Дочекавшись офіційних результатів виборів, оголошених Центральною виборчою комісією в понеділок, аналітики не забарилися зі своїми висновками про кількісне оновлення українського парламенту. У Верховній Раді нового скликання, за інформацією вітчизняних ЗМІ, із нині чинних депутатів утримаються всього 40 відсотків. На місцях, як, наприклад, у Нетішині, і того менше. Місто вдруге висловило довіру, як про це поінформував голова міської територіальної виборчої комісії В.С.Юзепольський, тільки шести особам. Прості математичні розрахунки показують, що цей показник рівний 15 відсоткам.

Вибори на пропорційній основі, які вперше пройшли в Україні, багато кому, в тому числі авторам відповідного Закону, стали холодним душем. Не спрацював принцип тотожності, за яким би електорат своїми голосами ввімкнув зелене світло одним і тим же блокам і парті­ям на всіх рівнях – від села до україн­ського парламенту. Сьогодні навіть лінивому стає зрозуміло, що одноколірної політичної вертикалі, бодай в рамках найнеймовірнішої коаліції, по всій країні не буде. На місцях свої розклади, адже в ході передвиборної кампанії тут спрацювали інші орієнтири. Якщо парламентарі за отримання депутатського мандата мають завдячувати, передусім, харизмі лідерів блоків і партій, за списками яких вони балотувалися, претенденти  на депутатське крісло в регіонах фактично покладалися на власні сили й авторитет. Бо  якщо в загальнодержавних партійних списках виборець знаходив десяток–два знайомих для себе прізвищ, у містах на зразок Нетішина, де один одному як не колега, то сусід, родич, а чи кум, кожен з кандидатів був “під прицілом”. І перш, ніж віддавати голос  за партію “ікс”, люди прискіпливо оцінювали хто ж представляє її на міському рівні. Знайшовши хоча б одного недостойного, як на свій розсуд, представника, через густе сито просіювалася вже інша, близька до неї партія “ігрек”. Якщо ж і там за чиїмось прізвищем вбачалася непорядність його носія, шанси отримати голос мала партія “зет”. Навіть якщо раніше виборець до неї  особливої  прихильності  не виказував.

До Нетішинської міської ради пройшло шість політичних сил: виборчий блок міських організацій політичних партій “Блок Юлії Тимошенко” (23 мандати), міський виборчий блок політичних партій – блок “Наша Україна” (8 мандатів), міська організація Партії регіонів (4 мандати), міський осередок “Партії захисників Вітчизни” – блок Юрія Кармазіна (2 мандати), міська організація Соціалістичної партії України (2 мандати), міський виборчий блок організацій політичних партій “Народний блок Литвина” (1 мандат). Усі народні обранці, присутні на першій сесії міської ради нового, V скликання, яка відбулася у вівторок, отримали тимчасові посвідчення депутата.

Загалом на кожне депутатське крісло в Нетішині претендувало фактично п’ять осіб – міська територіальна виборча комісія зареєструвала 195 кандидатів. Зрозуміла річ, що місць усім не вистачило, кому їх займати вирішили виборці. Зобиджені (ті, хто залишився за бортом, себто поза радою – авт.) результатів оскаржувати не стали, протестних акцій з ночівлею у наметах на знак незгоди також не органі­зовували. Вочевидь, програш не став несподіванкою, оскіль­ки полі­тичні настрої Нетішина нікому не були таємницею. Ще один момент, який остудив гарячі голови по всій Україні, - зняття недоторканності з депутатів місцевих рівнів. Не секрет, що масовість у перегонах спостерігалася і через цю ласу, аж до закінчення виборів, приманку. Не стало зваби – не стало жаги до боротьби. Допускаю, що і серед новообраних депутатів знайдеться чимало таких, хто пожалкує, якщо не робить цього вже, про своє нестримне бажання прорватися в ради. 

Та повернемося до ради Нетішинської. У неї прийшли різно­профільні фахівці. Тридцять шість депутатів мають повну вищу освіту, троє – базову вищу, один - незакінчену вищу. У вісімнадцяти з них освіта технічна, у восьми – економічна, у чотирьох – педагогічна, по п’ять осіб мають диплом юриста і медика. Депутати представляють різні структури і організації: 11 працюють на ХАЕС, троє в ВАТ “УБ ХАЕС”, двоє – в органах місцевого самоврядування, троє – в промисловій галузі, двоє – в освіті, п’ятеро – в охороні здоров`я, по одному – в сфері культури і спорту, дванадцять займаються підприємницькою діяльністю. Лише  троє депутатів позапартійні.

Перша сесія затвердила відповідні протокольні рішення міської територіальної виборчої комісії про результати виборів у Нетішині, тим самим надавши депутатських повноважень новому складу  ради та  міському голові Олек­сандру  Євгеновичу  Смиш­ляєву.  Він  подякував членам  тервиборчкому та всім учасникам міських перегонів, за плідну роботу, завдяки чому вибори пройшли “грамотно, твердо, без колізій”, урочисто присягнув чесно й відповідально служити громаді міста, скеровуючи діяльність ради на його благо, неухильно дотримуючись Конституції і законів України. У короткому ви­ступі  міський голова запевнив, що пріоритетними напрямками своєї роботи бачить безпеку жителів Нетішина в усіх її проявах, містобудування і працевлаштування людей, створення дієвої й ефективної системи бізнесу тощо. Зважаючи на те, що майданчик ХАЕС єдино перспективний в Україні, зауважив, що з розбудовою підприємства має зростати соціальний розвиток міста. Олександр Смишляєв пообіцяв, що певні зміни в роботі ради і її виконкому нетішинці побачать вже най­ближчим часом. Першу сесію під своїм  головуванням  планує  провести орієнтовно 15 травня і попросив депутатів  визначитися  до цього часу в якій із 6 комісій вони хотіли б працювати.

Нетішин продемонстрував у ході виборів вміння бути толерантним і виваженим. За словами В.С.Юзепольського, “вибори в місті проходили чесно, прозоро, демократично”, на території Нетішина не зареєстровано жодної скарги про порушення виборчого процесу. Відрадно, що принцип цивілізованості залишився  домінуючим до останньої миті і результати голосування, незалежно від того наскільки позитивними вони були для учасників перегонів, його не порушили. А от до цивілізованої передачі влади ми, схоже, не доросли. На що вже складною була остання президент­ська кампанія, але в день інавгурації обраного на цей пост Віктора Ющенка, у парламентському залі при складанні ним присяги були присутні обидва попередники ниніш­нього керманича держави – Леонід Кравчук і Леонід Кучма. У Нетішині ж міський голова (уже колишній – авт.)  Микола Панасюк першу сесію ради нового скликання проігнорував.  Загалом  все виглядало аж надто сухо, буденно і стримано. Єдине офіційне привітання міського  голови  з обранням його на цю  посаду  було  від С.В.Юзеполь­ського.

Ольга Сокол

травень 2006