У рятувальників є надійна зміна

На збіглому тижні в Нетішині відбувся                                                      7  чемпіонат України з пожежно-прикладного спорту серед юнаків у закритих приміщеннях, в якому взяли участь команди з 21 області.

Спортивні поєдинки розпочалися на критій смузі, що знаходиться на базі 7-ї державної пожежно-рятувальної частини у місті Нетішин. Місцеві вогнеборці все зробили  для  того, щоб організатори – представники Міністерства надзвичайних ситуацій України, його обласного управління, пожежних частин – мали можливість підготувати команди до змагань, забезпечити систему суддівства.

Початок чемпіонату проходив в урочистій обстановці, до присутніх звернулись організатори змагань. У вітальній промові віце-президент федерації пожежно-прикладного спорту України полковник служби цивільного захисту Олександр Тарасов (на знімку) зазначив, що сьогодні у пожежно-прикладному спорті серед юнаків склались хороші традиції. Проведення змагань допомагає націлювати підростаюче покоління на обрання почесної професії рятувальника.

Від імені адміністрації ВП ХАЕС учасників привітав її головний інженер Віктор Макєєв. До спортивного дійства долучилось і місцеве духовенство, яке відправило Богослужіння і освяченою водою благословило всіх учасників на чесну спортивну боротьбу.

Поєдинки  юних  пожежників стали захоплюючим видовищем. Проходження стометрівки із перешкодами вимагало не тільки хорошої фізичної підготовки, а й відмінних навиків у пово­дженні із засобами пожежогасіння. На цьому етапі першим завданням було подолання високого паркану. У юних спортсменів практично не було проблем з виконанням цієї вправи, склад­нішим видалось проходження буму та транспортування засобів пожежогасіння. Тут дехто з юнаків не справлявся, значно більше часу витрачав на проходження стометрової до­ріжки. Складними виявилися і останні  десятки метрів, на яких у швидкому темпі треба було до розгалуження приєднати пожежного рукава і разом з ним дійти до фінішу. За кожним виступом юнаків ретельно спостерігала суддівська колегія, до складу якої увійшли досвідчені фахівці з пожежно-прикладного спорту.

Під час підбиття підсумків першої естафети чемпіонату, поспілкувався з його організаторами, серед яких – представник факультету післядипломної освіти Львів­ського державного університету безпеки життєдіяльності, полковник, суддя міжнародної категорії з пожежно-прикладного спорту Володимир Желізко.

- До кожного представника пожежно-рятувальної служби, - каже співрозмовник, - сьогодні поставлені великі вимоги, бо потрібно поєднувати, як мовиться, в одній особі і  вогнеборця,  і рятівника. Виконання таких обов’язків є можливим тільки за рахунок сильної волі та хорош­ої спортивної підготовки. Змагання показують, що виростає надійна   зміна, бо ті юнаки, які беруть участь у турнірах з пожежно-прикладного спорту, неодмінно вступають до вищих навчальних закладів та здобувають фах пожежника і рятувальника. Аналізуючи перший етап, хочу відзначити члена збірної команди Автономної республіки Крим Сергія Антипенка. Він є дворазовим учасником чемпіонатів світу серед молоді, сьогодні показав кращий результат в сезоні в подоланні стометрової смуги з перешкодами – 16,16 секунди. Це  рекорд України.

- Які враження від організації чемпіонату?

- Сім років тому  саме в Нетішині вперше було започатковано проведення національних чем­піонатів з пожежно-прикладного спорту серед юнаків. Тепер випала нагода знову побувати в місті енергетиків. Для проведення сьомого чемпіонату з пожежно-прикладного спорту серед юнаків у закритих приміщеннях ми Нетішин ви­брали не випадково. Тут створена хороша інфра­структура, а пожежні частини  мають пристойну матеріальну базу. Варто за­значити, що до охорони такого важливого стратегічного об’єкта, як ХАЕС, залуча­­ються лише професіонали.

- Чи доводилось вам брати участь у ліквідації надзвичайних ситуацій?

- Коли працював вогнеборцем, довелось ліквідовувати велику пожежу в місті Ходорів Львів­ської області на резервних базах Західного оперативного командуван­ня. Тра­плялись і менш значимі пожежі.

- Перефразовуючи давню приказку, можна сказати, що рятівниками не народжуються.

- Звичайно. Для того, щоб людина в екстремальних ситуаціях проявила себе, як мовиться, з найкращого боку, потрібна тривала підготовка. Я саме цим і займаюсь. До речі, на сьогодні в Україні є чотири спеці­алізовані навчальні заклади, які готують вогнеборців і рятувальників. Першою умовою для вступників є хороша фізична підготовка та відмінні психологічні характеристики. Цього можна досягти лише під час постійних тренувань, тому ми активно пропагуємо серед моло­ді активне заняття пожежно-прикладним спор­том.

У другому турі чемпіонату учасники демонстрували вміння підйому штурмовою драбиною на другий поверх учбової башти. Це складна вправа. Спочатку на швидкості із металевою драбиною треба подолати дистанцію, а вже потім зуміти дістатись на певну висоту. Після виступу остан­нього учасника суддівська колегія ви­значила переможців. За підсумками двох видів змагань перше місце виборола  команда  Луганської області. Друге місце  дісталось  юним  спортсменам Миколаївської області. Третіми у командному заліку стали представники Чернівецької області. 

Під час церемонії нагородження кращих команд та кращих спортсменів у індивідуальному заліку віце-президент федерації пожежно-прикладного спорту України полковник служби цивільного захисту Олександр Тарасов відзначив хорошу організацію турніру у Нетішині. За його словами, місцеві вогнеборці на чолі з полковником Іваном Козійчуком створили належні умови для проведення відповідальних змагань. Щирі слова подяки пролунали на адресу керівництва ВП ХАЕС, місцевої влади.

Посадовець також повідомив, що проведення турнірів з пожежно-прикладного спорту серед юнаків допомагає плекати кадри для збірної команди України, яка постійно демонструє високі результати на міжнародному рівні.

Олександр Шустерук

На знімках: відкриття змагань; хвилюючі миті суперництва; відзнаку наймолодшому учаснику змагань Владиславу Клименку вручає секретар міської ради Микола Степаненко.

Фото  автора