Відбувся візит представників Посольства США в Україні,

комісії ядерного регулювання США та Держатомрегулювання України на Хмельницьку АЕС

Перший етап ознайомлення із Хмельницькою АЕС почався з відвідин повномасштабного тренажера навчально-тренувального центру. Генеральний директор ХАЕС Микола Панащенко наголосив на  причетності уряду США до підготовки оперативного персоналу станції. Про створення повномасштабного тренажера на нашій станції  почали  вести мову  ще  1992 року, коли американсько-українським комітетом Лісабонської ініціативи з ядерної безпеки було прийнято рішення про створення навчального центру з підготовки персоналу АЕС із обов’язковим встановленням повномасштабного тренажера. У 1993 році були підготовлені технічні вимоги проекту і оголошено тендер, який виграла американська фірма S3 Techno­lo­gies, що вже мала досвід створення повномасштабних тренажерів для АЕС США, а також держав Східної Європи. У 1995 році технічне завдання і розробка були затверджені. У США приєднались до роботи. До справи також залучили спеціалістів АТ “ЛьвівОРГРЕС”, які зібрали і підготували для відправлення виробнику документацію по першому енергоблоку ХАЕС. Іноземні партнери організували підготовку нашого інструкторського та інженерно-технічного персоналу. У 1997 році повномасштабний тренажер був змонтований в новому комплексі навчально-тренувального центру і прийнятий в дослідницьку експлуатацію, а у 2000 році – у промислову.

Відвідини гостями повномасштабного тренажера спів­пали із черговим навчанням працівників зміни енергоблока. Гості стали свідками відпрацювання зміною практичних навиків в управлінні системами реакторного та турбінного відділень.

Більш  детальну інформацію про діяльність Хмельницької АЕС Микола Сергійович озвучив під час демонстрації статистичних даних зі слайдів. Він торкнувся також питань реконструкції, модернізації, підвищення рівня безпеки на діючих енергоблоках.

Згідно із програмою візиту відбулися відвідини проммайданчика третього та четвертого енергоблоків. Генеральний директор Хмельницької АЕС представникам делегації розповів про роботи з консервації конструкцій та  обладнання на третьому енергоблоці та про наявність обладнання у склад­ському господарстві. Представник комі­сії ядерного регулювання США Уільям Остендорд поцікавився наявністю у на­шій державі спеціалістів, які мають досвід у спорудженні нових енергоблоків. Микола Сергійович запевнив, що вони є, лише потрібно реально розпочати процес підготовки до завершення будівництва третього, а згодом і четвертого енергоблоків.

Іноземних представників делегації цікавили методи оцінки якості бетонних конструкцій. Вичерпну інформацію про них надав заступник генерального директора з капітального будівництва Олег Рахлінський.

Серед учасників делегації був і голова Держатомрегулювання України Сергій Божко. Він брав участь у проектуванні енергоблоків Хмельницької АЕС, на початку вісімдесятих років часто відвідував проммайданчик.

- Можу із впевненістю сказати, що діючі енерго­блоки Хмельницької АЕС відповідають всім вимогам з культури безпеки за міжнародними стандартами, - розповів Сергій Георгійович, - у цьому немає сум­нівів у наших іноземних партнерів. Вони сьогодні ставлять зовсім інше завдання – як саме допомогти Україні в нинішніх складних умовах. Принаймні від комі­сії ядерного регулювання США ми її відчуваємо постійно. Ми готові до конструктивного діалогу.

Після відвідин Хмельницької АЕС представники комісії ядерного регулювання США планують відвідати Чорнобильську АЕС.

Олександр Шустерук

Фото автора