Кожен, хто хоч раз заглиблювався у вивчення минулого, починає усвідомлювати, в якому океані фактажу йому належить борсатись, аби дослідити ту чи іншу тему. Навіть якщо джерела скупі, їх коментарі подекуди настількі просторі і різнобічні, що цілий загін дослідників не спроможний буде окреслити чіткі абриси теми. Приміром, тлумачів Біблії чи Корану після пророків підрахувати не зможе ніхто. Нетішин хоч і з’явився на картах в якості міста протягом останніх 20 років, має солідне історичне минуле, широке поле для усвідомлення його ролі в житті суспільства.

Саме через це поява посібника для середніх навчальних закладів “Історія Нетішина” є культурно-мистецькою та науковою подією. Автор книги, заступник директора з наукової роботи Нетішинського крає­знавчого музею Тарас Вихованець узагальнив і систематизував відомості про Нетішин з давніх давен до сьогодення. Важливою складовою цієї праці є посилання на існуючі, але не до кінця вивчені джерела, що містять відомості про поселення на березі Горині. Автор сконцентрував зусилля на періоді, що недоступний пам’яті сучасників як очевидців тих чи інших подій. У цьому є своя логіка, адже факти, що “відстоялись”, легше коментувати і давати історичну оцінку. Відзначимо, що дослідник намагався констатувати “голу правду”,  даючи дослідникам нової доби, тобто учням середніх навчальних закладів і усім, хто цікавиться історією, можливість зробити власні висновки із зафіксованих у часі фактів.

Коротка хронологія історії Нетішина, рекомендовані джерела, інтернет-ресурси, посилання на музейні експозиції змусять не одного школяра заглибитись в пошуки першоджерел, а також дадуть поштовх до самостійної дослідницької роботи. Що, напевно, і є найголовнішим і найціннішим наслідком спілкування з роботою Тараса Вихованця.

Віктор Гусаров

лютий 2007