Працюють над проектами

Працівники цеху дезактивації і поводження з радіоактивними відходами беруть участь у трьох проектах техні­чної допомоги Єврокомісії, серед яких «Вдосконалення загальної стратегії поводження з радіоактивними відходами на атомних станціях». Проект спрямований на створення єдиного підходу, уніфікованої системи поводження з РАВ на всіх АЕС України на основі передового європейського та світового досвіду. В ньому передбачені такі напрямки, як впровадження новітніх технологій і устаткування дезактивації та поводження з РАВ, обмін інформацією з майданчиками інших АЕС, навчання персоналу електростанції з питань поводження із радіоактивними відходами, тощо. Важливою є реалізація проекту «Визначення оптимальної схеми перевезення радіоактивних відходів територією України для забезпечення надійного захоронення в Чорнобильській зоні на комплексі «Вектор». Цей проект спрямований на створення завершальної стадії циклу поводження з РАВ на АЕС України. Крім цього, триває робота над проектом з характеризації радіоактивних відходів. Реалізація цього проекту дозволить вдосконалити існуючу систему характеризації та обліку РАВ, створити прозору та відстежувану систему поводження з відходами та продемонструвати відповідність поводження з РАВ на всіх стадіях вимогам чинних норм та стандартів.

- Важливим для Хмельницької АЕС має бути комплекс із переробки радіоактивних відходів, - розповідає начальник цеху дезактивації і пово­дження з радіоактивними відходами Сергій Коротов, - який знаходиться в стадії проектування. На основі тендеру  2012 року був укладений договір із Київським інститутом «Енергопроект». Комплекс буде використовуватись з метою переробки та кондиціювання твердих радіоактивних відходів до стану, придатного для довгострокового безпечного зберігання з подальшою передачею на об’єкти для остаточного захоронення. У складі комплексу будуть використовуватись установки сортування, пресування, спалювання, дезактивації металу, паспортизації. Його введення в експлуатацію планується у 2017 році. Цей об’єкт є важливим у ході реалізації програми продовження експлуатації першого енергоблока ХАЕС.

За словами Сергія Євгеновича, торік персонал цеху дезактивації і поводження з радіоактивними відходами успішно справився із завданнями, які були поставлені керівництвом ХАЕС та енергокомпанії. Спеціалісти підрозділу взяли участь у трьох ремонтних кампаніях.

Олександр Шустерук

Фото автора