РУСЛАНА ЛИЖИЧКО:

“Я НЕОДМIННО ВIДВIДАЮ ХАЕС”

Не часто провінційним газетярам доводиться бувати на міжнародних форумах, які проводяться у столиці. Як правило,  доводиться задовольнятись місцевими новинами. Запрошення переможця міжнародного пісенного конкурсу “Євробачення - 2004”  Руслани Лижичко відвідати презентацію її нового стиль-проекту “Дика енергія. Лана” за однойменним романом подружжя письменників-фантастів Марини та Сергія Дяченків, що проходив під час проведення міжнародного фестивалю фантастики “Єврокон-2006” у Києві, сприйняв із великим захопленням.

 

ЕЛЕКТРОННИМИ

ШЛЯХАМИ

У Руслани Лижичко є свої прихильники і ті, кому її творчість не подобається. Але два роки тому під час проведення пісенного фестивалю “Євробачення” всім довелось об`єднатись і біля телеекранів “тримати кулаки” за перемогу єдиної представниці України. А вона довела, що й наші можуть підкоряти заморські олімпи. Це додало їй ще більшої популярності. Руслана оригінальна не тільки цікавою постановкою своїх концертів, а й сценічним образом, який створюється за допомогою відомого дизайнера одягу Роксоланою Богуцькою. Торік жителі Нетішина один із костюмів Руслани змогли побачити на  виставці “Шкіряне диво”, яка  була  організована у мистецькій галереї “АРТ-Пласт” Нетішинського міського краєзнавчого музею.

Все розпочалося майже проза­їчно. Директор Нетішинського краєзнавчого музею Оксана Кононюк показала  мені колекцію виробів із старовинної шкіри, яку для організації виставки передав Луцький історико-культурний заповідник. Тоді й виникла ідея поєднати експонати із демонстрацією гастрольного шкіряного одягу естрадної зірки. Така пропозиція Оксані Василівні сподобалась. Але, як дістатись до естрадної зірки? Координати офіційного представника відомої співачки підказали колеги зі Львова. Потім розпочались переговори із офіційними представниками Руслани. Менеджери запропонували підготувати детальну інформацію про діяльність музею, специфіку виставки. До запропонованого переліку додав ще й лист із аргументами на користь майбутньої виставки. Всі чекали повернення Руслани із гастролей по європейських державах. Але трапилась непередбачувана подія: київський офіс співачки було пограбовано. Разом із оргтехнікою зникли і мої електронні послання. Довелося знову все дублювати. Згодом позитивна відповідь від Руслани  надійшла. Для виставки вона вирішила передати шкіряний костюм, в якому знімалась у відомому кінокліпі з піснею „Знаю я”. Адміністрація  і  профком ХАЕС  посприяли у виділенні автотранспорту. Так сценічний  костюм  потрапив  до Нетішина.

Презентацію виставки „Шкіряне диво” відвідали директор Луцького історико-культурного заповідника Тарас Рабан, представники Острозького державного історико-культурного заповідника Світлана Позіховська, Анатолій  Хеленюк, які торік організували показ виробів зі старовинної шкіри у музеї книги та друкарства.

Учасники презентації з цікавістю дізнались про історію створення колекції. У 80-их роках минулого століття археологи у старій частині Луцька знайшли залишки майстерні шевця, а також 150 заготовок підготовленої для виробництва шкіри, яка була законсервована і добре збереглася. Згодом скарбом зацікавились випускниця художнього училища міста Косів Надія Жур та учасниця виставок, фестивалів декоративно-прикладного мистецтва в Україні та Польщі, художник-модельєр Наталя Градинська. Вони зі старовинної шкіри виготовили декілька десятків унікальних виробів, що передають дух минувшини - панно, стилізовані хоругви, прикраси тощо. На виставці вони вдало поєднались із витвором Роксолани Богуцької. Музейні працівники гастрольний одяг Руслани „проілюстрували”   плакатами  та фотознімками.

 

ЧИМ ПОДИВУ

РУСЛАНА?

Протягом багатьох років зі шпальт періодичних видань не сходить інформація про проблеми вітчизняного книговидавництва. Проведення у столиці престижного міжнародного форуму фантастів „Єврокон-2006” стало певною точкою відліку для подолання  негативних тенденцій. Принаймні з`явилась хороша нагода нагадати можновладцям про те, що Європа знає про нас, і захоплюється. А вона не просто дивиться, а й захоплюється. Торік вперше за всю історію українські фантасти Марина та Сергій Дяченки у шотландському місті Глазго стали володарями найвищої нагороди. Саме завдяки їм „Єврокон” цьогоріч завітав до нас. Досягнення наших письменників можна порівняти із перемогою Руслани на „Євробаченні”. Після приїзду із Шотландії  у  Дяченків виникла ідея створити тандем переможців і запропонувати цікавий проект. Руслана Лижичко пропозицію підтримала. Подружжя написало роман „Дика енергія. Лана”, а відома співачка взялась за втілення нового стиль-проекту. У дні роботи „Єврокону” відбулась його презентація.

…У актовій залі експоцентру „Спортивний” Національного університету фізвиховання та спорту, як мовиться, яблуку було ніде впасти. Саме там співачка Руслана задумала провести представлення свого творчого доробку. Одних лише акредитованих журналістів сюди прибуло майже п`ять десятків, а запрошених гостей й не перелічити. За першими акордами музичного супроводу можна зробити висновок, що Руслана продовжує традиції своїх „диких танців”. Згодом виявилось, що саме так. Але новий проект набагато грандіозніший, де поєднано телемистецтво, літературу, хореографію, піснеспів,  музику, а також цілу низку спецефектів. В основу покладено сюжет роману Дяченків „Дика енергія. Лана”. За задумом, Руслана є головною героїнею, яка світу, що став синтетичним, дарує енергію та ритм. На прес-конференції Лижичко всіх переконувала, що новий стиль-проект створений завдяки творчому потенціалу саме українських режисерів, телевізійників та інших спеціалістів, без яких шоу неможливо створити. Тепер є шанс знову всіх здивувати. За кордоном також. Правда, здивувати вдалося й зараз - Руслана подалася у велику політику. До її нової іпостасі прийдеться звикати багатьом шанувальникам. Принаймні вона свої приорітети визначила. Це благодійництво.

На гостини до Руслани я завітав, як мовиться, не з порожніми руками. Спочатку зібрав цілий пакунок газет із публікаціями про виставку „Шкіряне диво”,  до  якого додалися відцифро­ваний відеоматеріал    та  сувеніри із символікою ХАЕС. Як виявилося, до естрадної зірки підступити непросто. ЇЇ  взяли в облогу спритні столичні журналісти. Але особистий охоронець свої обов’язки виконував вправно: дистанція є дистанція. Нарешті вдалося пройти заслін. Руслана з великою вдячністю прийняла сувеніри. Великий подив у неї викликала пам’ятна монета “Атомна енергетика України”, мовляв, такої ще не доводилось бачити. А потім спробувала на себе приміряти футболку із логотипом “НАЕК “Енергоатом” та багатозначним написом “Наша енергія - наше майбутнє”, який є співзвучним із новим її стиль-проектом. “Я неодмінно відвідаю ХАЕС і ваше чудове місто”, - сказала народна артистка України. А щодо нових проектів, запевнила: якщо вони будуть цікавими, то неодмінно підтримає. Як поєднається атомна електро­енергія та “Дика енергія. Лана” - справа часу

Александр Шустерук

червень 2006