Життя в епоху перемIн

В Ізяславі відновився рух по стратегічному для міста мосту. Певний час його капітально ремонтували, розширювали, доводили до сучасних потреб. Реконструкцію зроблено за кошти, виділені для об’єктів соціального призначення прилеглої до ХАЕС території. Всього належить освоїти понад три мільйони гривень. Як для бюджету Ізяслава, то це надзвичайно великі кошти. А ще майже чотири мільйони гривень з цієї програми було виділено на спецшколу-інтернат у Ізяславі та загальноосвітню школу села Кунів, здійснено капітальний ремонт двох вулиць (1 мільйон триста тисяч гривень), підведено газопровід до сіл Михнів та Мислятин (1119 тисяч гривень), відремонтовано інші об’єкти. Принагідно згадати, що під час пуску першого енергоблока багато доріг Ізяславщини вкрились асфальтом, в с.Лютарка зведено корівник на 200 голів, силосну яму ємністю 1500 тонн. Окремим громадянам і громадам Ізяславщини надавались допомоги у вигляді грошових коштів.  Сотні мешканців району будували, а зрештою і  влаштувались  на  роботу на ХАЕС.

Не треба великого розуму, щоб зрозуміти, що стабільне виробництво дає стабільні податки в обласний бюджет. За підрахунками, більша половина пенсіонерів Хмельниччини отримує пенсію з податків, які перераховує ХАЕС. Зрештою, енергетична  безпека держави є складовою загальної безпеки, про що повинен пам’ятати кожен українець.

Веду усю цю преамбулу до того, що бачу у “Зверненні” депутатів Ізяс­лавської районної ради до Прем’єр-міністра України та Голови Верховної Ради України, прийнятому у травні поточного року,  певну колізію. Депутати просять „не  допустити будівництва централізованого сховища відходів ядерного палива на території ХАЕС”, „встановити 50% знижку в оплаті користування електроенергією в районі розташування атомних електростанцій”, „створити максимально сприятливі економічні  умови  для  розвитку сільськогосподарського виробництва (формування та проведення у сільському господарстві ефективної цінової політики, спрямованої на досягнення паритету цін на сільськогосподарську продукцію, подальше сприяння розвитку підсобних господарств населення; запровадження довгострокового кредитування сільгоспвиробників; „не допустити підвищення цін на газ та паливно-мастильні матеріали”.

Майже під всіма пунктами цієї вимоги хочеться підписатись, бо й кожен працівник ХАЕС бажає подіб­ного. Можемо сперечатись лише про те, куди дівати відпрацьоване ядерне паливо. Інша ситуація, що у преамбулі до „Звернення...” на атомну станцію, як мовиться, навішано чимало собак.

Насамперед про поганий вплив ХАЕС на демографічну ситуацію.

Цю тезу можна розвіяти одним простим прикладом: в Нетішині, де безпосередньо знаходиться ХАЕС, найвища народжуваність і найменша смертність по області.  Причини: кращі порівняно з іншими умови життя, молодий середній вік населення, нормальне медичне обслуговування, впевненість у завтрашньому дні. У таких значно віддалених від ХАЕС районах Хмельниччини, як Віньковецький, Городецький, Ярмолинецький, Деражнянський, Старосинявський показники смертності  і  народжуваності  значно гірші за ізяславські. У Київській, Вінницькій, Дніпропетровській, Кіровоградській, Луганській, Житомирській, Черкаській, Чернігівській і Хмельницькій областях у 2005 році загальні показники смертності серед сільського населення вищі, як у наших сусідів, причому на Чернігівщині майже у два рази, на Полтавщині – у півтора. Тому кивати на ХАЕС просто не серйозно. Але факт, що в Україні щомісяця населення зменшується на один Ізяслав – в середньому 27-35 тисяч громадян. Нині нас трохи більше 46 778 тисяч чоловік.

 До речі, вперше фактор зменшення населення в Україні зафіксовано у 1993 році і відтоді він невпинно прогресує. В країні зросла кількість сімей з однією дитиною, що не може змінити демографічну ситуацію на краще. Зменшилась кількість новоутворених сімей, стабільна картина розлучень, яка дорів­нює 3,6 – 4-м розлученням на тисячу чоловік. Збільшилась кількість смертей, особливо серед чоловіків. Головні хвороби – патології системи кровообігу, злоякісні новоутворення, туберкульоз, про який, здається, говорили, як про хворобу минулого. Значно більше психічних хвороб, суїцидів, травматичних наслідків.

