Майстернiсть на всi смаки

Десять років тому у приміщенні навчально-тренувального центру було відкрито їдальню №10 цеху господарського забезпечення ХАЕС

«Війна війною, а обід за розпорядком» - одного разу проголосив король Прусії Фрідріх Вільгельм І. Згодом ця фраза стала крилатою. Як свідчить практика, правитель мав рацію, бо саме харчування допомагає нам повноцінно існувати. А медики неодмінно додадуть, що споживання їжі повинно відбуватись у визначений час, тільки так сніданки, обіди стають корисними.

У працівників різних під­розділів ХАЕС час на обід чітко регламентований і залежить від особливостей діяльності. Графік роботи їдальні №10 адаптований до роботи нав­чально-тренувального центру. Тут крім штатних працівників цього підрозділу харчуються  представники цехів, відділів та служб електростанції, які проходять навчання, підвищення професійної майстерності.

Коли десять років тому облаштовувалась нова їдальня, акцент зробили на застосуванні сучасних технологій в оздобл­енні інтер’єру, встановленні на­дійних та багато­фун­к­ціональних кухонних агрегатів. Значна робота по налагодженню харчування проведена у буфета­х транспортного цеху, ремонтно-будівельного управління ЕРП, УВТК.

- Смак будь-якої страви залежить насамперед від майстерності кухаря, - ствер­джує начальник цеху господар­ського забезпечення ХАЕС Іван Мельничук, - добре, коли в помічники приходить надійна техніка. Працівники їдалень №9 та №10 мають можливість працювати на імпортному обладнанні. Воно відповідає всім сучасним вимогам і є ефективним доповненням під час приготуванні страв для потреб працівників нашої електростанції. Про роботу персоналу, який трудиться у наших їдальнях та буфетах, можу сказати тільки слова вдячності.

Під час перерв між навчанням, в обідню пору в їдальню №10 тягнуться вервечки відвідувачів. Асортимент тутешніх страв чималий. Кілька найменувань борщів, супів, гарнірів, а ще котлети, биточки, тефтелі, відбивні. У прозорих вітринах виставлені салати зі свіжих овочів. За словами завідувачки виробництвом їдальні №10 Людмили Янчишиної, відвідувачам навчально-тренувального центру пропонують скуштувати дванадцять-чотирнадцять найменувань салатів, більшість яких створено за власною рецептурою і збалансовані за вмістом вітамінів.

Для любителів кави та чаю як доповнення місцеві кухарі пропонують широкий вибір тістечок та пиріжків. Важливо, що зразки продукції, яка вироблена дбайливими руками станційних кухарів, доступні для огляду. Не дарма ж кажуть, що апетит збуджується від споглядання на їжу.

Частими відвідувачами їдальні №10 є представники  делегації, екскурсій, гостей із-за кордону, які беруть участь у партнерських перевірках, інспекціях по лінії OSART, МАГАТЕ, ВАО АЕС тощо. Останніх важко чимось здивувати, хіба що борщем та варениками., - особливою гордістю кухарів.

 В їдальні працюють прекрасні майстрині. У кухаря Антоніни Малініч найсмачніші вареники і пельмені. Коли кухар налаштований позитивно, то його енергетика передається для споживачів. Іноземні представники, які вивчали технологічні процеси на ХАЕС, не раз відзначали як позитив організацію харчування. Лукавити іноземцям немає сенсу.

У їдальні №10 працює чимало жінок, які розпочинали трудовий шлях за часів інтенсивного  будівництва міста та електростанції. Завідуюча закладом Ніна Точка в сфері робітничого постачання Нетішина з 1979 року. Майже три десятка літ роботи за плечима у завідувачки виробництвом Людмили Янчишиної, техніка-технолога Зої Ткачук. Багатий досвід роботи у калькулятора Ганни Тимощук, кухарів Ярослави Будя­ківської, Ольги Апаріної, ку­хонного працівника Ольги Зведенюк, буфетників Валентини Миронюк, Людмили По­джегун. Офіціантці Марині Ільчишиній вдається створювати гарний настрій учасникам різних нарад і конференцій, вона вдало формує меню для кава-пауз, тощо. Вистачає роботи і для прибиральниці Людмили Михасик.

Про діяльність їдальні №10 відомо викладачам училищ і коледжів, які готують кухарів. c

Олександр Шустерук

На знімках: дружній колектив їдальні №10; кухарі Ольга Апаріна, Леся Даніловська, Ярослава Будяківська, Ірина Пекач, Надія Бурківська, Антоніна Малініч на «бойовому посту»; завідувачка виробництвом Людмила Янчишина та контролер-касир Тетяна Пилипчик обговорюють виробничі питання.

Фото  автора