергій Карпенко, багатолюдною процесією проводжало його в останню путь. Сльози не могли стримати навіть чоловіки, яким не довелося бути знайомим із бійцем батальйону «Айдар». Смуток і жаль заполонили серця рідних та близьких покійного. Чорна траурна вуаль огорнула ЗОШ №2, з якої Сергій пішов по стежині життя.

Через кілька місяців саме цей навчальний заклад приймав представників громади, які завітали на вшанування пам'яті колишнього випускника. На стіні загальноосвітньої школи I-III ступенів № 2 у Нетішині встановили пам`ятний знак  Сергію Карпенку. Ініціатором та автором меморіальної дошки виступила  скульптор-художник Світлана Лелях-Бегутова.

Нагадуватиме пам’ятник

Нещодавно Сергій Карпенко знову покликав нетішинців до свого останнього пристанища на міському кладовищі. Саме тут зусиллями Світлани Лелях-Бегутовотої постав пам’ятник  на честь загиблого героя. На його відкриття завітали рідні загиблого, працівники різних установ міста, представники територіальної громади. В урочистій обстановці право явити громаді пам’ятник було надано його автору художнику- скульптору Світлані Лелях-Бегутовій, міському голові Олександру Супрунюку, директору ЗОШ №2 Василю Миську.

…З плити чорного мармуру зринув веселий погляд Сергія Карпенка. Його щиру посмішку пам’ятають усі, кому довелось по життю спілкуватись з Сер­гієм. Він був щирою і від­вертою людиною, яка мріяла про щасливе життя своєї родини та всієї України. Коли вирували події на майдані, він не зміг бути пасивним спостерігачем – став пліч-о-пліч із побратимами, щоб врятувати демократію і прагнення бути у європейській спільноті. А потім нове випробування – війна. Сергій пішов добровольцем боронити східні рубежі нашої держави у батальйоні «Айдар». Але зловіщий метал ворога не дозволив Карпенку перейти 35-річний рубіж свого життя. Він загинув героєм.

Про реалізацію ідеї увічнення пам’яті Сергія Карпенка розповіла Світлана Лелях-Бегутова. Вона не стримувала хвилювання, бо втрату родини Карпенків сприймає як особисту. Світлана Мефодіївна доклала чимало зусиль, щоб на місті поховання воїна зріс гідний подвигу нетішинця пам’ятник, який нагадуватиме про героя і патріота. Її творча праця стала дарунком для увічнення пам’яті земляка.

Про значення подвигу Сергія Карпенка розповіли міський голова Олександр Супрунюк, начальник відділу соціального розвитку Хмельницької АЕС Сергій Ілющенков. Із уст спеціаліста відділу з організаційних питань, зв’язків з громадськими організаціями та ЗМІ апарату міської ради та її виконавчого комітету Богдана Фединчука прозвучали поетичні рядки,  народжені під враженнями звістки про загибель нетішинського бійця.

У церемонії відкриття пам’ятника взяли участь священнослужителі та хористи Україн­ської православної церкви Київського Патріархату, які помолились за упокій душі спочилого раба Божого Сергія та його вічну пам'ять.

Виконувач обов’язків комісара Славутського об’єднаного міського військового комісаріату Сергій Малярчук оголосив Указ Президента України Петра Порошенка про нагородження Сергія Карпенка орденом «За мужність» ІІІ ступеня посмертно. Цю нагороду він вручив синові полеглого Андрію.

Олександр Шустерук

Фото автора