Володарка дитячих душ

“Дітей, їх особисту гідність і їх потреби треба так само шанувати, як і старших, і тільки поводячись з ними лагідно, щиро, розумно, як з рівними, входячи в їх спосіб думання, можна виховувати чесних, щирих, правдолюбних і справді вільних людей”.

Іван Франко

Віки люди ламали голови над таємницями становлення особистості, дивом зростання паростків “я” під нестерпною спекою впливів, моделей, способів становлення особистості. Гельвецій відзначав, що особистістю не народжуються, а стають.

Провідна роль у становленні людини випадає на долю педагога. В нашому місті працює багато прогресивних вчителів, є серед них педагоги-новатори, серед яких вчителька початкових класів, голова методоб`єднання вчителів початкової ланки зош №4 Світлана Миколаївна Личик. Протягом 4-х років вона працює за системою розвивального навчання Ельконіна-Давидова. Пройшовши курси перекваліфікації в центрі психології і методики розвивального навчання в Харкові, Світлана Миколаївна зрозуміла, що саме розвивальне навчання змінило її мислення, світобачення, змінились деякі життєві пріоритети, самооцінка. У неї був важкий період проб, помилок та успіхів. Але побачивши реальний результат своєї праці в 4 класі з розвивальним навчанням, впевнилась, що по іншому працювати не зможе, назад переходити в традиційну систему вже не хоче і не бачить сенсу. Оскільки й син навчається в “розвивальному” класі, вона дуже задоволена ним, його успіхами, вмінням мислити, говорити.

Приємно, що батьки дітей, яких навчає Світлана Миколаївна, схвально відгукуються про розвивальне навчання. В новому навчальному році Світлана Миколаївна набиратиме дітей в 1-й клас і запрошує батьків, дітей міста зробити правильний вибір, обрати навчання для них за системою розвивального навчання.

Світлана Миколаївна Личик - творча і обдарована особистість. В рідному селі Радошівка, що на Ізяславщині, закінчила 9 класів сільської школи з відзнакою. Згодом Хмельницьке педучилище і також з відзнакою. Далі отримала червоний диплом Рівненського державного гуманітарного університету.

За фахом вчитель початкових класів, а також викладач української мови і літератури та зарубіжної літератури. Педагогічну діяльність розпочала в 1995 році в школі №4 і навіть не уявляє себе на роботі в іншому навчальному закладі. Призер міського конкурсу “Надія-96”, розробила педагогічні ідеї: “Способи організації мовленнєвої діяльності молодших школярів” і “Формування пізнавального інтересу учнів початкових класів за системою розвивального навчання”.  Її вихованці  є призерами міських олімпіад з математики та з української мови, а цього року двоє дітей стали переможцями міської олімпіади юних математиків. Багато її учнів є  призерами у конкурсах “Колосок”, “Кенгуру” (Всеукраїнські конкурси).

Світлана Миколаївна залюблена в свою роботу. Рівнятися на мудрих, творчих, інтелігентних педагогів, що мають почуття власної гідності - ось її кредо. І приємно працювати поруч із своєю першою вчителькою Галиною Дмитрівною Багнюк, яка і прищепила їй любов до школи.

Петро Шелепало, відмінник освіти України

вересень 2006