Хмельницька атомна електростанція є одним з найбільших благодійників в регіоні. Насамперед   нагадаємо, що на потреби соціального характеру прилеглої до ХАЕС 30-кілометрової території 2005 року виділено понад 26 мільйонів 230 гривень, з яких 17 мільйонів 701 тисяча на Хмельницьку і без малого 8 з половиною мільйонів на Рівненську області. Цим справа не обмежується, адже життя вносить  корективи. Майже на кожному профспілковому засі­данні розглядаються спільні рішення про благодійність. У збіглому  році загальна сума допомоги організаціям та окремим громадянам досягла майже півмільйона гривень. Найзначніші суми виділялись СМЧ-4 на придбання медикаментів для покращення лікувального                 процесу та проведення кваліфікованого медичного огляду. Загалом, разом з погашенням заборгованості перед ВП ХАЕС за оренду апарата штучного дихання для новонароджених сума склала понад  105 тисяч гривень.

Допомогу у сумі 50 тисяч гривень надано комуна­льному підприємству “Міські електричні мережі” для виконання робіт, пов’язаних з отриманням ліцензії.

На пожертви прихожан та інших благодійників живуть культові заклади. Хмельницька АЕС постій­но допомагає церковним громадам регіону. У збіглому році станція спонсорувала будівельні роботи жіночого монастиря Святої Праведної Анни м.Славути, Костьолу святої Дороти римо-католицької общини м. Славути, православних храмів с. Путриниці Ізяславського району та с. Бадівка на Рівненщині. Двадцять тисяч гривень виділено Свято-Параскевському Храму м. Нетішин на будівництво духовно-просвітницького центру  на честь ікони Божої Матері “Неопалима купина”.

Заклади культури і мистецтв, загальноосвітні та спортивні школи постійно користуються благодійністю ХАЕС. Зокрема кілька разів виділялись кошти Нетішинській зош №4 на придбання підручників та оплату курсової перепідготовки вчителів. Школа мистецтв також отримувала автотранспорт на ­поїздки у м. Хмельницький, Шепетівку та Київ.

Надавалась допомога районному товариству інвалідів-спинальників, виконавчому комітету Неті­шинської міської ради, відділу культури Нетішинського­ міськвиконкому, Севастопольському національному­ інституту ядерної енергії та промисловості, Славут­ському товариству політв’язнів та репресованих, Нетішинській міській організації Товариства Червоно­го Хреста, прокуратурі, Славутському відділу боротьби із злочинністю, військовій частині 3043 тощо.

Окремі громадяни також скористались допомогою ХАЕС. Так, виділено кошти нетішинцям Л.Войтюк, М.Учень, К.Левицькій, О.Поварчук, мешканцям  с.Головлі Л.Метерчук, с. Іванівці В.Бузель, с.Радо­шівка та багатьом іншим. Причини – невідкладне лікування, у зв’язку із скрутним матеріальним становищ­ем тощо.

Особлива увага ветеранам Великої Вітчизняної війни та воїнам-афганцям. Кошти виділялись на святкування 60-річчя Перемоги, обласному госпі­талю інвалідів, спілці ветеранів Афганістану на виготовлення меморіальних дошок загиблим воїнам-інтернаціоналістам Славутського району.

Не зменшується потік благодійності, який здійснює найбільше підприємство області – ХАЕС.

Віктор Гусаров

лютий 2006