За  будівлями потрібен  постій­ний догляд. На ХАЕС обов’язки  за  підтримання у належному стані  споруд покладені на колектив ремонтно-будівельного  управління енергоремонтного підрозділу. Напередодні Дня будівельника випала нагода поспілкуватись із його   начальником   -    В.І.Кандабаєвим.

- Під час зустрічей із журналістами Ви постійно наголошуєте, що після приєднання ремонтно-буді­вельного   управління   до енергоремонтного підприємства ХАЕС фун­кції та завдання для вашого колективу практично не змінились. Якими турботами живете зараз?

- Наші функціональні обов’язки залежать від  виробничих потреб підроз­ділів ХАЕС. В основному ми займаємось ремонтом приміщень та споруд, наносимо антикорозійне покриття на обладнання та трубопроводи під час проведення ремонтних кампаній на енергоблоках. Великий об’єм ремонтних робіт проводиться у рамках реалізації програми з реконструкції та модернізації. Основний акцент робимо на підготовці до осінньо-зимового періоду. Зараз великі зусилля спрямовуємо на виконання запланованих ремонтних та будівельних робіт до проведення місії OSART.

- Будь ласка, про це більш конкретно.

- Представники місії , які невдовзі працюватимуть на ХАЕС, будуть аналізувати не тільки рівень технологічних процесів, безпеку експлуатації енергетичних установок, а й культуру виробництва. Кожне робоче місце, приміщення повинно мати належний естетичний вигляд. Перед тим, як розпочати ремонтні роботи, ми розробили дефектні відомості, заявки на товарно-матеріальні цінності, були розроблені графіки постачання матеріалів, виконання запланованих робіт. Зараз наші працівники займаються облицюванням стін і підлоги, у ряді приміщень проводять фарбування, клеять шпалери, замінюють вікна та двері. Працівникам ХАЕС важко не помітити, як ми облаштовуємо тротуарною плиткою майданчик біля адміністративно-побутового корпусу.

Наші працівники задіяні також на реконструкції колишнього магазину №9, який стане загальностан­ційним архівом. До речі, його відкриття приурочуємо до проведення місії OSART.

- Як оцінюєте роботу підлеглих?

- Наш підрозділ на ХАЕС можна вважати «ветераном». За два десятки років існування склались хороші виробничі традиції. Висококваліфікованих працівників у нас не бракує. Нам під силу виконання навіть складних завдань. Якби я почав озвучувати список найкращих працівників, це зайняло би багато часу. Але декого напередодні нашого свята згадати варто, у колективі авторитетом користуються бетонувальник В.І.Гордій, муляри В.А.Тетерчук, В.Л.Бойчук, маляри М.П.Луцюк, Л.І.Паніна, Г.І.Черепова, столяри В.С.Шевчук, М.Л.Клочко, В.О.Бондар.

- Кажуть, що стабіль­ність колективу залежить і від психологічних факторів.

- Нормальні взаємовідносини формуються не тільки під час виробництва, а й за межами роботи. У нас стало доброю традицією відзначати дні народження, ювілеї працівників, трапляється, що й хрестини  і весілля.

- А  позитивні  емоції бувають і від хорошого здоров’я. Знаю, що ви належите до активних пропагандистів здорового способу життя.

- Заняття фізкультурою та спортом можна вважати моїм хобі. Люблю колективну гру, де один за всіх, а всі за одного. Цей принцип реа­лізовується у  волейболі, футболі, футзалі.  Особисто  заохочую наших  працівників до участі у різних спортивних змаганнях, загально­станційній спартакіаді. Приємно, що в числі інших будівельники захищають спортивну честь енергоремонтного підрозділу.

Нещодавно відбувся міжнародний турнір з міні-футболу на призи корпорації «ТВЕЛ» і ДП НАЕК «Енергоатом». До його проведення наші працівники провели ремонти приміщень стадіону, спортивних споруд. Одне слово, не соромно було приймати іноземних гостей.

- І традиційне: що хочете побажати колективу будівельників з нагоди професійного свята?

- Міцного здоров’я, злагоди у родинах. Нам треба пам’ятати, що слово «будівельник» звучить гордо, від нашої роботи залежить комфорт і затишок. Отож, хай буде все гаразд.

Олександр Шустерук

серпень 2007