На  збіглому  тижні  в  Нетішині відбувся  Перший  чемпіонат України  з   пожежно-прикладного спорту серед юнаків у  закритих приміщеннях.

Нетішинцям не звикати до вислову «вперше у державі». Бо саме до такого рангу належить низка культурно-мистецьких та спортивних проектів, що часто реалізовуються у місті енергетиків. Не виключенням стали змагання з пожежно-прикладного спорту, в яких взяли участь юнаки з усіх областей нашої держави, а також Автономної республіки Крим.

Спортивні поєдинки проходили на критій смузі, що знаходиться на базі Державної пожежної частини №8 з охорони Нетішина. Наше місто виступає піонером, бо раніше чемпіонати проходили просто неба. Місцеві вогнеборці все зробили  для  того, щоб численні гості – представники Міністерства надзвичайних ситуацій України, його обласного управління, пожежних частин – мали можливість підготувати команди до змагань, забезпечити систему суддівства.

Поєдинки  юних  пожежників стали справжнім видовищем. Проходження стометрівки із перешкодами вимагало не тільки хорошої фізичної підготовки, а й відмінних навиків у поводженні із засобами пожежогасіння.

На чесну боротьбу всіх учасників чемпіонату налаштували натхненні промови офіцерів, організаторів дійства. Щирі побажання прозвучали з уст головного інженера ХАЕС В.П.Макєєва, міського голови О.Є.Смишляєва.

Під   час  проведення  естафет вдалося поспілкуватись із помічником  начальника   Головного  управління Міністерства  надзвичайних ситуацій  України  в  Хмельницькій  області,  капітаном внутрішньої  служби     С.В.Басюком.

- До кожного представника пожежно-рятувальної служби, - розповідає Сергій Володимирович, – сьогодні поставлені великі вимоги, бо потрібно поєднувати, як мовиться, в одній особі і  вогнеборця,  і  рятівника. Виконання  таких  обов’язків є можливим тільки за рахунок сильної волі та хорошої спортивної підготовки. Змагання  показують, що виростає  надійна   зміна, бо ті юнаки, які беруть участь у турнірах з пожежно-прикладного спорту, неодмінно вступають до вищих навчальних закладів та здобувають фах пожежника і рятувальника.

- Як  оцінюєте  рі­вень  підготовки чем­піонату?

- Для проведення Першого чемпіонату з пожежно-прикладного спорту серед юнаків у закритих приміщеннях ми Нетішин вибрали не випадково. Тут створена хороша інфраструктура, а пожежні частини  мають   гарну  матеріальну базу.  Варто  за­значити, що до охорони такого важливого стратегічного об’єкта, як    ХАЕС,  залуча­­ються лише професіонали.

Після проведення другого етапу чемпіонату, під час якого учасники змагань демонстрували вміння підйому штурмовою драбиною на другий поверх учбової башти, суддівська колегія ви­значила переможців. За підсумками двох видів змагань перше місце виборола  команда  Луганської області. Друге місце  дісталось  юним  пожежникам  Автономної   республіки Крим, а трійку кращих замкнули представники Черкаської області.

- Команда Хмельниччини, - коментує начальник загону державної пожежної охорони №1 І.С.Козійчук, – посіла десяте місце. Для нас це певне досягнення, бо раніше на подібних змаганнях наші юнаки були шістнадцятими – сімнадцятими. Переконаний, що потенціал маємо позитивний, будемо працювати над покращенням результатів.

У складі команди Хмельницької області виступав нетішинець Руслан Рейтор.

Олександр  Шустерук

березень 2007