В  дитячому  відділенні  СМСЧ-4 приємні клопоти – палати комплектуються новими меблями. І хоча вони певною мірою дисонують із загальним виглядом палат,  персонал відділення  та  його  завідуючий Апполінарій Ярославович  Ничко  сяють  від  задоволення.  Переміни сприяють хорошому настрою і «показникам для виздоровлення».

Начальник  СМСЧ-4  Ігор  Іванович  Дем`янюк  запевняє, що цього року тут обов’язково проведуть ремонт, аби у відділенні все гармоніювало і набрало оновленого вигляду. «На ремонтні роботи заплановано 100 тисяч гривень. Для євроремонту цих коштів мало, а от привести у відповідний вигляд одне-два відділення, враховуючи,  що маємо власну ремонтну бригаду, - цілком під силу», - констатує він.

На запитання чому «меблі  вранці, а ремонт потім» керманич  закладу відповідав, що не чекав такого подарунка. «Це цілковита ініціатива президента НАЕК «Енергоатом» Андрія Леонідовича Деркача, який побував у нас 18 грудня. За його розпорядженням виділено 55 тисяч гривень, які пішли на закупівлю стільців та столів, ліжок і білизни, карнизів і тюлі, холодильників, пилососів, телевізора тощо. Хочу відзначити, що хоча медсанчастини нині знаходяться у відомстві Міністерства охорони здоров’я, наші постійні партнери – НАЕК «Енергоатом» і ХАЕС, як складова компанії, не залишають нас наодинці з проблемами. Приміром, цього року заплановано придбати за кошти енергетиків апаратуру на один мільйон гривень. Це велика допомога, хоча наші потреби на порядок вищі, адже за двадцять років експлуатації усього комплексу медичного обладнання значна частина  апаратури морально застаріла, чимало її вийшло з ладу. На цей рік від Міністерства охорони здоров’я поки що нам не передбачено на закупівлю медичного обладнання жодної копійки. Не закриваємо ми  всі позиції і з придбання медикаментів. Це загальний стан медицини, і ми не виняток. Співпраця з ХАЕС дає змогу пристойно функціонувати закладу. Маємо домовленість, що цього року силами станційників буде полагоджено покрівлю будинку акушерського відділення, яке хоч і вступило у дію лише чотири роки тому, проте будувалось добрий десяток літ. До речі, А.Деркач також цікавився роботою цього відділення.

- СМСЧ-4 за двадцять років перебувало під патронатом 3-го відділення Мінохорони здоров’я СРСР, в структурі Міністерства палива та енергетики України, НАЕК «Енергоатом», нині в лоні Міністерства охорони  здоров’я України. Вам є з чим порівнювати. Коли було краще?

- Звичайно, в НАЕКівській структурі було більше коштів і можливостей, хоча медсанчастина завжди знаходилась в методичному підпорядкуванні Мінохорони. Свого часу нам не доводилось займатись ремонтом і комплектацією автотранспорту, обслуговуванням електро- та тепломереж, іншими господарськими питаннями. Зараз ці функції лягли на заклад.

Маємо в складі СМСЧ-4 будівельників-ремонтників, інші обслуговуючі служби, автогараж. Транспорт, можна сказати, у надзвичайно печальному стані, тому ми сподіваємося, що в обіцяній поставці обладнання буде і “швидка допомога”. Сподіваємось отримати рентген-апарат, апарат штучної вентиляції легенів тощо.

Як вже говорилось вище, відтепер ремонтні роботи ми можемо виконувати самостійно, тобто вони нам обійдуться дещо дешевше, адже затрати будуть лише на матеріали.

- Щороку СМСЧ-4 здійснює медогляд працівників Хмельницької АЕС.

- Хоча договір ще не підписаний, ми вже здійснюємо медогляд згідно з графіком. Це традиційна процедура і особливих нюансів у цьогорічному медогляді я не передчабаю.

Віктор Гусаров

лютий 2007