І в час канікул заробляємо призи

Навіть у розпал літніх канікул багато нетішинських школярів не гають марно часу, гармонійно поєднуючи цілком законний відпочинок і активну участь у корисних справах. Корисних для себе, школи, міста. Найзнаковіший в цьому сенсі приклад нинішнього літа – трудовий табір старшокласників. Він, так би мовити, у всіх на виду. За кадром залишаються не менш значимі події,  безпосередніми  учасниками яких є не згуртовані колективи, а лиш окремі особистості. Про одну з таких подій наша розповідь.

Впродовж навчального року до 30 старшокласників  відвідували  факультатив “Вступ в атомну енергетику”, що працює при Інформаційному центрі  ВП  ХАЕС.  Лекції,  зустрічі з фахівцями-енергетиками, екскурсії на станцію і її навчально-тренувальний центр стали поштовхом до написання наукових рефератів. За дослідження актуальних тем, пов’язаних з функціонуванням атомної енергетики та перспективою галузі взялися десятеро школярів. Найвищої оцінки журі удостоїлися дев’ятикласник Сергій Головко, випускники Катя Барабаш і Діма Косік, дев’ятикласниця Даша Подколзіна.

Другий етап конкурсу рефератів прийшовся на літо. Випускники, у яких тепер інші клопоти, продовжувати науково-творче суперництво не стали, і честь Нетішина відстоювали їх молодші колеги. І зробили це достойно.

На початку липня в Севастополі проходила дев’ята конференція “Молодь-ядерній енергетиці”, організаторами якої виступили Українське ядерне товариство і Севастопольський Національний університет ядерної енергії та промисловості. В її рамках і відбувся конкурс рефератів, в якому взяли участь дев’ятеро старшокласників з міст-супутників АЕС України. Їх роботи журі оцінювало в трьох но­мінаціях, поставивши за значимістю і актуальністю на перше місце теми екології.  Далі були роботи, присвячені технологічним процесам, на третьому місці - реферати соціального спрямування.

Нетішин на конкурсі у Севастополі, окрім Сергія Головка і Даші Подколзіної, представляла десятикласниця Ірина Савчук. Усі троє – в призерах. Доброю згадкою про цю перемогу старшокласникам буде наручний годинник з емблемою УкрЯТ.

Теми, які розкрили в своїх рефератах нетішинці, наступні: Даша Подколзіна (1 місце) – “Екологічний стан р.Горинь у 30-км зоні”; Сергій Головко (2 місце) – “Безпека енергетики, як енергетична незалежність держави”; Іра Савчук (3 місце) – “Дитяча екологічна організація – крок до вирішення екологіч­них проблем краю”.

Даша взялася за свою тему ще в 9-му класі і планувала написати обширну наукову роботу. В ході збору і опрацювання інформації юнка дійшла висновку, що її буде недостатньо для втілення свого задуму і для початку обмежилася рефератом. Вона вдячна за допомогу вчительці Н.О.Бондар, начальнику лабораторії охорони навколишнього середовища ВП ХАЕС О.В.Голоду, сприяли в пошуку необхідних матеріалів мама – інженер ВРГіЗМІ, зна­йомі з числа майбутніх екологів, а нині студентів одного із львівських вузів. Проаналізувавши зібрані матеріали, дівчина переконалася, що джерел забруднення Горині, зо­крема в 30-кілометровій зоні, десятки: від скидання стічних вод підприємствами та установами (у рефераті – на прикладі Шепетівського і Славутського районів – авт.) до миття килимів і машин.

- Як виглядали роботи інших учасників у твоїй номінації? – поцікавилася я в Даші.

- Мені сподобалися теми, які розкривали в своїх рефератах школярі з Енергодара, - каже вона. – І хоч самі роботи були слабуваті, усі троє  авторів  зуміли достойно їх представити.

Натомість Сергій Головко стверджує, що його колеги по номінації захищали підготовлені роботи сяк-так, і йому це видалося нецікавим. Сам Сергій отримав схвальну оцінку журі, його виступ відзначили на рівні  студента  профільного  вузу. І це при тому, що незадовго до поїздки у Севастополь він змінив тему раніше написаного реферату. Попередня тема – “Принципи роботи реактора ВВЕР-1000” – видалася йому надто простою і зрозумілою і автор вирішив “покопатися” в нових проектах, що цілком можливо, будуть обрані при реалізації планів будівництва 3-го і 4-го енергоблоків на ХАЕС. Консультував Сергія молодий спеціаліст ХАЕС Андрій Підіпригора.

Ірина Савчук, працюючи над своїм рефератом не просто роз­крила принципи діяльності дитячої екологічної організації на базі її рідної школи №2. Дівчина пройнялася ідеєю вивчити думку своїх ровесників про майбутнє атомної енергетики в цілому і Хмельницької АЕС зокрема, про майбутнє міста, в якому живемо, і бажання сьогоднішніх школярів пов’язати свою долю з ним. У школах, технічному ліцеї,  міжрегіональній  академії управління персоналом та деяких інших навчальних закладах молодь активно відгукнулася на Ірину пропозицію взяти участь в запропонованому опитуванні.  Ця небайдужість дозволила дівчині зібрати чимало цікавих думок.

 Усі троє стверджують, що і в наступному навчальному році братимуть участь у написанні наукових рефератів. У Даші з’явилося бажання дослідити відразу дві теми, Іру зацікавила історія ядерної енергетики в світі, Сергій поки що визначається. Усі троє – залишилися задоволеними результатами і самою поїздкою у Севастополь, де мали змогу не тільки поспілкуватися з ровесниками і фахівцями, а й здорово відпочити, відвідавши цікаві місця славетного міста над морем.

Ольга Сокол

серпень 2006