Небезпечне сонце

Тепловий удар - це хворобливий стан, що може виникнути внаслідок тривалої дії на організм підвищеної температури. «Зона комфорту» для людини - температура повітря 22-24 градуси теп­ла. Внаслідок дії підвищеної температури наш організм вклю­чає­­ механізм терморегуляції. При цьому для збіль­шення тепловіддачі підвищу­ється по­тови­ділення, розширюються судини, особливо нижніх кін­цівок, прискорюється пульс, ди­хання­ стає частішим. Пе­ре­грі­ванню сприяє підвищена вологість повітря, фізичне навантаження, цупкий, синтетичний одяг, мала швид­кість руху повітря, недостатнє вживання рідини.

 Якщо у людини з’явились ознаки перегрівання, а саме: загальна слаб­кість, головний біль, рясне виділення поту, відчуття жару, запаморо­чення­­, задишка, нудота, пульсація і важкість в скронях, підвищення температури тіла, частий пульс (100-140 ударів за хвилину), теплові судоми - необ­хідно надати домедичну допомогу та викликати екстрену (швидку) медичну допомогу.

Домедична  допомога при теплово­му ударі спрямована на те, щоби знизи­ти температуру тіла. Отже, потерпілого­ необхі­дно перенести у прохолодне місце, зняти або розстебнути одяг, змочити голову холодною водою або покласти холодні примочки на лоб, тім’яну  ділянку, потилицю, на пахові, підключичні, під­колінні ділянки, де зосереджено багато кровоносних судин. Можна зробити вологе обертання або протерти потерпілого шматочком льоду. Не слід охолоджувати постраждалого повністю, зануривши його в воду. Якщо людина не зне­при­том­ніла, корис­но дати їй міцний холодний чай, холодну підсолену або не газовану мінера­льну воду. У випадку зупинки дихання і серцевої діяльності необхідно до прибуття екстреної (швидкої) медичної допомоги почати зов­ні­шній масаж серця і штучну вентиляцію легень.

Для того, щоб не отримати перегрівання організму, необхідно дотримуватися певних правил. По-перше, пити багато рідини, а саме прохолодну чисту воду, компоти, сік, зелений чай. При температурі вище +26 градусів Цельсія рекомендується випивати склянку води щопівгодини. Не варто утамовувати спрагу пивом, кавою, крижаною водою, солодкими напоями. Необхідно вживати більше овочів і фруктів, відмовитися від жирної «важкої» їжі, її перетравлювання викликає підвищення температури тіла  і посилює потовиділення.

Намагайтеся більше перебувати в тіні, не виходити на вулицю з 11 до 17 години, ор­га­нізовуйте раціональний режим роботи з метою зменшення сумарної тривалості термічного навантаження за робочу зміну. Надягайте легкий світлий одяг з натуральних тканин, під час перебування на вулиці обов’язково носіть головний убір і сонцезахисні окуляри, як можна частіше ополіскуйте прохолодною водою обличчя та руки. Якщо є можливість, закривайте жалюзі, зашторюйте вікна, обприскуйте простір водою із звичайного­ пульверизатора. Пам’ятайте,  що різкий перепад температури – це велике навантаження на організм, особливо на кровоносну сис­те­му, тому різниця між температурою за вікном і в примі­щенні не повинна перевищу- вати 10 градусів за Цельсієм і знижувати її слід поступово.

Євгенія Фаб’янчук, 

начальник відділу

охорони  здоров’я ХАЕС