Храм «Неопалима купина» та культурно-просвітницький центр  при ньому були запроектовані з початком будівництва ХАЕС. На певних етапах історії Нетішина  спорудженню храму  то давали «зелену вулицю», то роботи заморожувались. Проте, від фундаменту до колоритних бань і маківок храм піднімався і піднімався, аби стати окрасою міста. Вже зараз ця споруда вражає величністю не лише приїжджих. Але й серед тих, хто зрідка відвідує наше місто, є люди, що душею здіймаються до висот божественного провидіння і намагаються збагатити храм. Зокрема до таких належить владика Афінський Дамаскін, який привіз із Греції ікону «Неопалима купина», написану іконописцями спеціально для нетішинської культової споруди з однойменною назвою.

Ця подія дала привід сотням прочан зібратись на хресну ходу, аби разом з служителями церкви внести неоціненний дарунок до храму.

У супроводі керуючого справами Київської Митрополії Української православної церкви архієпископа Митрофана, преосвященного єпископа Шепетівського та Славутського Володимира, духовних пастирів з Нетішина, Славути  та Острога ікону пронесли вулицею Будівельників до врат храму «Неопалима купина», а під склепінням новобудови відбувся молебень.

Почитання Неопалимої купини пов’язане з горою Сінай (нині територія Єгипту), де біблійний святий Моїсей почув голос Бога і отримав скрижалі з десятьма заповідями. Неподалік  від цього місця  він побачив кущ купини – палаючий, та не згораючий і почув глас Божий, що провіщав народження Христа. Ця купина знаменувала собою непорочне зачаття Богоматір’ю Христа  від Духа Святого. Перебуваючи Богоматір’ю, Вона залишилась Дівою.

В церкві були вручені відзнаки тим,  хто зробив значний внесок у богоугодну справу розбудови храму, зокрема генеральному директору Хмельницької АЕС Миколі Сергійовичу Панащенку був вручений орден «Різдва Христового» I ступеня.

Віктор Гусаров

лютий 2008