До 1994 року Олександр Хоружий про роботу ХАЕС знав не багато. Все змінилося після того, як після закінчення Рівненського інституту інженерів водного господарства влаштувався електрослюсарем на роботу в цех теплової автоматики та вимірювань.  Йому було довірено ремонт засобів вимірювань температурного контролю і спецвимірювань. Згодом взяв участь у своїй першій ремонтній кампанії.

- Мені поталанило на наставників,- пригадує майстер  ЦТАВ  Олександр  Хоружий, -  їх  допомога завжди була слушною. Коли розпочинав трудову діяльність, притримувався давньої народної мудрості, що під лежачий камінь вода не тече. Для будь-якого спеціаліста важливою є самопідготовка. Ніколи не треба цуратися книги та сторонньої допомоги.

Успішна участь Олександра у проведенні ремонтів не залишилась непоміченою керівництвом цеху: через чотири роки  його було переведено на посаду майстра дільниці з ремонту  засобів  вимірювань  температурного контролю і спецвимірювань.

Зараз на другому енергоблоці триває чергова ремонтна кампанія. Бригада, роботою якої опікується Олександр Хоружий, займається лагодженням датчиків, встановлених на головних циркуляційних насосах, головних циркуляційних трубопроводах. Під час ремонту також необхідно замінити 52 датчики температурного контролю в реакторному відділенні. Особлива увага спрямована на обстеженні компенсаційних багатоканальних пристроїв, на предмет можливості продовження терміну їх експлуатації. Практично всі роботи пов`язані із системами безпеки.

Напередодні  святкування  20-річчя пуску першого енергоблока у підрозділах проводився аналіз діяльності персоналу. Олександра Хоружого визнано одним із кращих працівників цеху теплової автоматики та вимірювань, портрет занесено на Дошку пошани ХАЕС.

Майстра Олександра Хоружого характеризують не тільки сумлінне ставлення до роботи, відповідальність за кінцевий результат, а й прагнення пізнавати. Світ його захоплень різноманітний. Він зібрав велику колекцію пивних етикеток, частина якої експонувалась на виставці у Нетішинському міському краєзнавчому музеї. Крім цього Олександр цікавиться нумізматикою – наукою про монети. У його зібранні представлено різні напрями карбування грошей у металі, але найбільший інтерес представляють юві­лейні та  пам`ятні монети, які  випускає  Національний банк України. У колекції нумізмата їх більше двох сотень.

- Я народився і виріс в Острозі, - розповідає Олександр.- Батьківська хата стояла за кілька десятків метрів від Замкової гори - колишньої резиденції князів Острозьких. Отож саме життя вимагало цікавитись історією. А про неї можна багато взнати, вивчаючи монети. Принаймні вже три їх випуски у нашій державі присвячено Острогу. Є металеві гривні із портретами особистостей, діяльність яких пов`язана із історією краю. Це Улас Самчук, Іван Огієнко, Олена Теліга, Тарас Шевченко. Великим  досягненням  вітчизняної нумізматики вважаю випуск пам’ятної монети, присвяченої пуску другого нергоблока ХАЕС та четвертого РАЕС. Сьогодні вона вже є колекційною рідкістю.

Олександр Шустерук

січень 2008