Нетішинський краєзнавчий музей продовжує традицію організації зустрічей із цікавими та видатними людьми. Нещодавно у виставковій залі відбулась презентація книги “Апокриф” проректора з наукової роботи Національного університету “Острозька академія”, професора, доктора філософських наук Петра Кралюка. За словами автора, у літературу він потрапив випадково. У часи горбачовської перебудови співпрацював із газетою демократичного спрямування “Народна трибуна”, що видавалась у Луцьку. Спробував себе як літератор. З-під пера вийшла низка іронічних оповідань про тогочасні реалії життя. Творчий доробок заслужив схвальні відгуки у читачів, оповідання потрапили на шпальти багатьох періодичних видань.

У 1992 році була видана перша збірка оповідань Петра Кралюка “Попи марксистського приходу”, яка одержала першу премію на конкурсі молодих авторів “Гранослов”. Згодом творчістю літератора зацікавилась українська діаспора. На літературному конкурсі у Філадельфії, що проходив під патронатом “Союзу українок”, книга Петра Кралюка здобула дві перемоги.

Не тільки література вабила Петра Кралюка. Сенс свого життя він бачив у наукових дослідженнях, зокрема у сфері історії філософської та релігійної думки в Україні, політології, теорії комунікації. Його грунтовні знання стали у пригоді для роботи в Національному університеті “Острозька академія”. Про цей навчальний заклад під час презентації Петро Кралюк сказав багато хороших слів.

Директор Нетішинського краєзнавчого музею О.В.Кононюк на презентацію книги  острозького автора запросила вчителів, учнів, учасників літературних студій. Захід проводився у формі бесіди. Оксана Василівна наголосила, що літературна творчість Кралюка почала  формуватися у час перемін. Саме тому у автора так багато іронії. В оповіданнях письменник також використовує елемент  народного  гумору. І хоча назва книги “Апокриф” має інтригуючу назву, яка у перекладі з грецької мови означає твір  для  втаємничених, кожне з дванадцяти оповідань доступне для осмислення.

Про творчість свого колеги розповів завідувач кафедри філософії Національного університету “Острозька академія”,  член Національної спілки письменників України Анатолій Криловець. За його словами, автор “Апокрифу” належить до людей небайдужих і спостережливих. Саме ці риси дають змогу помічати ко­мічне і трагічне у нашому житті.

Після закінчення презентації  гості  з Острога оглянули експозиційні зали  музею. Петро Кралюк як науковець схвально оцінив працю нетішинських “хранителів минувшини”. Книга “Апокриф” стала не тільки експонатом, а й доступним твором для озна­йомлення           у міській бібліотеці.

Олександр Шустерук

травень 2006