Святослав Вакарчук завітав на ХАЕС

У навчально-тренувальному центрі Хмельницької АЕС представлено персональну виставку портретів та композицій із флуоресцентного пластиліну, які належать талановитим рукам дозиметриста цеху радіа­ційної безпеки Олександра Гончарука.

Він не вперше для широкого загалу демонструє творчі здобутки. Його роботи експонувались на виставках у Нетішинському міському краєзнавчому музеї.

Техніку, з якою експериментує Олександр Гончарук, можна назвати «пластиліновим графіті». У його домашній колекції знаходимо  пейзажі, сюжети з комп’ютерних ігор і, звичайно, портрети. Особливо гордиться художник відтвореними образами своїх музичних кумирів – Майкла Джексона, Віктора Цоя, Боба Марлі. Торік він створив портрет барда і актора Володимира Висоцького. За словами автора, до цього його надихнула не тільки прихильність до таланту цієї непересічної людини, а й відомості про те, що на сьогодні вулиця Висоцького є першою у світі серед майже чотирьох десятків аналогічних вулиць у різних країнах, зокрема, Росії, Болгарії, Німеччині.

- Пластилін, як на перший погляд, ніби й простий матеріал, - розповідає Олександр, - але примхливості йому також не позичати. Він боїться надмірного тепла, механічних пошкоджень. З ним треба працювати обережно. Я практикую із флуоресцентним пластиліном, бо він має яскраві кольори. Завдяки його властивостям вдається відтворити різні образи. Звичайно, що без експериментів у змішуванні кольорів тут аж ніяк не            обійтись.

Нещодавно у творчому доробку митця з’явились нові роботи. Це портрети його улюбленців – відомих рок-музикантів – Тупака Аману Шаура, Курта Кобейна. Останній не лише автор  пісень, вокаліст гурту «Нірвана», а й художник. У когорті відомих особистостей є й лідер гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук. Олександр його портрет виконав з великою любов’ю. Про це свідчить схожість на живого персонажа. Вакарчук має свій неповторний імідж у своїй щирій та відвертій посмішці.

Зараз Олександр Гончарук працює над ідеєю відтворення образів людей-легенд, які залишили помітний слід у світовій культурі, мистецтві. Митець планує створити із пластиліну портрет колишнього директора Хмельницької АЕС Олексія Івановича Троценка, якого можна, без сумніву, вважати легендою вітчизняної атомної енергетики.

Олександр Шустерук

Фото автора