Міський голова звітує перед громадою

Свою першу «стоденку» міський голова охарактеризував минулого тижня як «спокійну, наполегливу роботу, спрямовану на досягнення мети». Під метою слід розуміти, мабуть, передвиборчу програму діючого мера - Олександр Смишляєв протягом півторагодинної зустрічі з місцевими журналістами детально зупинився на кожному її пункті.

Насамперед міський голова висловив величезну занепокоєність станом будівельного комплексу міста. Щось змінити сьогодні в бік поліпшення вкрай важко. А перспектива початку будівництва ХАЕС-3 та ХАЕС-4 у 2010 році надто віддалена. Відтак вирішувати проблему зайнятості будівельників слід негайно. Олександр Смишляєв одним з виходів вважає розширення цивільного будівництва, зокрема житла. До того ж, згідно з новими житловими нормами поліпшення житлових умов   потребують   майже  14 тисяч нетішинців.

- До жовтня цього року міська рада розгляне перший варіант проекту забудови шостого, сьомого і восьмого мікрорайонів Нетішина, - сказав п.Смишляєв. - А навесні плануємо розпочати тут будівництво доріг та  інженерних мереж.

Остання сесія прийняла рішення про заборону виведення квартир, що на перших поверхах будинків із житлового фонду. Це означає, що відтепер бажаючі відкрити магазин, стоматкабінет чи перукарню не зможуть купити для реалізації своєї мрії квартиру, а  змушені будуть витрачатися на нове будівництво. Зауважимо, що наявні заклади залишаться на своїх місцях.

Відомо, що в Нетішині чимало державних установ розміщені у гуртожитках. При тому, що ситуація із забезпеченням навіть тимчасовим житлом залишається напруженою. Поступово ці площі будуть виведені із службового користування, запевнив Олександр Смишляєв. Найпершими новосілля мають справити управління статистики та відділ РАГСу. Для них виділять приміщення у готелі «Горинь» відразу після реконструкції. На першому поверсі готелю планується розмістити оптово-роздрібний магазин на зразок «Сільпо». Для цього до існуючих приміщень «Горині» планується добудувати ще додаткових 650 квадратних метрів. Всі новобудови в Нетішині відтепер будуть з нежитловим першим поверхом, а подекуди й з другим. Це теж один зі шляхів вирішення проблеми переведення установ із пристосованих приміщень. Міський голова сподівається, що протягом найближчої п’ятирічки цей план буде реалізований.

Наведення ладу на дорогах почалося з облаштування «лежачих» по­ліцейських. Як би не скаржилися водії, а пішоходи задоволені. Залишилося  впорядкувати пасажиропотоки. Для цього найближчим часом будуть побудовані  чотири  криті зупинки: в районі центральної аптеки, торгового центру та універмагу. Облаштування двох бере на себе «Приватбанк», ще дві залишаються за приватними підприємцями. Ці споруди, що належать до малих архітектурних форм, не будуть близнюками, одначе гармонійно впишуться у загальну архітектурну картину міста, переконаний міський голова. Зазнають змін міські стоянки таксі. Задля безпеки і зручності пішоходів та пасажирів найближчим часом їх розширять.

Багато зусиль та значних капіталовкладень потребує вирішення проблем садибної частини міста. Одначе й тут помітні зрушення. Урядом держави виділено 500 тисяч гривень на будівництво мереж централізованого водопостачання та водовідведення, повідомив Олександр Смишляєв. Проект водогонів уже пройшов усі види технічних експертиз. З дня на день буде оголошений тендер на вибір виконавця робіт. Тож допоки надійдуть гроші з Держбюджету підрядник буде готовий розпочати роботи. На встановлення водонапірної башти, будівництво колектора та прокладення центральних мереж, цих коштів має вистачити, вважає міський голова.

На стадії завершення проект, який втілюватиме «Укртелеком» - прокладення нових телефонних ліній та забезпечення проводового  радіомовлення. Реалі­зація його має розпочатися вже наступного року. Олександр Смишляєв вважає, що проблеми старої частини міста реально вирішити за п’ять років. У тому числі провести стовідсоткову реконструкцію електромереж, облаштувати  вуличне  освіт­лення та встановити багатоканальні лічильники електроенергії. Скоро в районі  газової  заправки з’явиться новий ресторанний комплекс - «Хуторок». Одночасно він зможе збирати понад сотню гостей. Це надзвичайно зручно для проведення родинних урочистостей і навіть великих сільських весіль.

