2006-й для відділу охорони праці ВП ХАЕС певною мірою був знаковим: колектив відзначено­ Грамотою обласного Фонду соціального страхування. Така оцінка роботи, за словами заступника­ начальника ВОП С.І.Романка, про щось та говорить. Відділ визнано не тільки кращим в області, він не пасе задніх у компанії  “Енергоатом”. Переживши за роки діяльності зміну поколінь і становлення нової команди, колектив зумів утримати високо підняту планку професійності, зберегти і розвинути набутки своїх попередників.

Сьогодні у відділі працює 14 чоловік, з них п’ятеро - у промсанлабораторії, яка через два роки стане ювіляркою. На той час її вік визначатиметься скромною і ємною водночас двадцяткою. В основі діяльності лабораторії – контроль за станом умов праці на робочих місцях персоналу. Він здійснюється шляхом вимірювання рівня виробничих факторів, що можуть негативно впливати на людський організм (в тому числі це робиться під час атестації робочих місць, щорічно – 140-170 – авт.), за результатами якого розробляються заходи, спрямовані на зменшення шкідливого впливу досліджуваних факторів на персонал.

Якщо перейти на мову цифр, професійні можливості промсанлабораторії значно виросли в кількісному вимірі. Так, у 1995 році ПСЛ проводила дослідження всього 8 виробничих факторів, у 1998 – 22-ох, а в 2004 освоїла їх аж 31. Двадцять два із загальної кількості класифікуються як фактори хімічні (гідрозін, аміак, луги, кислоти, зварювальні аерозолі), сім – фізичні (шум, освітлення, параметри мікроклімату тощо). Найбільш проблемними наш співрозмовник називає шум, вібрацію, зварювальні аерозолі. Будь-які відхилення від норм на підприємстві намагаються оперативно усувати.

Поліпшення умов праці відбувається за рахунок багатьох чинників, у тому числі й забезпечення персоналу сучасними засобами індивідуального захисту. До речі, ХАЕС якраз закуповує маски фірми 3М, визнані достатньо якісними захисними засобами органів дихання.

- Нарікання персоналу на недостатнє забезпечення ЗІЗ у попередні роки були досить частими. Як виглядає ситуація зараз, наскільки вдалося її виправити? – цікавлюся у С.І.Романка.­

- Щодо кількості засобів, їх асортименту - проблем не маємо. А от на якість, особливо спецвзуття, люди скаржаться. Тому відділ охорони праці спільно з управлінням виробничо-технічної комплектації планує провести найближчим часом презентацію, на участь у якій зголосилися вже кілька фірм, що спеціалізуються на виробництві взуття для виробничого персоналу. Вибиратимемо з представлених зразків те, що найбільше влаштовуватиме за зручністю, якістю та й зовнішнім виглядом. Так що небез­підставні сьогодні нарікання персоналу мають високі шанси залишитися в минулому.

У свою чергу Сергій Іванович поремствував на певну легковажність виробничників у питаннях­ використання засобів індивідуального захисту. І досі мають місце випадки, коли зі всього комплек­ту одягу, який включає куртку, штани, спецвзуття, рукавиці, засоби захисту очей, органів дихання, слуху, людина використовує тільки куртку, вважаючи що цього цілком достатньо. Буває, звичайного зауваження чи роз’яснення для порушника правил, передусім, власної ж безпеки, виявляється замало. Доводиться діяти більш жорстко.

Додається роботи фахівцям ВОП у період планово-попереджувальних ремонтів. Постійно хтось з інспекторів знаходиться на станції і відслідковує дотримання правил техніки безпеки при виконанні ремонтних робіт. З року в рік багато зауважень, а то й приписів, доводиться робити підрядникам. Щоправда, керівники організацій, які залучаються до ППР, оперативно на них реагують.

Не оминули ми в розмові теми інституту уповноважених з охорони праці, що певний час діяв на підприємстві, а згодом був скасований. Нагадаємо, інститут об’єднував у своїх рядах 110 чоловік, усі вони пройшли відповідне навчання в інспекції Держнаглядохоронпраці. Опікою уповноважених були охоплені всі структурні підрозді­ли. За словами С.І.Романка, таку практику, що­правда, дещо видозмінену, мають намір відновити. Під час звітно-виборних профспілкових­ зборів у підрозділах вибиратимуть і громадських інспекторів.

Протягом минулого року на ХАЕС мали місце 3 нещасних випадки. Недотримання технології чи “вини” певних механізмів тут немає. Причина більш банальна: особиста необережність, що привела до падіння, а відтак травмування. За словами С.І.Романка, подібні прикрощі трапляються з тими, у кого солідний стаж за плечима. Як бачимо, самозаспокоєння, що приходить з роками, не завжди виправдане. У цьому контексті вітання з різдвяно-новорічними святами, яке Сергій Іванович адресував персоналу ХАЕС, вилилися у побажання спокійної роботи, без травм і аварій. І сім`ї, й виробництву, й країні ми потрібні здоровими й бадьорими.

січень 2007