Нові умови – нові правила гри

У переддень професійного свята медиків співрозмовником журналіста “Перспективи” був начальник відділу охорони здоров`я ВП ХАЕС О.Є.Козловський

- Олександре Євгеновичу, наша розмова відбувається в пору, коли передача СМЧ-4 у профільне міністерство уже не можлива ймовірність, а доконаний факт. Чи ця обставина не вплинула на функції вашого відділу, який тісно співпрацює з лікувальною установою Нетішина?

- Спеціалізована медична частина перейшла у відання Міністерства охорони здоров`я України як державне підприємство і з 1 березня поточного року є самостійною структурою. Функції нашого відділу ніяких змін від цього не зазнали, ми продовжуємо працювати у тісній взаємодії з медичними закладами міста Нетішин.

- У чиєму віданні залишається здоровпункт, який працює на ХАЕС.

- Він є складовою СМЧ-4. Стараємося зберегти все як є, а в перспективі, з огляду на специфіку нашого підприємства і відсутність у ВП ХАЕС свого профілакторію, функції здоровпункту можуть бути розширені.

- Існуюча матеріальна база дозволяє це зробити?

- Максимально використовуватимемо те, що маємо, в майбутньому сподіваємося отримати додаткові приміщення. Це може бути зреалізовано після будівництва нової прохідної, що передбачає там облаштування здоровпункту. За такої умови можна буде ставити питання про посади нових фахівців. Практика показує, що є не­-об­хідність аби в здоровпункті працювали нарколог, психотерапевт, окуліст. Заклад має бути оснащений сучасним обладнанням, передусім, фізіотерапевтичним і стоматологічним, а також електрокардіографом, мамографом.

- Свого часу була озвучена заява про можливе переведення здоровпункту у структуру ВП ХАЕС.

- Поки що таке питання не розглядається.

- На яких умовах віднині ВП ХАЕС будуватиме свої стосунки з СМЧ-4?

- На договірних. Щоправда, з урахуванням нових обставин так просто укласти договір не можемо. Проілюструю це на конкретному прикладі – проведення медичних оглядів персоналу ХАЕС. За попередніми розрахунками у наступному році підприємству це обійдеться у двісті з лишком тисяч гривень. В рамках діючих нормативних актів самостійно укласти договір на таку суму ми не можемо.­

- Який же вихід?

- Маємо пройти передбачену в таких випадках процедуру – тендерні торги. Вони мають відбутися в поточному році, аби протягом серпня-жовтня ми могли визначитися, хто ж у наступному році проводитиме мед­огляд нашого персоналу. Не знаю, скільки лікувальних установ виявить бажання і готовність взяти участь у тендерних торгах і хто їх виграє. Звичайно, хоті­лося б, щоб цілковиту перемогу отрим­ала СМЧ-4. Адже фахівці закладу мають великий досвід з обслуговування нашого персоналу, тут зберігається  достатньо інформації про стан здоров`я працівників ХАЕС: медичні картки, історії хвороби, результати обстежень тощо.

- Цьогорічний медичний огляд персоналу ХАЕС ще не завершився, але попередні результати ви маєте.

- Так, медичний огляд ще триває. У січні-квітні його пройшли працівники, зайняті в шкідливих та особливо шкідливих умовах праці, у ці дні обстеження у фахівців проходить решта персоналу. Кожен з нас має дослухатися до свого організму, а в разі чого звертатися за допомогою фахівців, не задавнюючи недугу.

- Спростуйте або підтвер­діть думку про те, що в зв’язку з переходом СМЧ-4 у Мінохорони здоров’я стан медичного обслуговування в Нетішині погіршиться.

- Ні, я не думаю, що так станеться. Візьмемо для прикладу інші лікувальні установи найближчої округи, які повсякчас знаходяться у віданні свого профільного міністерства. Я б не сказав, що в Острозі, Славуті, Здолбунові медичне обслуговування на низькому рівні. Так що не треба передчасно лякатися.

Звісно, проблеми в СМЧ-4 в зв’язку зі своєрідною зміною статусу є, і процес передачі не міг пройти безболісно й гладко. Але все з часом владнається і наша спеціалізована медична частина надалі займатиме достойне місце в області і за її межами. Усі передумови для цього є: досвід, матеріальна база, висока кваліфікація медпрацівників. У переддень професійного свята мої найкращі вітання всім, хто присвятив своє життя цій благородній справі. Міцного вам здоров`я, успіхів у роботі, сімейного благополуччя, оптимізму, пошани до своєї професії і людей, котрі приходять за допомогою.

Ольга Сокол

липень 2006