Під такою назвою при редакції газети «Перспектива» розпочинає свою роботу клуб, основною метою якого є об’єднання працівників ХАЕС, які мають різні захоплення або, як сьогодні прийнято казати - хобі. Опікуватись роботою клубу буде кореспондент нашої газети Олександр Шустерук. Надаємо слово колезі.

Стосунки між людьми прийнято оцінювати за неписаним правилом: скажи, хто твій друг –  стане зрозумілим хто є ти. До цього можна додати, що нас як особистість характеризують не тільки друзі чи ставлення до світу, а й захоплення. Доведено, що людина не може постійно задовольнятись досягненнями, які допомагають матеріально існувати. У кожного є ще й душа, яка також прагне поживи, звичайно ж, на духовному рівні. Небезпідставно народилися такі вислови, як «мені ця справа до душі», «душа радіє від того, що вдалося досягти» тощо. За десять років роботи у газеті «Перспектива» я переконався, що на ХАЕС працює багато людей, яких характеризує відповідальність за доручену справу і прагнення збагатити свій духовний світ. У кожного свій шлях. Одні реалізовують себе у колекціонуванні – монет, банкнот, листівок, календарів, мінералів ( до цього переліку можна додати практично все, що нас оточує), інші вільний від роботи і сімейних турбот час присвячують створенню різних виробів – в’язаного одягу, вишитих рушників, сувенірів, прикрас, меблів. До рангу захоплень також можна віднести спорт, активний відпочинок на природі. Принаймні на нашій електростанції вистачає мисливців та рибалок. Є художники, фотоаматори. Якщо хтось і не формує домашньої книгозбірні, але любить на годинку-другу поринути у захоплюючий світ літератури –  це також вважається захопленням. Коли уважно придивимося один до одного, то зрозуміємо, що людей без будь-якого хобі  є дуже мало.

Два роки тому випала нагода познайомити жителів Нетішина із захопленнями працівників ХАЕС. У Нетішинському міському краєзнавчому музеї була організована виставка, на якій було представлено колекції двох десятків учасників. Для багатьох відвідувачів стала справжнім відкриттям інформація про хобі  знайомих людей. Принаймні  колеги по роботі і не здогадувались, що у начальника електроцеху Олега Куртяка є гарне зібрання паперових грошей різних держав, які були в обігу протягом різних періодів минулого століття. До нумізматики – колекціонування монет – мають інтерес заступник головного інженера з підготовки кадрів, начальник навчально-тренувального центру Володимир Ісупов, заступник голови профкому Сергій Ростовцев, провідний інженер цеху теплової автоматики та вимірювань Микола Павленко, інженер хімічного цеху Олександр Добровольський, інженер електроцеху Сергій Кусков, юрисконсульт юридичного відділу Віктор Зуєв. Багато цікавого про випуск поштових марок у різних державах світу може розповісти начальник відділу соціального розвитку Сергій Ільющенков. Унікальну колекцію значків на атомну тематику зібрав провідний інженер відділу реконструкції та модернізації Валерій Єльченко. У приватному зібранні майстра цеху теплової автоматики та вимірювань Олександра Хорунжого є цікаві монети і етикетки з-під пивних пляшок багатьох держав світу. Найбільш раритетними є випуски Острозького пивоварного заводу, які так і ніколи не були використані. Причина  банальна – підприємство припинило існування.

Хочеться порадіти за інженера–перекладача відділу міжнародної співпраці та технічної допомоги Наталію Шабаркіну, яка нещодавно у Нетішинському міському краєзнавчому музеї представила власну колекцію гральних карт різних держав світу. Сьогодні її картярський «арсенал» складає понад  сотню колод.

У пропаганді захоплень жителів нашого міста, зокрема й працівників ХАЕС, важко недооцінити роботу Нетішинського міського краєзнавчого музею. Завдяки його працівникам протягом останніх років було організовано персональні виставки картин Олени Балагуріної, Наталії Летнянчин, Галини Гончарук. Для відвідувачів було представлено кращі зразки військових (дембельських) фотоальбомів, моделі військової техніки інженера відділу забезпечення якості Андрія Циканова та інструктора навчально-тренувального центру Володимира Зелінського, вишиті картини інженера управління капітального будівництва Надії Степанюк тощо. Не випадково Нетішинський міський краєзнавчий музей став членом клубу журналу «Хобі» і нагороджений дипломом цього всеукраїнського видання за пропаганду захоплень.

До речі, у журналі «Хобі» неодноразово розповідалось про захоплення працівників ХАЕС. У різних куточках нашої держави дізнались про кулінарні здібності працівниць хімічного цеху, а також про вишивальниць, які працюють у  підрозділах електростанції. Не оминув увагою популярний журнал і змагання зі спортивної риболовлі серед працівників ХАЕС, проведення яких вже стало традиційним. Щодо станційних рибалок, то це взагалі окрема тема розмови. Сьогодні на ХАЕС діє клуб рибалок-аматорів, в якому офіційно зареєстровано 320 членів. Його роботою опікується голова Сергій Онищук. До активних любителів риболовлі  належать перший директор ХАЕС Олексій Троценко та генеральний директор ХАЕС Микола Панащенко.

Враховуючи велику кількість працівників нашої електростанції, які мають різноманітні хобі, й виникла ідея при редакції газети «Перспектива» організувати клуб «Енергія захоплень». Його членом автоматично стає кожен, хто цікаво і змістовно проводить свій вільний час, займається колекціонуванням, намагається щось виготовити власноруч і про це була розповідь на шпальтах періодичного станційного видання. Редакція нашої газети й надалі буде розповідати про цікаві захоплення атомників, а також про цікаві моменти у житті членів клубу, про останні досягнення на поприщі захоплень. Варто лише не втрачати зв’язок із «Перспективою» і підказувати цікаві теми.

Клуб «Енергія захоплень» також ставить собі за мету пропаганду безпечної роботи енергетичного об’єкта на прикладах сумлінного ставлення його працівників до своїх професійних обов’язків та активної життєвої позиції, яка нерозривна зі світом захоплень. У планах також є налагодження дружніх зв’язків із колекціонерами, художниками, поціновувачами народного прикладного мистецтва інших АЕС нашої держави. Принаймні до створення клубу «Енергія захоплень» при редакції «Перспективи» схвально поставився начальник відділу роботи з громадськістю та ЗМІ РАЕС Валерій Шинкар. Він повідомив, що у Кузнецовську також вистачає атомників, які мають оригінальні хобі. Серед них начальник відділу економічної безпеки Олексій Слободюк, виставка картин якого торік експонувалась у інформаційному центрі РАЕС. Цікаву колекцію старих фотоапаратів зібрав колишній начальник відділу роботи з громадськістю та ЗМІ Олексій Кислий. Працівник навчально-тренувального центру Микола Сад активно колекціонує монети. А журналіст газети «Енергія» Іван Сидорчик у вільний час пише прозові та віршовані твори і став членом Національної спілки письменників України. На РАЕС також працюють вишивальниці, різьбярі. Багато цікавих та захоплених людей трудиться й на ЮУАЕС, ЗАЕС.

Шановні працівники ХАЕС, новостворений клуб «Енергія захоплень» запрошує вас до співпраці. Не хлібом єдиним живуть атомники.   
№2,2009