Срібними призерами повернулися з чемпіонату світу з боротьби самбо, який проходив у Софії, нетішинці Дмитро Бабійчук та Іван Васильчук, а з ними і їхній наставник, водночас тренер національної збірної, Геннадій Васильович Горохов. Трапилося це на початку тижня.

Дмитро боровся у ваговій категорії 68 кг. Його турнірний шлях ніяк легким не назвеш, адже в усіх поєдинках перемоги доводилося виривати на зубах. Особливо попотіти прийшлося з четвертим суперником – болгарином. Тільки на останній секунді, разом із фінальним гонгом, нетішинцеві (на фото внизу) вдався переможний кидок.

З Дімою, на жаль, поспілкуватися не вдалося, а тренер каже, що він уже три ночі не може нормально заснути, прокручує те, що сталося наприкінці фінального поєдинку, у якому “золото” чемпіонату було так близько… Білорус трапився досвідчений, дворазовий чемпіон світу (тепер три-). Та наш спортсмен протягом сутички “ганяв” його добряче, незважаючи, що напередодні довелося збивати температуру. До завершення залишалося 40 секунд. За  активністю  попереду Бабійчук. Потрібен був ризик чи ні – судити не нам. Дмитро ризикнув. Та виконуючи кидок, попався сам.

Срібна нагорода чемпіонату світу – це серйозно. Тим паче, Бабійчук (як і Васильчук, на фото вгорі зліва) – спортсмен молодий. Двадцять із хвостиком для самбо – це не вік. Софійська медаль  - друга, здобута нетішинцем за час виступів на світових форумах. У 2002 році була бронза. Отже, прогрес очевидний.

Іван Васильчук змагався у категорії 82 кг. Його шлях до фіналу складався тільки з чистих перемог. А от в основному двобої на суперника не поталанило. Посудіть самі, після поєдинку з нетішинцем росіянин Раїс Рахматулін уп’яте став кращим на планеті. Ні, Васильчук не здався на милість російському самбістові і бився з усіх сил. Але сили, стверджує Геннадій Горохов, справді були нерівними. Для Васильчука це перший дорослий світовий форум – і одразу такий успіх: срібний здобуток. У цьому році Іван уже проявив себе, посівши також друге місце у континентальних змаганнях.

Профком ХАЕС (голова Михайло Гук) не лише клопотав перед НАЕК “Енергоатом” про дольову участь в організації поїздки спортсменів до Софії, але й після вдалого виступу вирішив преміювати Дмитра Бабійчука, Івана Васильчука та їхнього тренера Геннадія Горохова.

Міська влада теж готує спеціальне розпорядження про відзначення успіху нетішинських самбістів. 

Шкода, що не потрапив на чемпіонат нетішинець Руслан  Задворний, а  єдину  золоту  нагороду для України здобув  важковаговик  севастополець Кирило Воловик.

Українські жінки принесли збірній 1 срібло (киянка Анастасія Матросова)  та  2  бронзи  (Ольга Панчук із Чернівців та Марія Семенюк із Надвірної).

У загальному заліку українці, обома складами, посіли четверті місця. Чоловіки пропустили перед себе росіян,  грузинів  та  болгар, а жінки – представниць  Росії, Болгарії та Білорусі.

“Загалом, – відзначив тренер національної  збірної  Геннадій Горохов, – виступ  вважаємо  вдалим, якщо  зважати  на  те, що  не  всі  найсильніші  потрапили  на чемпіонат. Кілька  медалей   не   додалося  точно”. 

Богдан Фединчук

листопад 2006