IнформацIя – продукт стратегIчний

У  газеті  професійної  спілки  працівників  атомної  енергетики та  промисловості України «Атомник України» триває підготовка до підбиття підсумків конкурсу на краще висвітлення на сторінках часопису  роботи  профорганізації  Атомпрофспілки. Це стало нагодою  для  зустрічі  нашого  кореспондента  із головним  редактором  газети “Атомник  України” М.В.Петриченком.

- Миколо Васильовичу, незабаром будуть оприлюднені результати другого конкурсу для пра­цівників ЗМІ, що належать до Атомпрофспілки. Як народилась ідея його проведення?

- Після того як Атомпрофспілка заснувала свою газету “Атомник України”, а це сталось 1 грудня 2000 року, розпочалась активна робота з популяризації діяльності профе­сійної спілки, вирішення нагальних проблем профспілкового життя, а також сприяння підвищенню авторитету підприємств, працівники яких є членами Атомпрофспілки. Ми взяли курс на послідовне висвітлення на шпальтах часопису життя трудових колективів. Звичайно, це великий обсяг роботи і ми свідомо стали залучати до співпраці колег-журналістів, які добре орієнтуються у галузевих проблемах і володіють достовірною інформацією про виробництво та всі здобутки членів профспілкових організацій. Нині важко й порахувати всі напрямки діяльності трудових колективів, які стали темами публікацій. Хочу наголосити, що редакційний колектив не збирався почивати на лаврах після певних здобутків. Ми весь час прагнемо, щоб читач мав змогу не тільки відчувати свою солідарність із всіма членами Атомпрофспілки, а й був учасником відстоювання своїх законних прав та інтересів, проведення культурно-мистецьких та спортивних заходів тощо. Для  активізації  творчого потенціалу наших колег і був органі­зований конкурс на краще висвітлення роботи профспілкової органі­зації у 2004 році та першому кварталі 2005 року. За його результатами ЦК Атомпрофспілки переможцем ви­знано профспілкову організацію Хмельницької АЕС. Їй було вручено диплом ЦК профспілки першого ступеня та грошову премію. Другу позицію посіла профспілкова органі­зація ЗАЕС. Щодо активного висвітлення життя профспілки, її членів та лідерів, найкращим ви­явився творчий доробок редактора газети “Енергія” РАЕС Лідії Шмирко. Друге  та  третє місця посіли працівники “Перспективи”.

- Для підбиття підсумків другого конкурсу критерії оцінки не змінились?

- Вони залишились такими ж. Правда, ми будемо робити акценти на публікаціях, в яких піднімались певні проблеми енергетичної галузі, профспілкових організацій, показано дієвість профспілкових лідерів у відстоюванні інтересів членів трудового колективу. Мені приємно констатувати, що наші постійні автори урізноманітнюють палітру підготовлених до друку матеріалів. Якщо постійно цікавитись публікаціями нашого часопису, можна багато взнати цікавого про виробничі здобутки членів профспілкових організацій не тільки АЕС, а й підприємств, без діяльності яких важко уявити повноцінне функціонування енергетичної галузі. Але, як мовиться, не тільки виробництвом живе людина. Ми часто розповідаємо про культурно-мистецькі акції, які організовують профспілкові активісти. Відрадно, що на кожній АЕС є певні особливості. Приміром на ХАЕС традиційно на високому рівні змістовний відпочинок атомників. У переліку справ туристичні поїздки в Карпати, у міста із цікавою історією, відвідини вистав, концертів, благодійні акції для людей похилого віку, вихованців інтернатів. Члени профспілкової організації є активними учасниками спортивних змагань. І чергова перемога нетішинців у останній Спартакіаді Атомпроф­спілки – не випадковість. Я не буду аналізувати здобутки трудових колективів інших електростанцій, бо про все можна дізнатись із публікацій “Атомника України”.

- Миколо Васильовичу, очолюваний вами часопис нещодавно відсвяткував маленький ювілей. Зважаючи  на швидкі темпи нашого життя, п’ятирічний вік періодичного  видання  сьогодні  можна вважати  солідним. Чим для вас та ваших колег є “Атомник України”?

- Нашу газету можна порівняти з деревом, яке виросло на очах не із саджанця, а з насінини. Часопис ми розпочали, як мовиться, з нуля. А тепер бачимо плоди своєї праці. Я не берусь оцінювати наш творчий доробок, це краще можуть зробити читачі, які належать до чисельного колективу Атомпрофспілки. Великим журналістським досягненням вважаю те, що газета не стала так званим вузькопрофільним виданням. На її шпальтах постійно можна познайомитись як із основними тенденціями  профспілкового життя, так і виробничими буднями трудових колективів, перспективами розвитку вітчизняної та світової енергетики. Ми свідомі того, що жодні досягнення неможливі без активної участі людини. Атомник – це конкретне і водночас усуспільнене поняття. Працівники, які у шахтах добувають уран чи виготовляють сучасне обладнання для АЕС, також причетні до процесу розщеплення атомного ядра.

- Що порадите колегам, які працюють у ЗМІ енергетичної галузі?

- Постійно працювати на імідж своїх періодичних видань, радіо- та телепрограм, а натхненна праця неодмінно додає авторитету всьому трудовому колективу. У нас необмежене поле діяльності. А про тих, кому вдається застосовувати зброю слова найкраще, читачі довідаються після оголошення результатів конкурсу,  який  проводить  ЦК Атомпрофспілки та газета  “Атомник  України”.

Олександр Шустерук