ХАЕС, як і інші підприємства атомної енергетики, завжди під прицілом журналістів. І хоч почасти багатьох із них не покидає бажання нашукати смажених фактів аби подивувати споживача своєї продукції, натомість дивуються нерідко самі. Насамперед, можливістю поспілкуватися не тільки з керівництвом підприємства, а й персоналом провідних структурних підрозділів, поставити, як на перший погляд, незручні запитання і отримати на них вичерпну відповідь. А ще наші гості неодмінно відзначають молодий вік атомників. Так, наприклад, Дмитро Заборін із газети “Киевский телеграфъ”, котрий нещодавно побував на станції, у статті “Город мирного атома” не приховує задоволення від спілкування з “ приятными молодыми людьми… в реакторном цехе, точнее в комнатке, откуда происходит управление всеми процессами перевода энергии ядерного топлива в провода”. А підготовці кадрів й процесу становлення молодих спе­ціалістів на ХАЕС автор присвятив третину підготовленого ним матеріалу під заголовком “Очень, очень хорошие люди”.

Так, молоді люди навіть з дипломом вузу відповідного профілю проходять довгий шлях професійного утвердження. Така специфіка нашого виробництва. А якщо вже говорити про вік персоналу, то в середньому по станції він складає 40.2 року, чимало атомників (понад 800), маючи за плечима певний стаж і досвід, здобувають другу чи й третю вищу освіту. Тільки в поточному році відділ кадрів, за словами його начальника М.М.Мисюри, оформив 953 так звані учнівські відпустки.

Загалом на підприємстві працює 5248 чоловік, з яких 4223 належать до промислового персоналу і 1025 – до непромислового. 78 осіб від загальної кількості атомників перебувають на тимчасових посадах (на час відпустки по до­гляду за дитиною – авт.). Нестачі кадрів підприємство не відчуває, а вакансії, що з’являються, свій статус втрачають швидко. Якщо йдеться, звісно не про ключові вузькопрофільні посади.

Протягом року певні ротації, як і в будь-якому іншому трудовому колективі, відбувалися. Вна­слідок внутрістанційних переміщень змінили раніше займані посади 1079 чоловік. Кількість новоприйнятих на роботу складає 190 осіб, з яких 123 працевлаштовано за сприяння Нетішин­ського центру зайнятості. За цей же період звільнено 131 особу. Основні причини – вихід на пенсію (50) та переїзд на інше місце проживання.

- А порушники трудової дисципліни в цьому переліку є?

- У 2006 році втратили роботу з цих причин 9 чоловік. Основне, на чому “спіткнулися” люди, дружба з оковитою.

Попри вивіску на дверях кабінету нашого співрозмовника, зміст якої не додає оптимізму тим, хто надіється на працевлаштування, люди всеодно приходять. Я зовсім не зловтішаюся з того, лиш констатую факт. Щоденно 5-7 нетішинців звертаються з надією, що таки вдасться стати частинкою трудового колективу атомників. Такі ж надії виношують і наші пра­цівники, чиї діти закінчили або ж навчаються на останніх курсах вузів. Та навіть за найсприятливіших умов задовольнити всі звернення нереально, і про це людям кажуть відверто, не даючи голослівних обіцянок. Створена з власної ініціативи база даних про бажаючих працевлаштуватися на ХАЕС налічує сотні прізвищ. Зрозуміло, що робочі місця з такою швидкістю не вивільняються.

І ще одне. У багатьох з тих, хто хоче в нас працювати,  на  руках вузівські дипломи. Не піддаючи сумніву ні престиж того чи іншого навчального закладу, ні рівень отриманих в ньому знань, розцінювати  документ  про  вищу  освіту як перепустку, наявність якої гарантує “зелену вулицю”, ніяк не випадає. Бо підприємству потрібні не просто  освічені люди, а фахівці відповідного профілю.

- А чи вдається працевлаштувати випускників профільних вузів?

- Сьогодні  непрацевлаштованими  маємо три  випускники  Київського  політеху  і  два Севастопольського університету ядерної енергії і промисловості. Хлопці хочуть аби їм надали місце в реакторному цеху, і ні на які інші пропозиції не погоджуються. А там вакансій поки що немає.

Ольга Сокол

ноябрь 2006