У Гощанському районі Рівненської області профілюючим є аграрний сектор. Серед найбільших підприємств – Бабинський цукрозавод. Природно, що відвідини нашої станції депутатами райради, головами сільських рад стали хорошою нагодою познайомитись із передовими технологіями в сучасній енергетичній сфері.

Гостям із Гощі була запропонована насичена програма ознайомлення із технологічними процесами при виробництві електроенергії, а також із основними напрямками забезпечення безпечної експлуатації діючих енергоблоків. Спеціалісти навчально-тренувального центру розповіли про методи підтримання кваліфікації персоналу, тренування та тренінги.

Під час оглядин машзалу ХАЕС депутатам було цікаво дізнатись не лише про технічні параметри генератора, але й про те, що кілька років тому машзал відвідала відома співачка Ірина Білик, яку також вразили розміри обладнання турбінного відділення.

На проммайданчику третього енергоблока гості познайомились із нинішнім станом конструкцій об’єкта, на якому за сприятливих обставин розпочнуть будівельні роботи. Однин із депутатів заявив, що не по-господарськи марнувати народні кошти, коли від енергоблока може бути велика користь. Натомість працівники електростанції розповіли про причини перебування третього та четвертого енергоблоків у недобудованому стані. І основною є, звичайно, прийнятий у 1990 році мораторій. Він діяв лише три роки, але цього виявилось достатньо, щоб призвести до занепаду будівництва.

Про проблеми, з якими довелось зіткнутись атомникам при підготовці до пуску другого  енергоблока розповів генеральний директор ХАЕС М.С.Панащенко. Він також акцентував увагу на заходах, що сприяють безпечній експлуатації діючих енергоблоків.

На запитання, які виникали у ході екскурсії, депутати змогли одержати виважені та аргументовані відповіді з уст фахівців підрозділів електростанції. Свою небайдужість до основних питань діяльності ХАЕС гості продемонстрували під час зустрічі із адміністрацією електростанції.

Депутата райради Михайла Тхорука цікавило, чи на наступний рік передбачено фінансування прилеглих до ХАЕС територій, бо принаймні в Гощанському районі ряд автошляхів потребує реконструкції. Микола Панащенко сказав, що стан доріг у Гощанському районі йому добре відомий, бо постійно саме ними прямує службовим автомобілем до столиці у виробничих справах. Але, на жаль, фінансування тридцятикілометрової зони було передбачене лише під час пуску другого енергоблока. Гощанський район передбачені три мільйони гривень уже одержав. Реально нові асигнування можливі лише з початком робіт на третьому енергоблоці. У цьому напрямку зараз триває робота. Імовірно сума фінансування тридцятикілометрової зони складатиме п’ять відсотків від загальної вартості енергоблока, що вводитьметься у дію.

Генеральний директор наголосив, що рішення про фінансування може бути реалізовано після прийняття відповідного закону. Є інші чинники, які можуть суттєво вплинути на долю третього енергоблока. Планується провести громадські слухання та референдум серед місцевого населення про ставлення до перспективи розвитку ХАЕС. Це може бути вирішальним у прийнятті остаточних рішень на урядовому рівні. Принаймні переваги будівництва нових енергоблоків сьогодні добре розуміють у Миколаївській облдержадміністрації та місті енергетиків Южно-Українську. Там пропонують переглянути “Концепцію розвитку атомної енергетики України до 2030 року” і збудувати на проммайданчику Ю-УАЕС четвертий енергоблок. Таке бажання є небезпідставним. Нещодавно був введений в дію перший гідроагрегат Ташлицької ГАЕС. Прилеглі території на розвиток соцкультпобуту одержали 80 мільйонів гривень. Природно, що є бажання одержати додаткові кошти і від пуску нового енергоблока.

Микола Панащенко окреслив переваги для регіону з пуском третього енергоблока саме на проммайданчику ХАЕС. За його словами, це дасть можливість на декілька років загрузити інтенсивною роботою п’ятитисячний колектив будівельників. На виділені під будівництво кошти купуватимуться будівельні матеріали саме місцевих виробників. Це також своєрідне інвестування в регіон.

Стосовно інформації про диспетчерські обмеження роботи енергоблоків ХАЕС і РАЕС у деяких депутатів склалось враження, що сьогодні у нашій державі є надлишок електроенергії. Детальне роз’яснення ситуації зробив генеральний директор. За його словами, АЕС України виробляють п’ятдесят відсотків електроенергії. Теплова енергетика практично вичерпала свій ресурс, а споживання електроенергії буде зростати через велику ціну нафти та газу. Обмеження виникають через неспроможність лінії електропостачання проводити наявну кількість електроенергії. Щоб забезпечити повноцінну роботу ХАЕС і РАЕС потрібно вводити в дію нову лінію до підстанції “Київська”. Роботи розпочато.

На завершення зустрічі представники гощанської делегації гідно оцінили роботу колективу ХАЕС, внесок НАЕК “Енергоатом” у розвиток регіону, і завірили, що готові до співпраці.

Олександр Шустерук

жовтень 2006