Кадрових сенсацIй не вIдбулося

Принаймні дотепер. Бо персоналії, котрим випало відкрити список перших кадрових змін у владних коридорах міста, ні для кого не стали неймовірною несподіванкою. Такий розклад прочитувався ще задовго до сесії з огляду на результати виборів, хід передвиборної кампанії. Та й не тільки. Ще в пору реєстрації громадської організації “Громадська рада з розвитку Нетішина”, яку очолив Вадим Власюк, багато хто розцінив цей крок як стартовий майданчик молодого  активіста для походу в політику. А відтак – у владу. Вибори це зайвий раз підтвердили. Друга сесія міської ради V скликання, яка відбулася в четвер, поставила крапку у прогнозах і здогадках – В.П.Власюка (провідний інженер управління реактором ВП ХАЕС) затверджено першим заступником міського голови з питань діяльності виконавчих органів Нетішинської міської ради. Новоспечений посадовець каже, що певні ризики виборної посади його не лякають оскільки має в цьому плані власний досвід і знає про них не з чуток. Не так давно, нагадаємо, Вадим Петрович був заступником голови профкому ХАЕС. Хочеться вірити, що на новій посаді пережиті ним розчарування від попередньої виборної роботи не повторяться.

Залишився у кріслі заступника міського голови І.М.Михасик, відмовившись від депутатського мандата. Оскільки в міську раду він пройшов за списком НМО ВБ “Наша Україна”, блок у такий спосіб отримав можливість “провести” ще одну свою людину. Чинним українським виборним законодавством передбачено, що в разі дострокового припинення  повноважень  одного з депутатів за рішенням ТВК визначається наступний за черговістю кандидат  у  виборчому списку відповідної місцевої організації. В даному випадку ним  стала  директор  Палацу культури Л.М.Горбатюк. Сесія визнала її депутатські повноваження від 11 травня поточного року.

Депутатство фактично миттєво (консультації велися зі всіма представленими у міській раді партіями раніше – авт.) стало для неї перепусткою на нову посаду. В результаті таємного голосування Любов Михайлівну обрано секретарем міської ради (33 голоси – “за”, 5 – “проти”, недійсних бюлетенів лічильною комісією не виявлено). До слова. Шанси стати депутатом з огляду на обрання В.П.Власюка першим заступником міського голови отримав черговий у бютівському списку кандидат - М.М.Степаненко.

І ще про посади. Керуючим справами виконавчого комітету Нетішинської міської ради за­тверджено В.Я.Пашинську. Обрано також голів постійних комісій (усіх комісій – 6 – авт.), назви яких, а відповідно й напрямки роботи, дещо видозмінені. Не всі кандидатури, запропоновані самими комісіями, пройшли. Дискусії виникли стосовно голів двох комісій: з питань депутат­ської діяльності, етики, регламенту, законності та правопорядку і з  питань будівництва, архітектури, комунальної власності, приватизації та підтримки підприємництва. У першому випадку комісія запропонувала на посаду керманича О.Р.Куртяка. Бютівці наполягали на своїй кандидатурі – В.В.Процика. В ході голосування він таки отримав переконливу перевагу.

Не поступилася своєю позицією фракція БЮТ і у випадку з “будівельною” комісією. Депутати з іншого політичного табору захотіли бачити на чолі комісії, в компетентності якої з-поміж іншого і питання підтримки підприємництва, саме підприємця – В.М.Штогуна, а не В.В.Нікітчука. Бютівці попросили 5 хвилин перерви для консультацій і таки відстояли свою пропозицію. Головуватиме в комісії В.В.Нікітчук. Першими особами інших постійних комісій міської ради стали: з питань бюджету, фінансів, податкової та тарифної політики – М.В.Гук  (“Наша  Україна”),  з питань земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища – О.С.Денисюк (БЮТ), з питань освіти, культури, охорони здоров`я, молодіжної політики, фізкультури та спорту – В.С.Антощук (БЮТ), з питань соціального захисту,  зв’язків з громадськими організаціями  і  об’єднаннями  та інформації  – М.В.Головко (БЮТ).

