Здоров’я – найцінніший скарб людини, а якщо вона спеціаліст, на підготовку якого затрачено великі кошти і чимало часу, й поготів, бо воно, здоров’я, набуває державної ваги. Атомники належать до когорти працівників, чия діяльність обумовлюється в Законі України «Про психофізичний відбір до виконання особливо-небезпечних робіт». Психолог відділу психологічного та фізіологічного забезпечення навчально-тренувального центру ХАЕС Валентина Євгенівна Спаська, до якої ми звернулись із запитанням, як здійснюється відбір і допуск атомників до роботи, розповіла, що поштовхом до більш суворого ставлення до персоналу, що обслуговує АЕС, стала Чорнобильська трагедія. Валентина Євгенівна на власному досвіді переконалась, що психологічне навантаження на атомника, який стоїть біля пульта, дуже велике. У юності сама закінчила Одеський політехнічний інститут і п’ять років провела на блочному щиті управління (БЩУ). Лише тут збагнула, який тягар взяла на жіночі плечі. Тому із задоволенням перепрофілювалась на факультеті інженерної психології у Ленінграді на нову спеці­альність психолога. Технічні знання, практика, досвід психолога, що півтора десятиліття спостерігає за психологічним змінами персоналу станції, дає їй право говорити про здоров’я людини,  як результат взаємодії особистості й оточення, високий рівень здоров’я розглядати як ознаку зрілої особистості. Спостереження свідчать, що особливе навантаження в психологічному плані змістилось з площини «людина–машина» на рівень між партнерами, від чого особливо потерпають керівники середньої і вищої ланки, а так звані виконавці опинились у кращому становищі.

- Загалом же, - констатує Валентина Євгенівна, - наша робота  базується на позитивних інтересах і потребах спеціалістів ХАЕС, прагненні до вдосконалення власного здоров’я. Ми певний барометр і обслуговуюча ланка  працівників ХАЕС.

- У відділі  здійснюється психофізичне обстеження людини, - доповнює розповідь начальник психологічного і фізіологічного забезпечення НТЦ Іван Іванович Ковалінський (до речі, також має дві вищі освіти – педагога з фізичної культури та психолога). Для цього маємо фахівців з медицини: крім Валентини Євгенівни - Тамару  Арсентіївну   Храбрих, Клима Васильовича Спаського і  медсестру  Вікторію  Віталіївну  Васильєву. За  результатами їх спостережень і  тестів, спрямованих на виявлення у атомників слабких місць в фізіологічних показниках,  заводимо паспорти здоров’я на фахівців, на основі яких в індивідуальному порядку підбираються методи відновлення сил.

 Ми маємо непогану матеріальну базу із спортзалом, залом атлетичної гімнастики, кімнату термогідробальнеотерапії, сауну тощо. Споді­ваємось найближчим часом придбати кардіограф. Що ж до так званої реабілітації, то в цьому компоненті у нас фахівець Степан Григорович Пенчук.

Провівши кабінетами і залами, мій співрозмовник особливу увагу звертає на те, що всі ресурси спрямовуються, аби подовжити, а ще краще покращити професійно-прикладну фізичну готовність фахівців, якими опікуються працівники відділу. Начальники змін, провідні інженери управління реактором та турбіною, ряд спеціалістів інших спеціальностей - постійні відвідувачі груп здоров’я, тренажерів тощо. Для підтримання фізичної  активності і профілактики захворювань ми застосовуємо ігри, різноманітні вправи, командні та індивідуальні змагання, сауну, душ Шарко, інші різновиди гідромасажу.

Чимало часу приділяється на те, щоб роз’яснити принципи покращення фізичного, а відтак і морального здоров’я візаві, адже усі вправи ми підбираємо у відповідності до віку, фізичного стану, характеру захворювання  тощо.

