На часі пілотний проект «Впровадження комп’ютеризованої підготовки та управління кваліфікацією персоналу в області ЯРБ»

Наприкінці червня в рамках міжнародної програми інструменту співробітництва в галузі ядерної безпеки (ІСЯБ), у навчально-тренувальному центрі Хмельницької атомної електростанції відбулася нарада, на якій презентувався і обговорювався один з підпроектів цієї програми, а саме «Впровадження комп’ютеризованої підготовки та управління квалі­фікацією персоналу в галузі ядерної та радіаційної безпеки». Програма спрямована на підвищення рівня експлуатаційної ефективності, дотримання норм безпеки та ефективності використання кадрового потенціалу «НАЕК«Енергоатом» та АЕС України. Оскільки вимогою програми міжнародної допомоги є втілення її на одній АЕС України, Хмельницька АЕС обрана пілотною станцією серед українських АЕС. Після досконалої розробки, програма буде впроваджена на всіх АЕС України.

В рамках проекту буде створена автоматизована навчальна система, яка буде виконувати дві основні функції: посібник з вивчення документів;  проведення контролю, оцінки та тестування знань.

У нараді взяли участь представники фірм RWE, JSO, спільного офісу підпроектів компаній «ПРОАТОМ» і «ЛьвівОРГРЕС», фахівці в галузі підготовки персоналу НАЕК «Енергоатом», державний інспектор ДІЯРУ, провідні фахівці підготовки оперативного та ремонтного персоналу Запорізької, Рівненської, Южно-Української атомних електростанцій, інструктори та відповідальні за підготовку персоналу НТЦ ВП ХАЕС.

«На семінарі ми представили два пілотних навчальних курси, показали, як з ними працювати, обговорили спірні питання та зауваження, домовилися про плани і терміни оцінки цих курсів. Після надання зауважень, які будуть враховані, надалі планується створення ще п’ятдесяти навчальних курсів», - так прокоментував хід наради керівник підпроекту, представник ТОВ «ПРОАТОМ» Володимир Кулічкін.

Крім питань з реалізації проекту було проведено практикум з створення та адміністрування комп’ютерних навчальних курсів.

Оскільки мета міжнародної програми в області підвищення безпеки передбачає втілення передового досвіду і кін­цевого продукту на всіх українських атомних електростанціях, представники інших АЕС України взяли в обговоренні активну участь.