У Нетішинському міському краєзнавчому музеї відбулась зустріч із представниками  Національного  університету “Острозька Академія” - проректором із наукової роботи,  професором, доктором  філософських  наук  Петром Кралюком та завідувачем  кафедрою україн­ської філології Анатолієм Криловцем. Цих людей  об’єднує  не  тільки  прагнення внести свою лепту в  наукові  та  освітянські процеси, а й любов до красного письменництва. Не випадково обоє перебувають у лавах Національної  спілки пись­менників України.

Для нетішинських шанувальників прози та поезії було цікаво ознайомитись із новим творчим доробком гостей, які, до речі, два роки тому у стінах цього ж музею презентували власні твори.

Після виходу у світ 2005 року збірки оповідань Петра Кралюка “Апокриф”,  журнал “Київська Русь” запропонував на суд читачів нову його повість “Зона”. Торік у видавництвах з’явилось одразу дві книги – дослідження “білих плям” в українській філософії та роман “Діоптра”, який, до речі, також було надруковано у “Київській Русі”. На останньому творі автор і акцентував увагу. До написання роману Петра Кралюка надихнула легенда про те, що в останні роки свого життя відомий український науковець і полеміст середньовіччя Мелетій Смотрицький,  перебуваючи у Дерманському монастирі, написав твір “Діоптра”. Зважаючи на історичну цінність втраченого твору, пошуки рукопису ведуть так звані мисливці за антикваріатом. Автор роману вдало переплів минувшину і сучасність і показав своє бачення історії Волині.

“Діоптра” Петра Кралюка не залишилась не поміченою літературознавцями та читачами. З-під пера критиків вийшли схвальні рецензії. А письменник на зустрічі запевнив, що спробує реалізувати інші творчі задуми.

Певним підсумком у літературній діяльності можна вважати вихід поетичної збірки Анатолія Криловця “Моя вселенська тимчасовість”, до якої увійшли твори останніх двох десятки років. У автора немає чіткого розмежування поетичних напрямків, збірка представлена як ліричними, так і соціальноспрямованими віршами. Оцінюючи творчість Анатолія Криловця,  поет Олександр Ірванець відзначив, що Анатолій один з найбільш відвертих авторів у сьогоднішній поезії Рівненщини. Ця відвертість струменить з його віршів, вражає, часом навіть шокує – і в жодному разі не залишає читача байдужим.

У виконанні автора прозвучала низка поезій. Директор Нетішинського міського краєзнавчого музею Оксана Кононюк побажала Анатолію Криловцю та Петру Кралюку наснаги і творчих здобутків.

Олександр  Шустерук

 лютий 2008