Не з першої спроби депутати затвердили новий склад виконавчого комітету міської ради. В результаті  обговорення  оголошеного міським головою попереднього списку, його чисельність збільшили  з  15  до  17. А  на місце включеного до нього  генерального  директора  ВП ХАЕС М.С.Панащенка, котрий, за словами депутата М.В.Гука та присутнього на сесії заступника генерального директора станції з кадрів і соціального розвитку В.А.Демидюка, згоди на те, посилаючись на велику завантаженість, не давав, сесія ввела до складу членів виконкому  відразу 2 заступників Миколи Сергійовича: О.В.Рахлін­ського і А.П.Шестак. Депутати підтримали також кандидатуру І.М. Швець, додатково запропоновану в ході розгляду цього питання.

Якщо говорити про політичну палітру керівних посад у міській владі, вона виглядає наступним чином. Головні портфелі поділили між собою лідери виборчих перегонів – БЮТ та “Наша Україна”. До речі, обидві політичні сили, на відміну від представників інших партій, що виграли вибори, мають свої фракції у міській раді. Так от. Бютівці мають не лише найбільшу кількість депутатських мандатів. Місто очолив підтримуваний ними кандидат, його першим заступником став член партії “Батьківщина”. Із шести голів постійних комісій п’ятеро представляють блок Юлії Тимошенко. Відповідно, нашоукраїнці “отримали” посади заступника міського голови, секретаря міської ради та одного голову постійної комісії.

Варто зауважити, що сесія розпочала роботу не з кадрових питань, хоча саме вони зайняли найбільше часу. Спершу депутатам було запропоновано проект регламенту Нетішинської міської ради V скликання. Документ містить 9 розділів, у яких є певні нововведення, запозичені з дозволу тамтешнього мера у колег зі Славутича. Регламент передбачає, зокрема, присутність на сесійних засіданнях представників територіальної громади міста. Визначено порядок запису на участь у сесії, який вестиме секретар міськради, та можливу кількість таких бажаючих з огляду на наявність вільних місць у приміщенні, де проходитиме засідання. Окремі пункти, в яких, зокрема, йдеться про депутатські дисципліну, етику тощо звучать дещо жорстко, деякі потребують узгодження й доопрацювання. Фракція БЮТ свої пропозиції подала напередодні, “Наша Україна”, регіонали й соціалісти – безпосередньо на сесії. Їх вивчатимуть і узагальнюватимуть в комісії аби на наступній черговій сесії прийняти остаточне рішення.

Між тим, вже у поточному місяці – орієнтовно 25 травня, в Нетішині відбудеться позачергова сесія, на якій з-поміж інших актуальних питань обговорюватиметься структура виконавчого комітету. Кажуть, кадрові зміни цього разу будуть неминучі.

Перші враження від сесійної роботи нового депутатського корпусу загалом непогані. Були певні процедурні огріхи, я б сказала, технічні. Відчувається тут брак відповідного досвіду у міського голови, відсутність на момент скликання сесії секретаря міської ради. Нагадаємо, що А.Я.Сиваківський звільнився з цієї посади невдовзі після виборів. До речі, маючи депутатський мандат, на сесію він не з’явився. За словами міського голови – з невідомих причин.

Ще до розгляду проекту регламенту, що вносить певні зміни у роботу міської ради, на нововведення вказували й чисто зовнішні ознаки. Сесія проходила не в залі засідань адмінбудівлі міськвиконкому, а в Палаці культури. З мінералкою на столах, місцями для преси і запрошених. За словами О.Є.Смишляєва, так буде і надалі. Державна атрибутика віднині – не тільки жовто-синє знамено та герб-тризуб на трибуні, а й обов’язкове звучання Державного гімну перед відкриттям сесії і після її  завершення. Депутатські місця у залі визначено як у парламенті – пофракційно. Бютівці вже на першій сесії показали, що маючи достатню кількість “багнетів”, можуть приміряти на себе роль вершителів доль. Дай Боже, аби не принципу ради.

За активністю виступів не було цього разу рівних нетішинському Кармазіну – В.В.Соснову,  він  просив  слова  ледве  не з кожного питання. Насамкінець О.Є.Смиш­ляєв визнав, що вперше головувати  на сесії йому було непросто і запросив депутатів найближчими днями висловити свої пропозиції стосовно більш ефективної роботи. На чіткість підготовки обговорюваних питань, орга­нізації сесійних засідань та результативність роботи міськради пообіцяли скеровувати свою діяльність і її новообраний  секретар Л.М.Горбатюк.

Ольга  Сокол

липень 2006