Шепетівчани одними з перших проторували шлях на Хмельницьку АЕС: у кінці вісімдесятих, на початку дев’яностих в числі інших противників атомної станції були представники Шепетівки. Один з активістів цього руху Тарас Нагулко на хвилі боротьби з “атомним монстром” зрештою пробився до числа депутатів Верховної  Ради. Під тиском мітингувальників обласна рада оголосила  про  припинення  добудови 2 - 4-го енерго­блоків ХАЕС.

Нинішній депутатський корпус міста Шепе­тів­ки “незлим тихим словом” згадує тих представників міста, що сприяли припиненню будівництва ХАЕС. «Економічна ситуація могла б розвиватись набагато краще в усьому регіоні», - констатують наші земляки, справедливо зважаючи на те, що втрата енергетичної самостійності наносить шкоду усьому народному господарству. Принаймні в Шепетівці фактично зникли такі підприємства, як маслозавод, завод “Металіст”, міцні “горішки” навіть в масштабах України – завод “Радар”, завод культиваторів і так далі. Без фінансової підтримки відновити їх діяльність проблематично. Майже 50-тисячне населення Шепетівки сьогодні живе за рахунок базару, що стихійно перейшов на проспект Миру і ніяк звідти не може розсмоктатись по цивілізованій мережі магазинів.

Отож, все це згадували під час перебування на ХАЕС депутати Шепетівської міськради. Відвідини проходили в рамках спілкування керівництва ХАЕС з представниками влади прилеглої до ХАЕС території. До речі, шепетівчани переймались питанням коли ж місто потрапить у так звану 30-кілометрову зону, аби можна було розраховувати на пільги, що ними скористались і користуються мешканці інших населених пунктів. Річ у тому, що місто Шепетівка лише невеличкою частиною району р. Косецької потрапляє у 30-кілометрове коло навкруг ХАЕС.

Тому й під час планування та виконання програми з соціального розвитку прилеглої до ХАЕС території на Шепетівку припало не багато коштів із запланованих 60 з лишком мільйонів гривень. Депутати Шепетівки воліли б змінити цю ситуацію. Принаймні секретар міськради Олександр Олексійович Костюк повідомив, що у сподіванні на виділення певної дещиці коштів при спорудженні 3-го та 4-го енергоблоків, замовлено один з проектів, який знаходиться у стадії розробки. А ще посадовець висловив щире задоволення від того, у якому стані утримуються 1-й та 2-й енергоблоки ХАЕС, від рівня виконавської дисципліни на станції. Він побажав колективу здійснення планів, безаварійної роботи, гідної оцінки праці атомників у суспільстві.

На запитання,  чи  не  могла  б  ХАЕС давати тепло у сусідні міста – Славуту  і навіть Шепетівку, генеральний директор станції М.Панащенко роз’яснив, що з економічної точки зору це не вигідно, а процес “роздягання” теплотраси злодіями просто унеможливлює подібний план. Він висловився за розвиток  електроопалення будинків, за покращення стану електромереж тощо.

Депутати В.Пшевлоцький, В.Максимов, В.Федоров, Н.Бунечко та інші цікавились процесом зберігання відпрацьованого ядерного палива, температурним режимом ставка-охолоджувача, технічними характеристиками реактора та турбіни, можливістю побудови шести енерго­блоків, впливом ХАЕС на довкілля.

Генеральний  директор  ХАЕС  на кожне запитання дав розгорнуту аргументовану відповідь. Після  бесіди  між депутатським корпусом і керівництвом станції, присутніми спеціалістами ХАЕС не залишилось недомовок. Про це доповів  секретар  міськради О.Костюк, дякуючи колективу станції  за  організацію  відвідин, за теплий прийом і висловив сподівання, що користь від такого спілкування  буде обопільною.

Віктор Гусаров

грудень 2006