Пенсії працюючим пенсіонерам

Статтею 46 Конституції України встановлено, що пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечити рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом.

Сьогодні  більшість пенсіонерів, яким вже призначені пенсії, продовжують працювати. Законом передбачено, що пенсії працюючим пенсіонерам будуть виплачуватись без врахування отриманого ними заробітку (доходу),              тобто  у повному розмірі. Винятком є пенсії, призначені особам достроково у відповідності до Закону України «Про зайнятість населення». Такі пенсії будуть виплачуватись тільки після припинення застрахованою особою роботи.

Кожна людина після досягнення пенсійного віку (для чоловіків – 60 років, для жінок -55) має право на призначення пенсії з  пізнішого строку, що, до речі, стимулюється прогресивним підвищенням розміру пенсії за кожен рік роботи для майбутніх пенсіонерів.

Особі, яка набула право на пенсію за віком, але після досягнення пенсійного віку бажає продовжити працювати і оримувати пенсію з  пізнішого строку, пенсія за віком призначається з врахуванням страхового стажу на день звернення за призначенням пенсії з підвищенням розміру пенсії за віком, нарахованої відповідно до Закону «Про загальнобов’язкове державне пенсійне страхування», за кожний повний рік страхового стажу після досягнення пенсійного віку. Таке нарахування здійснюється на підставі відповідного розрахунку з використанням відповідних відсотків за кожен рік роботи після досягнення пенсійного віку.

Необхідно відзначити, що пенсія таких людей в подальшому стане більшою не тільки завдяки надбавці, але і за рахунок збільшення страхового стажу. При цьому необхідно знати, що при підрахунку підвищення враховується тільки повний рік, протягом якого працюючий пенсіонер відмовлявся отримувати пенсію. Підвищення розміру пенсії за неповний рік страхового стажу не здійснюється.

Наприклад, чоловікові виповнюється 60 років 5 січня 2011 року, але він відмовляється отримувати пенсію і буде продовжувати працювати до 12 жовтня 2014 року. Таким чином, він відстрочить вихід на пенсію на три роки дев’ять місяців і сім днів. Оскільки при підвищенні пенсії неповні роки не враховуються, йому збільшать пенсію тільки за три роки, тобто на 11,83% (існує спеці­альна таблиця підвищення розміру пенсії на %).

Відстрочка виходу на пенсію більш як на десять років законом ніяк додатково не заохочується, і тому відмовлятися від пенсії  більше немає сенсу.

Окремо зупинюсь на питанні перерахунку пенсії працюючим пенсіонерам, яким призначена пенсія за віком на пільгових умовах. Сьогодні все більше таких пенсіонерів – працівників ВП ХАЕС, звертається до суду з вимогою зобо­в’язати місцевий Пенсійний фонд провести  перерахунок їхньої пенсії у відповідності до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Суть у тому, що цей Закон, зокрема статті 40 та 42, передбачають здійснення перерахунку пенсії за календарний рік, що передує перерахунку. На жаль,  перерахунок пенсії здійснюється на підставі інших нормативних документів відомчого характеру, відповідно до яких за основу для перерахунку береться середній заробіток для працівників зайнятих у народному господарстві за 2007 рік.

Місцевий суд приймає позитивні рішення, тобто на користь працівників. Такі рішення (постанови суду) приводяться до негайного виконання. Проте УПФ використовує своє процесуальне право і оскаржує їх в апеляційному порядку до Вінницького апеляційного адміністративного суду. Таке оскарження не зупиняє дії судового рішення. На руки працівники отримують виконавчі листи, які необхідно подавати до  Пенсійного фонду для виконання.

Отримане повідомлення, що справа направлена до апеляційного суду, носить інформаційний характер.

Василь  Кучинський,

юрист відділу правової роботи