20 років від пуску першого енергоблока   вже реальність. У пам’ятному 1987 – му будівельники та експлуатаційники зробили усе можливе і неможливе аби ХАЕС видала в енергомережу перші тисячі кіловат-годин електроенергії. Перші десять років по тому атомна енергетика жила під тягарем Чорнобильської трагедії, у постійному стресі, адже мова йшла про згортання програми розвитку атомної галузі. При цьому атомна енергетика фактично спонсорувала народне господарство, бо на півроку затримувалась зарплата, наднизький тариф не давав можливості для розвитку галузі. Але країна жила при світлі.

 Прозріння прийшло під кінець сторіччя. Зрештою запрацював другий енергоблок і зовсім не далеко той час коли сумарний внесок ХАЕС в економіку держави буде дорівнювати 150 мільярдам кіловат-годин електроенергії.  Саме про успіхи станції у 2007 році доповів генеральний директор ХАЕС Микола Панащенко великому загалу енергетиків та гостей міста Нетішин під час урочистостей  з нагоди введення в експлуатацію першого енергоблока. Він зазначив, що ХАЕС свято зустрічає з перевиконанням річного завдання, що міжнародні експерти місії OSART гідно оцінили зусилля всього колективу у напрямку підвищення культури безпеки.

Беручи слово від Національної енергогенеруючої компанії НАЕК «Енергоатом», віце-президент компанії Ольга Кравець повідомила, що заступник міністра Мінпаливенерго, колишній директор ХАЕС Юрій Недашковський не зміг прибути в силу причин, що пов’язані з формуванням нового уряду, але усім серцем з колективом, якому віддав немало років праці. Разом з генеральним директором ХАЕС М.Панащенком вона виконала почесну місію, вручивши нагороди кращим працівникам станції. Зокрема знака «Почесний енергетик України» удостоєні: заступник начальника  електроцеху з ремонту Володимир Павлович Чернишов,  інструктор 2 категорії відділу підготовки ремонтного персоналу НТЦ Василь Іванович Ужакін, начальник цеху з ремонту тепломеханічного устаткування реакторного відділення ЕРПу Олександр Володимирович Калінчак, майстер електроцеху Кадим Джангабаєвич Каржау та заступник начальника реакторного цеху з реконструкції та модернізації Дмитро Олексійович Максимович.

Знак «Відмінник енергетики України» отримали заступник начальника хімцеху з реконструкції та модернізації Дмитро Борисович Корсун, майстер 1 групи дільниці з ремонту апаратури контролю радіаційної безпеки ЦРБ Іван Степанович Павлюк, начальник зміни турбінного цеху Петро Адамович Каленський, заступник головного інженера по загальностанційних об’єктах Геннадій Олексійович Панасенко, начальник цеху теплової автоматики та вимірювань Валентин Миколайович Самцов.  Грамоти Мінпаливенерго отримали слюсар-ремонтник  5  розряду цеху дезактивації і поводження з радіоактивними відходами Петро Віталійович Шатковський, електромонтер 6 групи з обслуговування електроустаткування електростанції Валентин Каленикович Поліщук, слюсар цеху з ремонту тепломеханічного устаткування ЕРПу Микола Васильович Оцалюк, лаборант хімічного аналізу 4 групи хімцеху Валентина Володимирівна Швець, начальник дільниці ЦТАВ Олександр Васильович Коломійчук, заступник головного інженера УКБ Петро Трохимович Кальніченко, заступник начальника цеху дезактивації і поводження з радіоактивними відходами Володимир Вікторович Константінов, електромонтер електроцеху Анатолій Миколайович Тарасюк.

Цього дня в Палаці культури ще не раз звучали прізвища людей, що є гордістю станції, її маяками. Принаймні нагрудний знак «Почесний працівник атомної енергетики» отримали начальник зміни станції Богдан Максимович Джичка  і начальник будівельного відділу УКБ Валерій Іванович Гасюк. Нагрудний знак «Відмінник атомної енергетики» вручено дезактиваторнику 3 групи цеху дезактивації і поводження з радіоактивними відходами Тетяні Іванівні Шпетній і заступнику головного інженера з ремонту тепломеханічного устаткування ЕРПу Олександру Володимировичу Омельчуку. Знак «За вагомий внесок в розвиток атомної енергетики України» отримав начальник зміни турбінного цеху В’ячеслав Геннадійович Філіппов та інженер з експлуатації 2 категорії цеху радіаційної безпеки Михайло Олександрович Савич.  Почесною грамотою ДП НАЕК «Енергоатом» нагороджені Галина Миколаївна Поліщук, Віктор Анатолійович Веселов, Олена Євгенівна Мокринська,Ігор Вікторович Максимчук. Грамотою компанії відзначені Микола Васильович Юрчук, Валентина Іванівна Муштук, Микола Леонтійович Клочко, Сергій Леонідович Форсюк. А ще велика група працівників ХАЕС відзначена знаком «Почесний працівник ХАЕС», Грамотами та подяками підприємства.

На трибуну виходили цього святкового дня голова облради Іван Гладуняк, заступник голови облдержадміністрації Мар’ян Зеленецький, міський голова Олександр Смишляєв. Кожен з них вручив  керівництву  станції цінні подарунки та відзнаки працівникам.

Нарешті випала нагода піднятись на сцену тим, хто опікувався колективом станції протягом її будівництва і експлуатації. Оплесками зал зустрів першого директора ХАЕС Олексія Івановича Троценка, його наступника Миколу Степановича Габрійчука, Миколу Петровича Дудченка, Володимира Івановича Софіюка, Олександра Євгеновича Смишляєва, Миколу Сергійовича Панащенка. На жаль в силу різних причин не було  Віктора Григоровича Сапронова, Віссаріона Володимировича Кіма та Юрія Олександровича Недашковського. Директорам була довірена почесна місія загасити свічки на торті у вигляді енергоблока. Звуковий лист надійшов на адресу ювілярів від першого головного інженера станції, а нині директора  Нововоронезької АЕС В’ячеслава Андрійовича Вікіна.

 Далі на сцену піднялись ті, хто зводив перший енергоблок. Слово отримав начальник Управління Будівництва ХАЕС у 1987 році Олександр Павлович Селіхов, який висловив сподівання, що праця бу­дівельників буде потрібна і при  спору­дженні 3-го та 4-го енергоблоків. Його підтримав нинішній голова правління УБ ХАЕС Дмитро  Павлович Оцабрика, а також ряд керівників  підрозділів  цієї потужної будівельної орга­нізації.

А тоді на сцену піднімались представники ОКБ «Гідропрес», Курчатовського інституту, ЦНІІТМАШ, представники таких підприємств як «Радій» та «Імпульс», керівники  Ізяславської райради та районної державної адміністрації, Славутської держадміністрації. Подарунки, напутні  слова, побажання процвітання  звучали з їх вуст.

Естафету підхопив голова профкому ХАЕС Михайло Гук, який оголосив про здобутки праців­ників не лише на робочих місцях, але й у спорті. Зокрема групі прихильників здорового способу життя був вручений почесний знак, який є лише на нашому підприємстві, -  «Лицар спорту».

Після урочистостей відбувся концерт, а насамкінець вечірнє небо освітив святковий салют. Зі святом тебе, ХАЕС!

Віктор Гусаров

січень 2008