Міжнародними спортивними змаганнями не здивуєш нетішинців. У місті енергетиків в пошані різні види спорту, не один рік плекаються кадри для команд усіх рівнів. Гордиться Нетішин, зокрема, молодими боксерами – у місті працює дитячо-юнацький боксерський  клуб «Максим», вихованці якого показують достойні результати на змаганнях різного рангу, в тому числі міжнародних.                                                                                                                                             

З 24 до 27 червня в Нетішині проходили незвичайні міжнародні змагання з боксу. На запрошення української сторони в наше місто прибули гості з Німеччини.У змаганнях брали участь боксери з Нетішина, Рівного, Хмельницького, Тернополя, Луцька, Броварів та Вупперталя (Німеччина).                                                                                            

Зарубіжні гості провели в Нетішині майже два тижні, протягом яких ознайомилися з культурно-мистецьким, спортивним та освітнім життям України. Як наслідок перебування делегації в Нетішині, міським головою та представником вуппертальської сторони було підписано договір про співпрацю. На прес-конференції, яка відбулася 2 липня в нетішинському ліцеї, заступник міського голови м. Нетішина Іван Михасик зазначив, що співпраця буде проводитися на рівні освіти та культури, а  в  пер­спективі – і на промисловому рівні.                                                                      

Вуппертальська делегація складалася з десяти чоловік. З них двоє – представники російської та української діаспори. «Вупперталь, – зазначив керівник делегації пан Себастіан, – місто багатонаціональне. З  трьохсотсімдесяти   тисяч  чоловік 22  тисячі – ро­сійськомовні жителі. Взагалі у Вупперталі, за неофіційними даними, близько 30 відсотків населення –  емігранти».                                                                                                                                                                         

Німці під час  перебування в Україні ознайомилися з історичними пам’ятками та музеями Острога, Славути, Шепетівки та Нетішина. Деякі представники делегації зізналися, що до приїзду в Україну вони практично нічого не знали про цю країну. Перед приїздом сюди наша держава асоціювалася в них із такими прізвищами як Кличко, Шевченко, Ющенко. Також вони багато чули про помаранчеву революцію, Чорнобиль, а були й такі, хто вважав Україну частиною Росії. «Але тепер, – зазначає пан Себастіан, – ми побачили, що Україна це прекрасна і цілком самостійна країна з  неповторними   звичаями  та  культурою».                                                                                            

Тренер боксерської команди з боку гостей зазначив, що вони не очікували такого високого рівня підготовки українських боксерів. «Нас приємно вразило, – сказав один  з  представників німецької делегації, – що в Нетішині є спортивні, музичні, мистецькі школи і діти можуть навчатися безкоштовно. У Вупперталі, і у Німеччині загалом, отримати таку освіту, як в Україні, можуть дозволити собі лише багаті люди, а діти з бідних сімей вже з дитинства зосереджуються на роботі, яку їм треба буде виконувати для утримання сім’ї».                                                                  

Не обійшлося без того, щоб не згадати і про негативні сторони. «За чотири роки перебування в Німеччині я жодного разу не бачив безпритульних собак, – стверджує Сергій Хомин. – На жаль, в нашому місті це явище досить поширене». Німецька сторона висловила своє захоплення україн­ською природою, але зазначила, що екологічній культурі в Україні приділяється мало уваги, тоді як у Німеччині – вона на досить високому рівні.                       Співорганізатор  цього  турніру,  член    німецької   делегації  Сергій     Хомин    (колишній учень нетішин­ського ліцею), зазначив, що наступного року планується провести подібні змагання і, можливо, з більшою кількістю учасників. Сергій Хомин у 2003 році поїхав до Німеччини, зовсім не знаючи мови, а тепер повернувся до Нетішина як співорганізатор і працівник громадської організації для молоді. Сергій отримав освіту соціального педагога і тепер успішно працює за спеціальністю. «Мені дуже подобається ця робота, – говорить він. – Шкода, що в Україні ця професія не дуже престижна і  не розвинена, а ті одиниці, які мали б займатися цією справою,  працюють  не за покликанням».       

Керівник німецької делегації підкреслив, що дуже задоволений співпрацею  з  Анатолієм  Проко­повичем Грушиним – тренером ДЮСШа, який з великим ентузіазмом тренує молоді таланти з боксу.                                                               Після десятиденного перебування у Нетішині делегація відбула до Києва, а згодом відвідає Львів, звідки вирушить додому, у Вупперталь.                                                                                                                                                         

Наприкінці  зустрічі  гості  і  господарі обмінялися подарунками і подяками.                    

 Андрій Демчук,  Сергій Гродзкий, студенти Національного університету «Острозька академія»

липень 2007