Жоден планово-попереджувальний ремонт не проходить без участі служби зварювання ЕРПу. Метал вже століття з’єднується не болтами, як Ейфелева вежа, а більш надійним способом. Досвід за цей час набуто колосальний, знання про поведінку металів при їх з’єднанні  за допомогою електродугового або аргонно-дугового зварювання також тягнуть на інститутський курс. І не дивно, що в колективі служби зварювання низка людей, які закінчили спеціалізовані технікуми з цієї дисципліни, чи здобули і здобувають знання  у  вузах. Приміром у майстра Олексія  Шевченка  дві  вищих освіти, навчаються в профільних інститутах Володимир Декалюк,  Сергій Іванов, Юрій Терешко. Є й інші «університети» - набуті знання грамотно і кваліфіковано використовувати в своїй діяльності. В службі зварювання плеяда майстрів своєї справи, яким можна довірити найскладнішу роботу. Начальник служби Михайло Михайлович Коваленко пройшов усі щаблі зварювальної справи не лише на ХАЕС, але й за кордоном. Він із задоволенням відзначає потенціал ввірених йому людей. «В колективі вісім асів, які мають найвищий шостий робітничий розряд, чотирнадцять – вже наступають їм, як мовиться на п’яти. Візьмемо хоча б Миколу Верхогляда, який двічі за останні три  роки  підтверджував  свою перевагу над усіма молодими зварювальниками в Атом­профспілці, беручи участь в конкурсі «Кращий за професією». Що вже говорити про його старших товаришів по службі, таких як Анатолій Червоняк, Володимир  Сахнюк, Анатолій Інжиєвський, Іван Кравчук,  Микола  Войтюк,  Володимир Сидорук… У кожного за плечима надзвичайний об’єм зробленого на станції».

Михайло Михайлович відзначив, що немає такої ділянки на ХАЕС, такого цеху чи підрозділу,  такого завдання на ППР, яке б не доручали виконувати службі зварювання. Заміна трубопроводів, демонтаж системи експериментального контролю,  встановлення вимірювачів розходу по лініях аварійної подачі води, реконструкція металоконструкцій майданчиків обслуговування  арматури систем IYR, вирізка відсічного вентиля  на трубопроводі зливу – лише невеличкий перелік робіт, які вимагають безпосередньої участі зварювальників. Особлива робота на цей ППР – заміна штуцерів Ду-20 з «карманів» парогенератора на штуцера Ду-25 з нержавіючої сталі». Необхідно здійснити двошарове  наплавлення металу, приварити усі елементи точно за  кресленнями, адже в парогенераторах надзвичайно  висока швидкість проходження рідини, яка впливає на стан металу. «До честі наших спеціалістів хочу зазначити, що таку роботу ми вже провели на трьох з чотирьох парогенераторів. Результати гарні», -  доповів співрозмовник.

Одна з головних робіт ППР – зварювання нікелевих прокладок головного роз’єму реактора, адже від належного ущільнення залежить надійна робота реактора.

Перед кожною відповідальною роботою спеціалісти служби проходять свій «вхідний контроль» - в навчально-тренувальному центрі осмислюють хід і  складові  роботи, здають екзамени. Враховуючи, що  наша навчальна лабораторія із зварювання є кращою в НАЕК «Енергоатом», можна сказати, що до справи приступають всебічно озброєні спеціалісти. В службі зварювання дві дільниці: дільниця зварювання і наплавлення та дільниця з ремонту зварювального обладнання. Всі спеціалісти, починаючи з 5 розряду, однаково володіють знаннями і навичками роботи аргонно-дугового та електродугового зварювання.  Відтак в колективі можуть довірити будь-яку роботу будь-якому спеціалісту. І трудяться вони в чотири зміни цілодобово – така своєрідна вахта у зварювальників.

Навіть у такому суто чоловічому колективі важко обійтись без жіночого нагляду. За атестацією технологій зварювання на ХАЕС, вхідним контролем зварювальних матеріалів слідкує інженер-технолог, або  ж за визначенням керівника – “ходяча  енциклопедія”  підрозділу –  Олена Мельник. Зберігання, облік та видача  зварювальних матеріалів у виробництво  лежить на плечах гартівника 4 розряду Людмили Гордієнко.

Коли добре знаєш роботу, спокійно відпочиваєш. В колективі чимало спортсменів. Приміром майстер з ремонту обладнання О.Шевченко виступає в ролі тренера збірної ЕРПу з баскетболу. О.Миколайчук, П.Танасійчук, О. Жуковський полюбляють силові двоборства, а М.Верхогляд – ручний м’яч. Життя не проходить мимо, люди цікавляться не лише роботою.

 А нещодавно в колективі виникла перша династія: до батька Володимира Васильовича Олефиренка приєднався син Олександр, теж зварювальник. Справа продовжуватиметься в синах.

Віктор Гусаров

травень 2007