Те, що на ЦТПК з часом чекає доля ЖКО, служб, що увійшли до складу МЕМ, тощо, в колективі знали давно. По правді кажучи, люди тихцем раділи, що не раз озвучувані на різних рівнях прогнозовані строки передачі підрозділу у комунальну власність міста, з різних причин відтерміновувалися в часі. І хоча психологічна налаштованість на невідворотність проголошеного курсу з роками утверджувалася, реальні кроки зі створення передумов для ефективної зміни підпорядкування “тепловиків” всеодно виглядали для них як цілковита несподіванка. Відчувалася велика внутрішня натуга, з якою писали люди заяви про перехід у новостворений підрозділ “Комунальне господарство”, базовою основою для якого став ЦТПК. Певні хвилювання в людських душах є і дотепер, цього не приховує керівник підрозділу О.В.Смолій (на знімку). Щоправда, зважаючи на всі чинники, що передують переходу підрозділу у відання міста, він припускає, що це може статися років за три. Цим і заспокоює  людей.

Бо йдеться не про формальні процедури, а виконання низки заходів, які потребують часу й ресурсів, зокрема, фінансових. Аби збудувати новий колектор, чотири нові скважини тощо. На все про все, за словами Олексія Володимировича, потрібно 28 мільйонів гривень. Сьогодні таких коштів нема.

Друге. Однією з умов, за якою місто готове прийняти нинішній підрозділ станції у свої пенати, є його самоокупність та прибутковість. За помахом чарівної палички подібного не станеться і аби прийти до такого рівня господарювання, належить докласти чимало зусиль. Станом на сьогодні щомісячні затрати підрозділу  (включаючи  зарплату, спожиту елек­троенергію та ін.) складають 1.5 мільйона гривень. За існуючими тарифами на водокористування місто протягом місяця збирало приблизно 450 тисяч гривень. Виходячи з цього, рівня суми своїх затрат комунальне господарство зможе досягти лише за умови затвердження  нових тарифів. А це вже в компетенції влади, ХАЕС свої пропозиції, захищені у необхідних інституціях, місту  направила.

У розмові з О.В.Смолієм журналісти порушували питання зношуваності прокладених кілька десятків років тому мереж.

- Катастрофи тут нема і не бачу такої загрози ще років 15, - запевнив співрозмовник.

І пояснив чому так часто у місті на різних ділянках трубопроводу працюють ремонтники. З його слів, справа зовсім не в трубах, які слугувати можуть сотню літ. А що вони в доброму стані, засвідчують заміри, проведені ВКМ. Натомість справжнім головним болем є стики, виконані неналежним чином ще в момент прокладання мереж. Якщо врахувати, що довжина труби між стиками чотири, максимум шість метрів, легко собі уявити скільки набереться їх хоча б на стометровому відрізку. От вам і пояснення, чому так часто “копають” наші дороги і газони.

Після  набуття  ЦТПК  статусу комунального  господарства  колишні  функції підрозділу залишилися незмінними. До них додалися нові – укладення договорів з квартиронаймачами, збір платежів за комунальні послуги і все, що з цього випливає. На момент нашої розмови таких договорів набралося близько тисячі, що становить фактично десяту частину від загальної кількості. Масовості не спостерігається. Боячись стати розмінною монетою в суперечках між ЖКО та ХАЕС, нетішинці вичікують, а яким же буде остаточне рішення, в тому числі й судове, кому й за що платити. До речі, чергове судове засідання, яке відбулося у вівторок, знову з  ряду причин перенесено.

Керівник комунального господарства переконаний, що все стане на свої місця і цю тимчасову невизначеність треба спокійно пережити. Зрештою, кожна новація приживається непросто і, як правило, сприймається з пересторогою. Це тільки швидкоплинна мода не втрачає своєї ледве не магічної властивості добиватися миттєвого мавпування продиктованих нею правил. О.В.Смолій вірить у порозуміння керівників зацікавлених сторін, “бо за ними стоять люди, які живуть і працюють в одному місті”.

На наше: “А ви особисто уклали договір з КГ?”, відповідає просто таки на випередження. Ствердно. Так само ствердно, та ще з більшим натиском у голосі він запевняє, що обов’язково пройде весь складний шлях, який належить подолати комунальному господарству, разом з колективом, не залишивши його на півдорозі.

Ольга Сокол