ВАЖЛИВI ЗВЕРНЕННЯ ПРИЙМАЛИСЯ В АЛУШТI

На вівторковій зустрічі нетішинського міського голови   Олександра Смишляєва із представниками мас-медіа було підбито підсумки його перебування в Алушті серед учасників II-го Українського муніципального форуму стосовно шляхів зміцнення фінансової основи місцевого самоврядування. 

Насамперед Олександр Євгенович відзначив, що форум був представницьким, зокрема участь у його роботі взяли Держсекретар України Олег Рибачук, віце-прем’єр-міністр України, водночас Міністр будівництва, архітектури та ЖКГ України Володимир Рибак, керівні особи багатьох інших міністерств та відомств, представники депутатського корпусу.

Протягом   трьох   днів  піднімалися  та  розглядалися  питання важливі для України в цілому: покращання енергозбереження,  формування тарифної політики та місцевих  бюджетів  тощо. Основним предметом обговорення, звісно ж, залишалися проблемні питання діяльності органів місцевого самоврядування.

Виходячи з того, що трансфертна політика Уряду за проектом Державного бюджету України на 2007 рік свідчить про відсутність конструктивних позитивних змін у системі відносин – держава-місцеве самоврядування стосовно справедливого розподілу загальнодержавних бюджетних ресурсів та керуючись наданими Конституцією України і чинним законодавством місцевому самоврядуванню правами, учасники форуму прийняли два важливих звернення.

У першому – до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України – запропоновано законодавчо забезпечити розвиток та зміцнення місцевого самоврядування шляхом прийняття нових законодавчих актів, або змін до чинних законів України (1 пункт) та внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2006 рік” у частині збільшення фінансової допомоги місцевим бюджетам з державного бюджету для забезпечення виплат із заро­бітної плати внаслідок зростання рівня мінімальної заробітної плати та додаткових витрат на утримання бюджетних закладів через зростання  цін  на   енергоресурси  (2 пункт). Третій пункт звернення пропонує врахувати такі пропозиції органів самоврядування і до проекту Закону України “Про Державний бюджет України на 2007 рік”.

Передувало вищезазначеному ще одне звернення – до Кабінету Міністрів України та Бюджетного комітету Верховної Ради України за підписом міських голів Енергодара, Кузнецовська, Нетішина, Славутича та Южно-Українська. 

У зверненні зазначається, що міста-супутники АЕС України протягом багатьох років є донорами державного бюджету. Вилучення з бюджетів кожного міста складають від 8 до 21 млн. гривень щорічно. При цьому проблеми утримання господарства міст після прийому до комунальної власності з  балансу ДП НАЕК “Енергоатом” призводять до поступового занепаду ЖКГ міст-супутників. 

Враховуючи це та інше, керманичі міст запропонували, на виконання програми підтримки малих міст України, на період до 8-10 років залишати суми вилучень у бюджетах міст-супутників. Натомість дали гарантії, що вказані кошти будуть під контролем Міністерства фінансів і використовуватимуться тільки на програми енергозбереження, що дозволить зберегти сучасні соці­альні  інфраструктури в містах-супутниках АЕС.

Відповідаючи на запитання журналістів,  Олександр  Смишляєв торкнувся  багатьох  інших  тем. Зокрема, місцевий бюджет-2007 має бути таким, аби жити не було так скрутно, як у цьому році. Великого значення, відзначив міський голова,  набуває   завершення   підготовки програми Стратегії розвитку міста  Нетішина  на  2007-2012 роки. Робота над нею має завершитися у листопаді. Основну долю Стратегії вирішить сесія міськвиконкому.

Громадські слухання на жителів Нетішина очікують й у майбутньому, бо рішення з важливих питань стосовно життєдіяльності міста правильніше приймати з урахуванням думки його мешканців.

Чого іще ждати нетішинцям у найближчий  час, відпущений 2006-им роком? Появи дитячого ігрового майданчика у 2-му мікрорайоні, стверджує господар міста, нового ресторанного комплексу із назвою “Хуторок”, нового містка в районі “Старого Томаса”, початку будівництва водогону в садибній частині міста та ремонту електромереж. А вже до кінця цього місяця, очікується, буде готовий проект будівництва 6-8 мік­ро­районів Нетішина. Уже відомо, що воно  вестиметься у зворотному напрямку: від великого до малого. Спершу з’являтимуться багатоповерхівки, а в самому кінці споруджуватимуться котеджі. Щодо останніх Олександр Євгенович переконаний, що 6-ий мікрорайон нагадуватиме лісове містечко, на зразок таких, якими славиться Литва.

Не зводячи поки житла у місті, владі вдається вирішувати житлові проблеми мешканців. Так, більше ніж десятеро з них тепер живуть у власних квартирах: міська влада надала людям можливість приватизувати те житло, яке мало статус малосімейних гуртожитків, але споруджувалося, як будинки квартирного типу. Таким чином, хоч трішки, але квартирна черга скоротилася. “Подальше її зменшення – важливе наше завдання на сьогодні”, - запевнив мер Нетішина.

За переконанням керівника міста, розбудова Нетішина стартує наприкінці нинішнього року.

Богдан  Фединчук,

спеціаліст  інформаційно-

аналітичного  відділу  виконкому