17 жовтня 1994 року вийшов наказ тодішнього директора Хмельницької АЕС Віктора Сапронова  за №737 «Про створення телебачення Хмельницької АЕС». У ньому пряма вказівка реорганізувати дільницю телебачення та радіо… у телевізійну студію ХАЕС з покладанням на неї наступних завдань: «Відеозйомка матеріалів з ремонту, огляду, обслуговування та встановлення основного і допоміжного обладнання атомної станції, ведення архіву відзнятого відеоматеріалу; створення на базі архіву навчальних відеофільмів для підготовки оперативного та ремонтного персоналу, аналізу перебігу робіт, підбиття підсумків виконаного обсягу робіт; оперативне висвітлення роботи колективу атомної стнації, радіаційної обстановки як на ХАЕС, так і у прилеглій 30-кілометровій зоні; формування об’єктивних знань у населення 30-кілометрової зони про ядерну енергетику, знайомство з цехами і підрозділами атомної станції, їх персоналом. Керівником призначався Сергій Білошицький, на плечі якого лягли оперативні питання комплектування студії, забезпечення відповідним обладнанням, створення положення про телестудію тощо. В колектив приходили працівники, на яких можна покластись у цій діяльності, зокрема редактор радіомовлення (нині покійна) Ірина Петровська, технік Світлана Стецюк, оператор Руслан Огороднік, звукооператор Володимир Ковальчук. Пройшли через штат студії технарі Сергій Бержанський, Ігор Данилюк, Віктор Хмельницький,   Андрій Янчишин. Деякий час звукорежисерською роботою займався Олександр Краснов, який нині успішно тренує легкоатлетів, а над відеоінженерними планами чаклував Віталій Чабан. Після С.Білошицького колектив очолювала Людмила Гуда, а нині Віра Петровська.

У колективі працював Тарас Бурмич, відеозвіти якого можна бачити на одному  з провідних каналів України. Радіороботою в колективі не перший рік займається Неля Фінчук.

Майже одночасно в колектив влились журналісти Віра Петровська, Алла Висоцька, Ігор Німий, телеоператори Тетяна Тарасюк і Жанна Костенко. Інша хвиля поповнення складу працівників студії – колишні журналісти «Перспективи» Жанна Суліма та  Тетяна Степанюк, а в останньому припливі молодих сил - Вадим Мацюк, Олександр Малярчук, Віталій Ляшук, Юлія Демидюк, Ірина Сухомлин  (зараз Ірина працює у ВМПіТД).

Кожен на своєму місці намагається привнести у справу якомога більше власних ідей та знань, аби випуски щотижневої телепрограми були насичені подіями, сучасним оформленням, телефактами.

Непросто бути на видноколі, ще склад­ніше у буденному факті захищати принципи, які проголосила «Національна атомна енергогенеруюча компанія  «Енергоатом» в Заяві про інформаційну політику. В ній вказується, що цілями інформаційної політики є: формування впевненості суспільства у безпеці ядерної енергетики та необхідності розвитку ядерної енергетики в Україні; створення позитивного іміджу Компанії і галузі в цілому; підтримання і зміцнення корпоративної культури, культури безпеки. Ця інформаційна політика ґрунтується на таких основних принципах як: відкритість, доступність і свобода обміном інформацією; оперативність, об’єк­тивність, достовірність і несуперечливість наданої інформації; рівність права всіх зацікавлених осіб на отримання інформації з урахуванням положень, встановлених чинним законодавством, нормами і вимогами; дотримання державних інтересів, комерційних інтересів Компанії та її партнерів при реалізації відкритої інформаційної політики. Основними напрямами діяльності щодо реалізації інформаційної політики Компанії є: вчасне інформування громадськості про події в ядерній енергетиці та формування впевненості суспільства у безпеці ядерної енергетики і необхідності розвитку галузі як гаранта енергетичної безпеки України.

Телевізійники Хмельницької АЕС повною мірою втілюють положення цієї Заяви. Репортажі з підрозділів Хмельницької АЕС є головною темою щотижневих випусків теле і -радіопрограм студії, які транслюються на велику територію Рівненської та Хмельницької областей.

 Треба сказати, що станція і телевізійники зокрема тісно співпрацюють з колегами з Славути, Рівного та Хмельницького,  місцевої телерадіокомпанії «Лотел». Це створює атмосферу довіри. Побажаємо «очам і вухам» станції  творчих здобутків і добра.

 

Щиросердечно вітаємо працівників радіо, телебачення і зв’язку, відзначених напередодні професійного свята грамотами міської влади. Приємно, що в їх числі оператор телестудії ВП ХАЕС Віталій Ляшук та головний редактор студії Віра Петровська.

Віктор Гусаров

листопад 2007