З введенням у число працюючих 2-го енергоблока Хмельницької АЕС планувалось спрямувати з фондів НАЕК “Енергоатом” значні кошти на об’єкти соціального призначення 30-кілометрової прилеглої території. Певний час компанія мала труднощі з фінансами, але намагалась дотриматись графіка виділення необхідних коштів на Рівненську і Хмельницьку області. На сьогодні можна констатувати, що НАЕК “Енергоатом” виконує свої зобов’язання. Принаймні на 1 квітня заплановані кошти надійшли у Рівненську і Хмельницьку облдержадміністрації, які займаються розподілом і освоєнням зазначених сум. Зокрема з планових 17 мільйонів 595,2 тисяч гривень, що мала отримати Рівненщина, на 1 квітня освоєно 15 мільйонів 674,05 тисячі гривень. На Хмельниччині освоєно 38 мільйонів 925,17 тисяч гривень з 43047,00 тисячі гривень. Лише поточного року Рівненщина отримала 1465,60 тисяч гривень, а Хмельниччина 3952,55 тисяч гривень.

Які ж об’єкти увійшли до профінансованого переліку? На Рівненщині це реконструкція дитячого  садка  під   пологовий  будинок  ЦРЛ в м.Острог  та придбання  для  нього  медичного обладнання, реконструкція лікарської амбулаторії в с.Оженин.

За ці кошти проводиться реконструкція систем опалення навчальних закладів в селах Стадники, Слобідка, Країв, Могиляни, Грозів, Бадівка, Плоске, Волосківці, Бродів, Межиріч, Почапки, відремонтовано котельню будинку-інтернату в Острозі. Здійснено підведення газопроводу до сіл Мощаниця, Волосківці, Бадівка, Милятин, Кутянка, Завидів, Верхів, Кургани, Вельбівно, Завозів, Бухарів, Грозів, Біланів, Гремяче, Країв, газифіковано будинок культури в с.Плоске. Здійснено будівництво ЛЕП в с. Хорів, реконстру­йовано міські системи освітлення та теплопостачання, розроблено генеральний план м. Острога, прокладено та реконструйовано дороги у райцентрі. В переліку 73 заходи, виконання яких сприяє покращенню соціальної сфери Острожчини, Гощанщини та деяких сіл Здолбунівщини.

В Хмельницькій області чотири райони – Славутський, Шепетівський, Ізяславський та Білогірський – знаходяться у безпосередній близькості до Хмельницької АЕС. Зауважимо, що хмельничани активно освоюють грошові надходження. Принаймні вже цього року з планових трьох мільйонів 952 тисяч за чотири місяці освоєно три мільйони 627 тисяч гривень. Найбільші суми направлені на реконструкцію моста через річку Горинь у м.Ізяслав (1502 тисячі гривень) та реконструкцію Славутського відділення обласної протитуберкульозної лікарні (1674 тисячі гривень). На відкритті останнього об’єкта побували перші керівники Хмельницької облдержадміністрації та НАЕК “Енергоатом” і залишились задоволеними тим, як розпорядились грошима господарники. Лікарський заклад діє, виконує свою благородну місію.

Слід сказати, що на Хмельниччині, як і у сусідній області, чимало коштів спрямовано на газифікацію, зокрема сіл Миньківці, Старий Кривин, Жуків, Ганнопіль на Славутчині, Михнів, Волоськівці та Мислятин на Ізяславщині та на газопровід між селами Карасиха-Залужне і Кур“янівка-Шимківці на Білогородщині. Проведено газопровід і на вулицях ім.І.Франка, Свердлова, Паперника, Богдана Хмельницького, Клари Цеткін у райцентрі Славута. Здійснено капітальний ремонт вулиці Заславської у цьому ж місті.

Чимало кошт направлено на шкільні та дошкільні заклади. Так, завершено будівництво загальноосвітньої школи в селі Крупець, на яке виділено близько шести з половиною мільйонів гривень. Введення в дію школи в м.Славута коштувало 8863 тисяч гривень. На реконструкцію спецшколи-інтернат у м.Ізяслав спрямовано три мільйони двісті дванадцять тисяч гривень, а на зош с.Кунів того ж району - без малого сімсот тисяч гривень. Не оминули реконструктивні роботи Плішинську школу на Шепетівщині, а саме місто Шепетівка здійснило будівництво першої черги водозабору, адже потерпало від нерегулярної подачі води у багатоповерхівки.

Всього у двох областях з планових 60642 тисяч гривень освоєно 54601 тисяч гривень, що трохи більше дев’яноста відсотків до плану.

Нагадаємо, що при спорудженні першого енергоблока було введено в дію десятки об’єктів, що покращили інфраструктуру регіону. Зокрема у Славутському районі: автомобільні дороги ХАЕС - с.Комарівка - с.Стригани; ХАЕС - Дідова Гора; м.Славута - с. Вельбівно; шляхопровід через залізничні шляхи в м.Славута; залізнична станція в с.Кривин; кабельні лінії зв’язку ХАЕС - м.Славута, ХАЕС - м.Вінниця; артезіанські свердловини. Взято дольову участь в побудові маслоробного комбінату.  В селі Цвітоха зведено індивідуальні житлові будинки, свинарники, корівник, конюшні, майданчики для сільськогосподарської техніки, пилораму, гараж і майданчики для худоби, комплекс з переробки м’яса. Прокладено автошляхи, міст через р.Цвітоха. В селі Дідова Гора споруджено автодороги, майданчики для сільськогосподарської техніки, побутові споруди, критий зерновий тік. В Ізяславському районі звели корівник на 200 голів та силосну яму ємністю 1500 т. (с.Лютарка). Спрямовані на соціальну сферу кошти перевищують річні бюджети усіх прилеглих районів і є вагомим додатком до планів покращення життя у регіоні.

Віктор Гусаров

липень 2006