Чомусь українство в нинішні часи до самозабуття захоплюється всілякими “заморськими” штучками. Своє непомітно відходить в Лету, а натомість міцно впиваються в душу Санта-Клауси з Валентинами, Дракони із Скорпіонами, гороскопи з ідолами… І наступний, 2007 рік, підносить нам нашу, українську свиню в новій іпостасі – в якості ідола для поклоніння, бо ж має вона бути цілий рік міфічною покровителькою всього сущого…

Слово свиня має безліч тлумачень, але давайте зосередимось на ній, як на біологічному виді, щоб бува своїм невіглаством про її персону не розгнівити покровительку року грядущого.

В природі існує 8 видів свиней. Вони трапляються на всіх континентах, крім Австралії та Антарктиди. За А. Бремом, свині – найбільш архаїчні із сучасних парнокопитних. Вважають, що дикого кабана вперше одомашнили в Південно-Східній Азії 12 тис. років тому. В Європі домашні свині відомі вже 7 тисячоліть.

Свиня – вона і в Африці свиня, до речі, саме там водяться одні із найцікавіших екземплярів родини нежуйних всеїдних парнокопитних ссавців, тобто свиней – бородавочник і кистевуха свиня.

У бородавочника видовжена морда закінчується хрящовим рухливим рильцем, прикрашена горбиками і шишками (схожими на бородавки), світлими пухнастими бакенбардами та іклами, які деколи досягають 67 см в довжину! У самок тільки чотири молочних залози, тому що поросят у неї більше не буває. Коли хижак наважиться переслідувати самку з виводком – малі падають на землю і прикидаються мертвими. Але варто зачепити малятко, воно вчинить такий вереск, що “мама” блискавично перетворює втечу на напад, навіть якщо переслідувач леопард чи слон.

А кистевуха свиня – найвишуканіша модниця. На вухах та кінчику хвостика – пучки світлого волосся, щетина – яскраво-руда (бувають і чорнявки). Прекрасний плавець, дбайлива й товариська – сама будує нору (спить вдень), живе в стаді, яке нараховує деколи до 100 особин.

Найбільша ж у світі – гігантська лісова свиня. Її виявили в 1904 році в лісах Кенії і Конго.

В Азії свинячий рід представляє бабіруса. Унікальна тим, що має  тільки дві молочні залози. Її ікла загнуті вгору і назад, при цьому вони пробивають верхню губу! За легендами, вчепившись такими іклами за сучок, бабіруса спить, звисаючи з дерева. 

Що ж до дикого кабана наших лісів – то він герой не одної мисливської байки. Живе до 12 років. В пошуках різної смакоти (дощових черв’я­ків, гризунів, солодких  коренеплодів…) риє грунт, приносячи цим неабияку користь – і розпушує його і попутно насіння прикопує, допомагаючи лісу відновлюватись. Малят у самки народжується до десяти. Важать новонароджені до 600 грамів (а виростають до 200 кг!), вигріваються у лігві, збудованому “мамою”. А через два тижні вони вже самостійно шукають корм. Якщо під час прогулянки “маму” зустрічають рідні діти з попереднього приплоду, вони беруть її штурмом, щоб ще хоч разочок поласувати молоком. Менші лемен­тують, як різані, відганяючи “братів із сестричками”, але і їх жде така ж доля – бо молоком їх будуть годувати тільки три місяці. Якщо якесь поросятко згубиться в лісі, в нього є шанс стати рідним у іншій сім’ї, бува, що самка “виховує” до 16 діточок, серед яких і чужі, як свої.

До осені вкрай важливо нагуляти жиру, який не тільки вбереже від стужі, але є і стратегічним запасом – на боках під шкірою жир перетворюється на тугий калкан, фіброзне жирове утворення, від якого навіть кулі відскакують (на жаль, сучасна зброя не залишає кабану шансу…).

Свинарство - напрям у господарстві важливий - дає сало, м’ясце, смалець, на переробку ідуть і шкіра, і щетина, і кров… За часів Союзу в Україні розводили 16 вітчизняних і 11 зарубіжних порід свиней. Найпоширенішими із них були велика біла, литовська біла, миргородська, північнокавказька, естонська беконна. Правда, на великих свинокомплексах найважчим виявилося не вигодувати свиню, а вберегти її від …синдрому стресу! Навіть від невеликої “сварки” із сусідом, чи при транспортуванні у неї міг різко прискоритися пульс, вхопити судороги, що могло закінчитися гибеллю, а в кращому разі виразкою шлунку. Змінюються часи, змінюються і свині. Соромно, але серед ссавців найстрашнішою потворою деколи буває людина, – адже це саме вона вивела бійцівські породи свиней, які в “насолоду” людині беруть участь у кривавих боях, загризаючи одне одного. Є свині-охоронники, які за першим же сигналом “захищають” господаря не гірше злих собак. А є і незамінні помічники митників – вмить відшукують наркотики у вантажах. На допомогу гурманам приходять свині-мисливці за грибами-трюфелями. Деякі мініатюрні породи свиней (в’єтнамські) живуть у домівках у ролі домашніх  котів.

Хоча вона, себто свиня, “цариця – 2007” – але не уникнути їй святкового столу. На жаль, страви будуть не з китайської свинини, а з нашої, постчорнобильської. То щоб було не тільки смачно, але і корисно,  варто пам’ятати, що перший бульйон із м’яса слід обов’язково злити – з ним відходить 50-60%радіонуклідів. М’ясо, призначене для приготування других страв, можна помістити в підсолену воду, в яку добавлена 1 чайна ложка оцтової есенції. При такій обробці воно не втрачає білок, а радіоактивний цезій переходить в розчин. В “невідмоченому”­ м’ясі для фаршу залишається сукровиця, тому така котлетка “начинена” радіонуклідами.

 До речі, свинина перетравлюється на 90-95%. М’ясо багате на білки, які містять незамінні амінокислоти, мінеральні речовини і вітаміни групи В. Свинина багата на антиоксиданти – сполуки, які активізують імунний стан організму,стимулюють кровотворні процеси, зменшують і нейтралізують шкідливу дію раді­ації. Це вітаміни В1 (тіамін), В5 (пантотенова кислота), В12 (ціанокобаламін), і головне – біологічно активну арахідонову кислоту, яка присутня тільки в салі! Дітям на добу достатньо всього 15 грамів цього продукту, щоб підвищити стійкість організму до впливу радіації! До такого висновку прийшли японські та американські вчені (зокрема, д. Гейл), які вивчали захисні можливості продуктів харчування. А ми (можливо на генетичному рівні) знали про цілюще сальце споконвіку.

Не зраджуймо своїм смакам і в Новому році! Споживайте свинину і будьте здорові. Хай допомагає вона нашому тілу, а не духу  (вірити у свиню-ідола?!.).  Хай буде з вами ангел-хранитель! З Новим роком і Різдвом Христовим!

Надія Кухоцька,

заввідділом масово-просвітницької  роботи міського краєзнавчого музею м. Нетішин

 січень 2007