Право бути першою

Після урочистого відкриття нового акушерського відділення у Нетішині його персонал перебував у очікуванні –  крик якого новонародженого стане першим в історії лікувальної установи. Тодішній начальник СМСЧ-4 Ігор Опруненко та завідуючий акушерським відділенням Ігор Демянюк тримали кулаки, щоб першим був хлопчик, бо за традицією вважається, що поява малюка приносить добробут та вдалий розвиток. Але на все, як мовиться воля Божа…

Сім’я Рожанських очікувала появу другої дитини. Мама, Тетяна Василівна, мріяла, щоб у п’ятирічної Аліни з’явилась сестричка. Коли прийшов час пологів, довелось викликати карету швидкої допомоги.

Зазвичай в пологових будинках на чергуванні залишається бригада, яка складається із кваліфікованих медиків. Перед приїздом Тетяни Рожанської зібрався ледь не весь персонал нової медичної установи. Координування рододопомоги взяв на себе Ігор Демянюк.

Коли відчинились двері операційної, перше запитання працівників відділення було про стать дитини. У Тетяни Рожанської народилась дівчинка. Як пригадує мама, тоді треба було швидко придумати імя для новонародженої, бо її поява стала ніби якимось символом. Посипались вітання від владних структур, керівників підприємств міста, родичів та добрих знайомих. Не оминули подію і представники мас-медіа. Тетяні Василівні на думку спало ім’я Яна. Таке собі лаконічне і милозвучне.

Тоді до вітань долучилась і адмі­ністрація ХАЕС, від імені якої батькам новонародженої Яни було вручено документ, де були задекларовані зобов’язання взяти на себе фінансування майбутнього перебування дитини в дошкільних закладах. Це згодом було реалізовано.

Зараз Яна навчається у четвертому класі Нетішинської ЗОШ №3. Про події десятирічної давнини вона знає із розповідей мами. На основі фотографій дівчинка може простежити етапи свого життя. А воно у дівчинки багатогранне. Вона залюбки відвідує музичну школу, в якій опановує гру на віолончелі. Знаходить час і для занять з образотворчого мистецтва. Це їй не заважає бути успішною в такій царині точних наук, як математика. Серед здобутків школярки є й символічний «Срібний колосок» - шкільна нагорода за хороші знання з географії.

Яна найбільше любить осінь. Особливо той період, коли жовте листя повільно опадає додолу. На багатьох її малюнках відтворено саме ці епізоди. У жовтні вона народилась.

-Яно, а які подарунки до твого дня народження подобаються найбільше? – запитав під час відвідин сім’ї Рожанських.

-Я радію всьому, що дарують батьки. Тато любить зробити сюр­приз із солодощів. Ми з сестричкою їх дуже любимо.

Коли готувався газетний матері­ал про ровесницю акушерського відділення Яну, тата Олександра Миколайовича не було вдома, він мав повернутись із поїздки. Рідні його з нетерпінням очікували.

-Ми з чоловіком щасливі, що маємо розумних і допитливих донечок. Хочеться, щоб вони успішно утвердились у житті, - сказала Тетяна Рожанська.

Четвертий клас, в якому навчається Яна, особливй тим, що тут навчається не тільки перша дитина, що з’яівилась у акушерському відділенні, а й трійня, яка  є поки що єдиною в історії лікувального закладу, - Анастасія, Богдан та Іван Ковалінські.

Олександр Шустерук

Фото автора

 На знімку: сім’я Рожанських

 

Так гласить Закон України

«Про державну допомогу сім’ям з дітьми» 

За третю дитину –

вчетверо більші виплати

При народженні дві­й­ні або більшої кількості дітей кожна дитина з їх числа вважається наступною. А отже при народженні двійні на першу дитину буде призначена допомога як на першу, на другу – як на другу.

Розмір допомоги при народженні першої дитини:

з 1 жовтня - 27900 гривень, з яких 9300 буде виплачуватись одноразово, а решта рівними частинами протягом 24 місяців;

з 1 грудня - 28830 гривень, з яких 9610 одноразово.

Розмір допомоги при народженні другої дитини:

з 1 жовтня - 55800 гривень, з яких 9300 одноразово, а решта рівними частинами протягом 48 місяців;

з 1 грудня - 57660 гривень, з яких 9610 одноразово.

При народженні третьої і кожної наступної дитини:

з 1 жовтня - 111600 гривень, з яких 9300 буде виплачуватись одноразово, а решта рівними частинами протягом 72 місяців;

з 1 грудня - 115320 гривень, з яких 9610 буде одноразово.