Не мало уваги приділив міський голова виконанню тих пунктів своєї передвиборчої програми, які стосуються виховання та освіти юних нетішинців. Олександр Смишляєв відзначив позитивний досвід цьогорічної роботи дитячого літнього табору праці та відпочинку «Юність». Старшокласники були зайняті переважно на прибиранні паркових та відпочинкових зон міста. Крім громадської користі, у цьому проглядається явний виховний момент - юнаки й дівчата зрозуміли й оцінили своє місто. Та й гроші заробили на триденну поїздку в Карпати. Міський голова сказав, що робота таких таборів відтепер стане в Нетішині традиційною.

На жаль, досі не розпочаті роботи з реконструкції та ремонту спортивної зали загальноосвітньої школи номер чотири. Причина, з точки зору Олександра Смишляєва, у великій кількості організаційних питань. Насамперед, фінансових. Одначе, необхідні  кошти  уже  виділив «Енергоатом». Відтак у перших числах серпня ремонт розпочнеться. Очікується, що до початку зими діти зможуть справляти «фізкультурне новосілля».

Загалом, переконаний Олександр Смишляєв, міська програма «Освіта» потребує серйозної корекції та доопрацювання. Зважаючи на перевантаження чотирьох  шкіл міста, назріла потреба у будівництві п’ятої. (Але й вона не вирішить проблеми з другою зміною  навчання). Орієнтовно  новобудова має бути у запроектованому сьомому мікрорайоні.

Судячи із щотижневих спільних нарад співробітників Хмельницької АЕС та Житлово-комунального  об’єднання, підготовка до зими йде згідно з графіком, зазначив міський голова. Цьогоріч постала проблема неналежної термоізоляції водогонів. Не виключено, що труби найближчим часом доведеться замінити у повному обсязі.

Щодо обслуговування внутрішньобудинкових мереж  та  комунікацій, то в першому мікрорайоні їх обслуговуватиме приватне під­приємство. Міський голова очікує, що цей експеримент позитивно позначиться на якості робіт, а не на гаманцях мешканців. Одначе, міський голова не заперечив, що тарифи на комунальні послуги невдовзі будуть переглянуті. В бік підвищення, звісно. Але не більше, як на 10-15 відсотків. Станеться це не раніше 2007 року. Оскільки, якщо навіть будівництво аптеки не обходиться без громадських  слухань,  то  з приводу зміни тарифів не обійдеться і поготів.

Занепокоєння Олександра Смишляєва викликають темпи наповнення міської казни. Існуючий бюджет не покриває затрат на утримання апарату управління Нетішин-ради. На підвищення зарплатні немає жодних джерел. Наразі йде реорганізація управлінь та відділів міськвиконкому для максимальної економії фонду зарплатні.

- На четвертий квартал цього року немає грошей на зарплатню  апарату  управління взагалі, - сказав міський голова.

 До того ж, державна субвенція виконується не більше як на 75 відсотків. У зв’язку зі зниженням у місті промислового виробництва, зменшилися податкові надходження з фізичних осіб. Відтак бюджетні кошти слід витрачати економно, шукаючи альтернативні джерела фінансування на реалізацію певних проектів.

Співпрацею з місцевими засобами масової  інфор­мації міський голова задоволений. Олександр Смишляєв каже, що й надалі робота усіх гілок міської влади буде максимально прозорою. Традиційні що­вівторкові зустрічі з журналістами за відсутності мера проводитиме його перший заступник Вадим Власюк.

- Незважаючи на багатовекторність міських проблем, працювати дуже цікаво, - сказав на завершення Олександр Смишляєв. - Всі зауваження, поради, побажання  та конструктивну критику  беру  до  уваги.  Адже таким чином нетішинці допомагають мені як мерові уникнути помилок і прорахунків  в управлінні господарством.

Людмила  Кожушко

2006