Акція протесту будівельників, що тривала трохи більше тижня на площі перед адмінбудинком міської ради, завершилася тут же мітингом у вівторок. Принаймні намети згорнуто, встановлену наочність з закликами і вимогами до влади також. Але судячи з виступів на мітингу, призупинені протестні дії можуть відновитися, якщо виголошені мітингуючим людом вимоги не будуть виконані.

Про мітинг профспілки, як і належить, повідомили владу  листом.  До  честі адресатів перечити ініціаторам у цьому ніхто не став, а навпаки, як було поінформовано   журналістів   на   чер­говій зустрічі з міським головою, посприяли нормальному проведенню заходу – вирішенням питань озвучення та забезпечення охорони громадського порядку опікувалася секретар міської ради Л.М.Горбатюк.

Що ж привело людей під стіни мерії? Першопричина таких дій, за визначенням голови правління ВАТ “УБ ХАЕС” Дмитра Оцабрики – рейдерська атака, розпочата проти управління два роки тому. Шквал судових ухвал, що суперечать одна одній, і, як наслідок, невнесення до єдиного Державного реєстру обраного загальними зборами акціонерів 17 квітня цього року голови правління – складові цієї добре продуманої схеми. Та навіть не це, як стверджував виступаючий, вивело людей на вулицю. Бо основна причина – грубе нехтування Закону України “Про господарські товариства”. Нехтує ним державний реєстратор Ігор Хотюк при потуранні відомих Дмитра Крючкова, Миколи Бірюкова та, “що най­прикріше”, -  міського голови Олександра Смишляєва.

Фактично повторивши сказане минулого тижня перед широкою журналістською аудиторією, Дмитро Павлович, котрий першим тримав  слово  на  мітингу,  завершив   виступ   наступним: “Ми  зібралися  тут, щоб сказати “ні” таким суддям і судам, які виносять ухвали і рішення, що приводять  до  рейдерських атак і сприяють розвитку рейдерства  в Україні.., “ні” – держреєстратору  Хотюку..,  “ні”  –  міському голові.., “ганьба”  Крючкову і Бірюкову, які  в  своєму житті залишать  лиш  темні плями в історії бага­тьох під­приємств України”.

Решта виступаючих з числа працівників Управління будівництва та підприємств, створених за його участі (долучився до них і лікар О.Андрєєв – авт.), висловлювалися в тому ж розрізі: хто більш, хто менш шпетив місцеву владу за відстороненість від проблеми, яка може породити для чималої когорти людей безгроші­в’я і безробіття. Архіваріус Ольга Бондюк, як приклад, навела ситуацію з БУ-3. “Оці дії, - зверталася  вона до майдану, - які виконуються Смишляєвим, Бірюковим, Крючковим, які приїхали з Києва.., я не знаю що їм тут робити. Це наш Нетішин. Наші тут діти, тут їх народили, виховуємо, живемо. Прошу всіх сказати: Смишляєву, Крючковим отим – геть з нашого міста”.

Тут дозволю собі зробити ремарку. Претензії та емоції людей зрозуміти можна, але… Досить ємне за змістом слово “ганьба”, яке давно стало невід’ємним атрибутом будь-якого мітингу. І публічний осуд дій чиновників у такий спосіб, якщо він небезпідставний (на жаль, суспільство знає й протилежне – авт.), - то велика сила у руках громади. Але “Геть з міста” – це вже дещо інше. За великим рахунком, не зважаючи на прізвища й посади, всі ми в ньому приїжджі, за винятком корінних мешканців миловидного села, яке дало початок  та ім’я сьогочасному  Нетішину.

У вимогах мітингу, зачитаних Олександром Степанюком, проголошуваних “ні”, та “геть” не значилося. До влади їх було всього дві: міському голові забезпечити роботу державного реєстратора відповідно до чинного законодавства та не допустити виділення земельної ділянки під будівництво в районі зони відпочинку – міського пляжу. Державному реєстратору І.Хотюку зібрання дало наказ “внести зміни до єдиного державного реєстру в частині керівника на підставі рішення загальних зборів акціонерів ВАТ “УБ ХАЕС” від 17.04.07, не  нехтувати ЗУ “Про  господарські  товариства” та господарсько-процесуальним кодексом України, виконати ухвали Хмельницького господар­ського суду від 26.03.2007 та 12.04.2007, які стосуються ВАТ “УБ ХАЕС”.

Кілька пунктів зачитаних вимог стосувалися дотримання законності судами, притягнення до правової відповідальності за неодноразове порушення норм господарсько-процесуального кодексу та сприяння рейдерам суддів господарського суду м.Києва Смілянець і Пінчук. У зв’язку з попередніми неправомірними рішеннями цього суду під час чергового засідання у справі ВАТ “УБ ХАЕС” 24 травня поточного року, будівельники  пікетуватимуть немилостиву до них установу.

За перебігом подій на майдані влада, до якої скеровані були всі списи, спостерігала з робочих кабінетів. («До спілкування нас не за­прошували» - каже Л.М.Горбатюк).  Ніхто виступаючим не опонував і не чинив якихось перешкод у проведенні санкціонованого зібрання. (Не опонували й акціонери з іншого табору, хоч поміченими на майдані були – авт.) Міський голова, за його ж словами був того дня на нараді в Мінпаливенерго за участю заступника міністра Ю.О.Недашковського, народного депутата В.К.Броннікова та мерів міст-супутників АЕС. Обговорювали проект постанови Кабінету Міністрів України “Про обгрунтування та надання пропозицій щодо соціально-економічної компенсації ризику населенню, яке проживає в  зонах  спостереження діючих атомних електростанцій”. У п’ятницю розмова довкола цього питання знайшла продовження в Южно-Українську, де збиралися мери міст-супутників. Детальніше про основні моменти, запропоновані  в проекті постанови, ми розповімо в наступному номері.

До звинувачень на свою адресу, виголошених на мітингу, міський голова ставиться, каже, спокійно. Так само як і до можливого створення ініціативної групи про відкликання його з посади. Бо це вже не вперше, подіб­не було у вересні минулого року. Влада попри все у своїх діях буде цивілізованою, керуватиметься законом і спрямовуватиме роботу на благо міста. А стосовно дій державного реєстратора, вимагатиме від нього лиш одного – дотримуватися чинного законодавства. За отриманими І.Хотюком роз’ясненнями Держкомпід­приємництва він має виконувати ухвали всіх судів. Отож виходить, що мають право бути  зареєстрованими головою правління ВАТ “УБ ХАЕС”  і  М.Ф.Бірюков,  і Д.П.Оцабрика.  Продовження буде.

Ольга  Сокол

травень 2007