Людський голос – найкращий музичний витвір природи. Вокалізи Георга Отса, Мусліма Магомаєва, Алли Пугачової, Майї Кристалінської, Хуліо Іглесіса, Володимира Хворостовського… переплутати так само складно, як не бачити різниці між гітарою та банджо, піаніно та клавесином. 

Голос – унікальне явище, особливо коли відшліфоване у майстерні академічного, народного чи естрадного співу.

В Нетішині чимало гуртків, де юнь пробує віднайти і “поставити” власний голос. Під час численних концертів глядач із задоволенням сприймає виступи Каміли Пельванової, Наталії Горбової, Олега Заріцького. Ці митці різні за сценічним віком, проте складають культурне обличчя міста енергетиків. Наших представників знають не лише на теренах України, але й далеко за її межами. Приміром, юний О.Заріцький наспівував на берегах Адріатичного моря в Італії. Напевно запам’ятали його голос і іспанці, адже і там ступала нога юного дарування.

При всіх заслугах численних співочих гуртків Нетішина, “погоду” в пісенному жанрі понад п’ятнадцять років робить музична школа. Юні таланти, обираючи пісенну планіду, просто мусять вивчити ази музичної грамоти, аби мати продовження у кар’єрі. Так було із срібним дзвіночком нашої естради Настею Сергеєвою і десятком інших юних талантів. Далі всіх на сьогоднішній день пішла Юлія Троценко: закінчила училище ім.Глієра, нині опановує  майстерність  вокалу  на  другому курсі національної консерваторії. Нещодавно, на міжнародному конкурсі ім.Шостаковича в Москві Юля виборола перше місце, вразивши суворе журі пластикою і силою голосу, його колоратурним забарвленням. Чудово виступила Юля і в конкурсі “Відкрита Європа”. Отож, юним послідовникам  є на кого рівнятись.

У музичній школі нині діє вокально-хорове відділення, яким опікується Наталія Геннадіївна Горбова. Близько двадцяти юних талантів набувають знань з хитромудрої науки академічного, хорового, народного та естрадного співу. Збагачують репертуар, збагачуються світом світової музики. Постійні репетиції, навіть під час канікул, демонстрація своїх досягнень на численних концертах.

Ми вже гворили, що О.Заріцький мав спроби підкорити законодавців оперного співу – італійців. Не дивлячись на юний вік, він взяв участь більш  як у десяти міжнародних та республіканських конкурсах і  жодного разу не приїхав  без  відзнаки. У його послужному списку призові місця  на конкурсі  ім.Шостаковича, на “Козацькій родині”, “Відкритій Європі”. А нині він з групою нетішинців повернувся з міжнародного пісенного фестивалю “Зірковий Симеіз”, що майже десять днів тривав у Ялті. Журі, до складу якого увійшли заслужений артист України О.Василенко, композитори І.Кириліна  та О.Спаринський та інші знані в музичному світі особи, оцінило його виступи на диплом другого ступеня.

Ще один неодмінний учасник різноманітних конкурсів Олександр Арнаутов у своїй віковій групі також виборов другу позицію. Для нього це четвертий цього року конкурс. На “Відкритій Європі” він був переможцем, в інших – як мінімум номінувався. Олександр – стипендіат Нетішинської міської мерії.

На “Зірковому Симеізі” Вікторія Балаян, Даша Демчук, Ольга Шуленіна (вихованка студії “Роксолана” міського палацу культури) також доспівались до призових місць, а Діана Мачулянська та Марія Василенко відзначені Дипломами. Ще одна дипломантка Олександра Артенюк вперше брала участь у міжнарожних пісенних змаганнях, але її артистичність, гарне виконання пісні “Сонечко” зворушило члена журі та редактора журналу Gold City Лесю Самійленко. Черговий номер журналу вийде з портретом юної нетішинки на обкладинці.

В цьому пісенному змаганні брали учать юні голоси з України, Росії, Естонії та Литви.

Керівник поїздки Н.Г.Горбова вважає вдалим виступ усіх своїх вихованців і завдячує директорам музичної школи І.Сиваківській та палацу культури С.Кириленко за сприяння в участі на цьому музичному фестивалі. “Діти молодці, адже віддали чимало сил на підготовку до змагання. Незаперечна роль у їх підготовці акомпаніатора і самодіяльного композитора О.Кацан. Будуть  у  нас переможці “Сло­в’янських базарів”, - констатувала вона, - нагадуючи, що саме вихованка такого ж колективу з Южно-Українська Наталія Краснянська стала переможцем конкурсу  естрадної пісні “Вітебськ-2007”. “Ми давно плідно співпрацюємо з южноукраїнцями, обмінюємось репертуаром, беремо участь у численних мистецьких заходах, що проводяться під егідою НАЕК “Енергоатом”.

Віктор Гусаров

серпень 2007