Процес фізичної реабілітації є діяльністю з відновлення здоров’я людини шляхом усунення чи компенсації різноманітних вад. Сучасна практика фізичної реабілітації надає перевагу фізичним вправам, які мають надзвичайно потужний і широкий спектр оздоровчої дії. Ми будуємо її на вченні академіка М.Амосова та вправах з йоги, бо вони найближчі до тих завдань, які нам належить реалізовувати. Коли ж ми отримуємо стійку потребу атомника у підтриманні сил, тоді намагаємось залучити його до якнайбільшого кола факторів, що сприятимуть реабілітації. Отож, застосовуються  оздоровчі ходьба, біг та плавання, елементи спортивної та художньої гімнастики, спортивні ігри, зокрема баскетбол, футбол, теніс, волейбол, залучаємо до спортивних змагань, активного відпочинку у вихідні дні, турпоходів. Використовуємо масаж, фітоаромотерапію, термогідротерапію тощо.

Вислів древніх «в здоровому тілі здоровий дух» підтверджується тими результатами, які досягають індивідууми. Це просто треба бачити, як у людей покращується вестибулярна та емоційна стійкість, відчуття руху, загальна та статична стійкість, покращується рівень зорового та дихального аналізаторів. Наші відвідувачі швидше відновлюються після роботи у стресових ситуаціях, краще проявляють себе у ситуаціях, коли треба прийняти рішення, або виникає потреба координації колективних дій. Головне – атомник випромінює оптимізм і впевненість, набуває хороших фізичних кондицій. Він менше помиляється у своїй професійній діяльності. І це головне.

Степан Григорович свого роду фанат оздоровчої роботи. Усе свідоме життя він виводить власну формулу здоров’я. Звичайно, як фахівець з фізкультури і спорту, він небезпідставно вважає, що рух і розумні навантаження  є основою у підтриманні фізичних кондицій. Це з його легкої руки свого часу започатковано на ХАЕС Спартакіаду між цехами та відділами, до якої долучились нині сотні атомників. Тепер цей процес пішов на рівень самих цехів. Принаймні реакторники влаштували цього року спартакіаду між змінами. Він  поставив на ноги у буквальному значенні цього слова чимало нетішинців, адже давно і продуктивно займається масажем, лікувальною фізкультурою. Він гарний співбесідник і  інтелігентна  людина, яка прагне не лише фізичного, але й  духовного здоров’я. Його можна побачити  у  церковному хорі,  на  концертах, на змаганнях з різних видів спорту. Він вмілий організатор і тому обраний головою спортивно-масової комісії профкому.

Серед останніх діянь – змагання з рибної ловлі.

Є у Степана Григоровича нереалізована мрія – упорядкувати півострівець поблизу НТЦ, зробити там рекреаційну зону із біговими доріжками, ігровими майданчиками, спортивними снарядами. На жаль, люди мало бувають на свіжому повітрі, а тут, під боком  навчально-тренувального центру це доречно і дасть можливість залучити людей до бігу, ігор на природі тощо.

Цього року за підсумками спартакіади фізкультурний колектив НТЦ посів одну з провідних позицій і отримав призові кошти, на які були закуплені дві байдарки. Найближчим часом група атомників збирається сплавитись річкою Горинь вниз за течією, аби отримати підвищення рівня адреналіну в крові та змістовно відпочити.

Навчально-тренувальний центр ХАЕС здійснює  велику  роботу з підвищення фахового  рівня  спеціалістів.  Але  знання  ніщо, якщо  ти  не  в  силах  фізично закрити засувку, прослідкувати за усіма приборами, що  довірені  тобі, сконцентруватись на справі.  Досвід  працівників  відділу  психологічного та фізіологічного забезпечення навчально-тренувального  центру ХАЕС засвідчує, що за  умови   шанобливого  ставлення до свого здоров’я, бажання бути на рівні  певних   вимог,  профе­сійний  вік  можна подов­жити.

Віктор  Гусаров

серпень 2007