Найвищий прiоритет – безпека енергоблокiв

Робоча зустріч «Обмін найновішим досвідом експлуатації АЕС в світлі висновків і уроків із аварії на АЕС Фукусіма» відбулася у навчально-тренувальному центрі нашої електростанції. Її учасниками були представники регулюючих органів та експлуатуючих організацій десяти країн, з яких вісім – колишні республіки Радянського Союзу, а ще Болгарія та Німеччина.

Міжнародна зустріч проходила в рамках проекту FKZ 3610І01560 «Обмін науково-технічним досвідом між Німеччиною та країнами СНД, Прибалтики, Центральної і Східної Європи, а також Середньої Азії – робочі зустрічі і створення спільних баз даних в сфері ядерної безпеки і фізичного захисту». Проект фінансується  Федеральним міністерством з питань навколишнього середовища, захисту природи і ядерної безпеки (ФРН), сама зустріч організована Товариством з безпеки установок і реакторів (GRS) спільно з Державною інспекцією з ядерного регулювання України. Орга­нізатори та учасники зустрічі ставили перед собою мету обмінятися досвідом експлуатації ядерних установок, враховуючи виконання додаткових заходів безпеки, які вживаються на АЕС після проведення цільової переоцінки безпеки (стрес-тестів). Вони, нагадаємо, були зумовлені аварією на японській «Фукусімі».

Багато європейських країн, зважаючи на тяжкі наслідки цих подій у Японії, взяли курс на відмову від атомної енергетики, згортання будівництва нових потужностей. Доволі радикальною на цьому шляху була, передусім, Німеччина. Втім, за словами представника провідної експертної організації GRS, яка брала участь у проведенні стрес-тестів на німецьких АЕС, Ансгара Восвінкеля, для фахівців атомної енергетики, котрі добре знаються на справі, рішення керівництва країни щодо подальшої долі галузі стало великим розчаруванням. Тепер перед тамтешніми енергетиками головним завданням є підтримка високої безпеки як на діючих енергоблоках, так і на тих, що виводяться з експлуатації.

Учасники заходу почали свою роботу зустріччю з генеральним директором станції Миколою Панащенком, котрий розповів про роботу підприємства у поточному році, його історію та перспективи, реалізацію заходів з безпеки, зокрема й за результатами стрес-тестів. У цьому питанні його доповнив і представник ДІЯРУ Ігор Гевци. Сторони висловилися за відверту розмову і готовність поділитися один з одним своїми набутками в обговорюваних питаннях. В рамках заходу гості відвідали з екскурсією атомну електростанцію.

Ольга Сокол

Фото Валерія Валуєва