Робочий день кожного працівника ХАЕС розпочинається з проходження прохідної, що обладнана електронними турнікетами. Саме тут військові проводять перевірку перепустки та інших документів, особистих речей. Це дисциплінує персонал і вселяє впевненість у надійному захисті електро­станції як стратегічного об’єкта.

По-особливому реагують на вимоги представників фізичного захисту численні делегації, що відвідують ХАЕС. Зрештою вони переконуються у надійності перепускного режиму, його ефективності. Траплялись випадки, коли екскурсантам заборонялось проходити на територію електростанції через порушення паспортного режиму: несвоєчасно вклеєне фото або зовнішність відвідувача не відповідає паспортному фотознімку (відрощування бороди, вусів тощо). Такі правила охорона та фізичний захист ХАЕС здійснює згідно з низкою визначених інструкцій, нормативних документів.

- У 1989 році вийшло Положення про режим спеціальної безпеки АЕС, - розпові­дає заступник генерального директора з фізичного захисту та режиму А.В.Бойко (на знімку), - в якому чітко окреслено основні напрямки фізичного захисту на стратегічних об’єктах. Важливим документом, яким у своїй роботі ми постійно керуємось, є Постанова Кабінету Міністрів України від 26 листопада 2003 року №20/38, в якій затверджено порядок віднесення об’єктів національної економіки до відповідних категорій цивільного захисту. Зокрема йдеться про те, що АЕС, потужність яких перевищує 800 тисяч кіловат, відносяться до особливо важливих об’єктів. Враховується такий фактор, як наявність ядерних установок і ядерних матеріалів. У нашій роботі ми також керуємось Законом України “Про використання ядерної енергії та радіаційний захист”. У ньому вперше на законодавчому рівні було вказано на те, що ядерні установки та ядерні матеріали повинні забезпечуватись фізичним захистом. Важливим для здійснення наших функцій став Закон “Про фізичний захист”, прийнятий 2000 року. У ньому чітко вказано, що фізичний захист ядерних установок, ядерних матеріалів, радіаційних відходів, інших джерел іонізуючого випромінювання спрямований на захист інтересів національної безпеки, попере­дження і ліквідацію актів ядерного тероризму, кра­діжок радіаційних матеріалів. На основі цих законів, законодавчих актів ми розробили низку загальностанційних документів, наказів, інструкцій та положень, що дають можливість ефективно здійснювати фізичний захист на всіх об’єктах ХАЕС.

- Фізичний захист електростанції здійснюється за допомогою технічних засобів. В світі  швидкими темпами розвивається електроніка і все, що сьогодні ще вважається ефективним, завтра може стати морально застарілим. Що робиться для втілення програм реконструкції та модернізації?

- Процеси реконструкції та модернізації на станції постійні. Шість років тому на першому енергоблоці за кошти уряду США був встановлений автоматизований комплекс інженерно-технічних засобів фіззахисту. Перед пуском другого енергоблока також вдалося модернізувати систему фізичного захисту за разунок впровадження більш сучасного комплексу ІТЗ ФЗ. Зараз ми замовили проект реконструкції інженерно-технічних засобів периметру. Тож намагаємось не відставати від новинок в науці і техніці. Високий рівень фізичного захисту на ХАЕС відзначено інспекторами МАГАТЕ. Підтвердження ефективності роботи у сфері фізичного захисту зафіксовано й під час постійних перевірок ДКЯРУ.

Олександр  Шустерук

грудень 2006