І в структурi смертностi осiб працездатного вiку на Ізяславщині 1-е мiсце посiдають  травми, отруєння,  нещаснi випадки, на другому місці - серцево-судиннi захворювання, а тоді вже - онкозахворювання. Як вказує головний лікар Ізяславського району В. М. Поліщук, останнім часом зменшилась кiлькiсть запущених випадкiв раку. Питома вага злоякiсних новоутворень, виявлених вперше в IV стадії  – 8,0% ,  в 2004 роцi - 7,1%. По району немає запущених випадкiв   раку шийки матки. 
   Вказувати на стійке зростання онкологічних захворювань, вроджених вад у дітей та  захворювань щитовидної залози, як наслідків діяльності ХАЕС, досить проблематично.  З   одного  боку   це  загальносвітова  тенденція (у США, приміром, минулого року зареєстровано майже 30 тисяч випадків захворювань раком, серед яких 1500 – з смертельними наслідками, а Всесвітня Організація Охорони Здоров’я – ФНІСЕФ - прогнозує, що в світі понад мільярд людей мають ризик захворіти на онкологічні захворювання).

З іншого боку, у Нетішині останні кілька років спостерігається тенденція до зменшення на онкологічні захворювання серед осіб до 14 років і у двічі-тричі вища, ніж у ізяславців, серед старшого покоління. Причин кілька. Насамперед, нетішинці регулярно проходять медогляди, про які в переважній більшості міст і сіл забули давно. Отже, діагностика фіксує певні зміні в організмі, які є можливість вчасно лікувати. Водночас в Нетішині мешкає велика кількість переселенців з Прип’яті та Чорнобильської зони, ліквідаторів аварії на ЧАЕС, що встигли „хапанути” певну кількість радіації.

 Вчені ж свідчать, що всі соці­альні процеси в Україні, у тому числі і демографічні, пов’язані з низьким рівнем заробітної плати, і поки у цьому напрямку не буде зрушень на краще, очікувати добра не слід.

Відомо, що найбільший дохід на душу населення мають японці – понад 205 тисяч євро в рік. І хоча вони пережили ядерне бомбардування, середній вік населення сягнув за вісімдесят один рік. В цій урбанізованій, екологічно-небезпечній країні найбільше довгожителів на тисячу чоловік. Згідно з даними українського Держкомстату, дохід в перерахунку на душу населення в нашій країні у травні дорівнював 573 гривні. А це такі середні дані.

Якщо йти за логікою, то слід звернути увагу, що наявність ХАЕС дозволяє багатьом мешканцям прилеглої території покращити життя. Приміром, нетішинський ринок забирає чимало сільськогосподар­ської продукції, що виробляють селяни в тому числі і Ізяславщини.  Дехто, навпаки, вважає, що Нетішин забрав перспективну молодь, залишивши селу старіюче населення.

Будемо відвертими, після того, як не стало „скеровуючої”  партії, втримати  будь-кого силоміць неможливо. З іншого боку, в Сполучених Штатах Америки в їхньому сільському господарстві всього 2 відсотки населення (у нас майже чверть). І вони не страждають від нестатку сільгосппродукції, навпаки, для певних фермерських господарств існують суворі обмеження на виробництво продукції. Різниця не стільки в інтенсивності праці, скільки в використанні сучасних засобів виробництва. Механізація і електрифікація західного сільського господарства на порядки вища, ніж у нас. І іншого шляху немає.

Треба чесно зізнатись собі, що прогрес неминучий. Він прийшовся на наше покоління. Цього змінити не можна. Можна знівелювати певні незручності. Керівництво ВП ХАЕС з розумінням ставиться до можливостей надання пільг та компенсацій мешканцям прилеглої до станції території. Свідчення цьому і реконструйований міст, і збудовані школи, і надання грошових кошт на культові споруди, і конкретна адресна допомога людям, що потребують операцій тощо. Зрештою, у Верховній Раді знаходиться законопроект стосовно певних пільг у цій царині. Тільки коли доберуться до його розгляду наші обранці – таїна за сімома печатками.

Віктор Гусаров

липень 2006