ВКоли” Позднякова – піднось Україну!

Українські фехтувальники, серед яких двоє нетішинців, на минулому тижні успішно штурмували італійський Турін. Команда шаблістів із Дмитром Бойком та Олегом Штурбабіним відчутно “прокотилася” по усіх, окрім лідера європейського фехтування - французів, і упевнено встановила жовто-блакитний прапор на “срібній” вершині!

Що не кажіть, уміють італійці влаштовувати шоу, особливо якщо це стосується спорту. Фехтування для представників Апеннін – не виняток. Для проведення  чемпіонату світу серед дорослих  вони не пошкодували для спортсменів-мушкетерів навіть олімпійської льодової арени. На вулицях Туріна усе нагадувало про свято: від рекламної кампанії (на кожному кроці) до багато­гранної яскравої продукції у магазинах. А під час церемонії відкриття змагань було залучено не мало не багато  - півтори тисячі учасників святкового дійства. І, звісно, коли мова про уболівання, тут італійці на перших ролях. Арена, що вміщає близько п’яти тисяч відвідувачів в усі змагальні дні була заповнена ущерть. Квитки ж були розкуплені ще за тиждень до старту чемпіонату.

Що ж творилося упродовж майже семи перших днів жовтня у турінських залах?

Про весь турнір розповідати не доводиться, адже нетішинців і решту уболівальників Хмельниччини насамперед цікавлять виступи “їхніх” у фехтувальному виді – шаблі, де троє спортсменів представляли містечко атомників – Дмитра Бойка, Олега Штурбабіна та Галини Пундик.

Інформацією про срібний успіх нашої чоловічої команди та загалом вдалий виступ жіночої поділився Валерій Штурбабін, старший тренер національної жіночої збірної з мушкетерського виду спорту.

Українські шаблісти (двоє нетішинців, двоє киян) били усіх – канадців, німців, росіян, французів, та не усіх побили. Найспритнішими виявилися саме останні, які у фінальній сутичці нанесли нашим на чотири уколи більше (45:41) і одягнули лаври переможця. Україна – друга, за нею – Росія.

Цікаво, що у двобої із росіянами від усіх трьох наших – Бойка, Штурбабіна, Лукашенка (Третяк грівся у запасі) –  постраждав Станіслав Поздняков, п’ятиразовий чемпіон світу та чотириразовий чемпіон Олімпійських ігор, який узяв і переміг… в особистому заліку.­

На його місці міг бути Дмитро Бойко. На підступах до фіналу нетішинець поступився якраз іменитому росіянину – 14:15! Образливо? Не те слово! За нічийного рахунку 14:14 Дмитро ринув в атаку і наніс переможний укол. Та у Позднякова, стверджує Валерій Штурбабін, загорівся білий ліхтарик водночас із кольоровим у Бойка. Це означало, що у росіянина трапилися якісь технічні неполадки. Суддя згідно з правилами надав суперникам іще одну спробу, у якій, на жаль, Дмитро спасував.

Шкода, адже до цього чемпіонату він підготувався просто відмінно.

А що ж жінки? Українки в особистих і командних змаганнях  на чемпіонаті не здобули жодної медалі. Не виняток Галина Пундик. Жіноча команда фінішувала п’ятою. Здолавши кореянок за вихід в 1/8 фіналу, у наступній стадії змагань, українки не змогли впоратися зі США. Беручи участь у розподілі місць із 5-го по 8-е, наші представниці завдали прочухана китаянкам та угоркам. П’єдестал же заполонили француженки, американки та росіянки.

Такий виступ дозволив жіночій збірній піднятися у світовому рейтингу з сьомої позиції на шосту.

У чоловічої дружини справи кращі: вона покинула третю сходинку, аби наблизитися впритул до лідера.

З нетерпінням будемо очікувати звісточок із інших стартів наших улюбленців. Невдовзі – етап кубку світу серед юніорів у Польщі. Очікується, що на теренах сусідньої країни виступлять нетішинці Дмитро Пундик та Ольга Жовнір.

Триває XV ювілейна Всеукраїнська Спартакіада серед колективів фізкультури промислових підприємств і організацій, присвячена               15-й річниці Незалежності України.

У Калуші на Івано-Франківщині на початку жовтня визначилися її чергові переможці.  Хмельниччину на шаховому турі представляла команда Хмельницької АЕС, зокрема працівники атомної станції - династійний дует Іванових, та Вікторія Сафронова, інструктор-методист з фізичної культури та спорту місцевого спорткомплексу.

Перше місце у командній першості атомникам не підкорилося, а от друге - виявилося цілком до снаги. Святкували ж вікторію миколаївці, представники підприємства “Зоря-Машпроект”, які набрали 25 очок із 27 можливих.  До речі, нетішинці єдині, хто зумів відвоювати у “зорян” аж ціле очко, інші задовольнялися максимум половиною від цілого. На третій позиції фінішувала одна із команд господарів. Здобутки ХАЕСівців і калушан відповідно – 22,5 та 20 балів.

На першій “чоловічій” дошці успіх для команди Хмельницької АЕС забезпечував Андрій Іванов-син, на другій – Олександр                Іванов-батько (два “срібні” внески). А от Вікторія Сафронова своїй візаві із Миколаєва не поступилася, і на третій дошці розділила із нею першу-другу позиції. Обидві  набрали по 8,5 із 9 можливих очок. 

Матеріали підготував  Богдан Фединчук

жовтень 2006