ВРАЖЕННЯ ВИКЛЮЧНО ПОЗИТИВНI

Жоден із районів Житомирської області не входить до так званої зони спостереження навколо ХАЕС. Але це не є підставою для громадян, щоб не проявляти інтересу до енергетичного об’єкта на березі річки Горинь. Нещодавно на адресу адміністрації електростанції надійшов лист від районної та селищної рад Баранівки із проханням посприяти в організації екскурсії на ХАЕС. І цей захід відбувся минулої середи.

Традиційно відвідини об’єктів електростанції розпочинаються із ознайомлення з діяльністю навчально-тренувального центру. Тут спеціалісти розповідають про основні напрямки підготовки персоналу та демонструють роботу повномасштабного тренажера. Як правило, на відвідувачів це справляє великий ефект, бо не всім доводиться відвідувати приміщення, повністю начинене електронікою, світловими індикаторами та датчиками. Часто виникають запитання, як вдається всім цим технічним господарством управляти. Після розповідей інструкторів приходить переконання, що до відповідальних робіт на ХАЕС допускаються лише висококваліфіковані працівники, які постійно шліфують свій професійний фах. За визначенням одного з гостей, атомники - вічні студенти. Відтак диплом про вищу освіту є лише сходинкою до здобуття професіоналізму. Знання мають поєднуватись із практикою. Такий підхід до справи сподобався редактору Баранівської міськрайонної газети “Слово Полісся” Анатолію Стрільчуку, з яким на екскурсію прибули працівники редакції.

Коли учасники екскурсії направлялись на ознайомлення із недобудованими енергоблоками, було запропоновано подивитись місце біля НТЦ, яке облюбували бобри. Звірі практично окупували дренажний канал і для власних потреб використовують дерева, на яких видно «автографи» від зубів. Серед членів делегації був затятий мисливець, який підтвердив, що на забруднених територіях бобри не приживаються. Якщо ці природні будівничі полюбили місцевість біля самої ХАЕС, то з екологією все гаразд.

Великий інтерес викликали й відвідини недобудованого тре­тього енергоблока.

- Не по-господарськи нехтувати таким багатством, - зробив висновок один із відвідувачів.

Під час оглядин території третього енергоблока учасники екскурсії почули цікаву розповідь заступника головного інженера по нових блоках Олександра Корлиханова. Він переконав гостей, що для нашої держави потрібно нарощувати енергетичні потужності і проммайданчик ХАЕС є одним із найперспективніших у державі. Тут можна ввести в експлуатацію ще два нових енергоблоки. Про заходи, які передбачено виконати перед початком будівництва, розповів начальник будівельного відділу управління капітального будівництва Валерій Гасюк.

Осягнути робочий ритм електростанції гості змогли під час відвідин машзалу першого енергоблока. Спочатку великий шум насторожував, але через декіль­ка хвилин перебування біля складних механізмів це вже сприймалося як звичне явище. Багато хто цікавився принципами роботи агрегатів, технологічними параметрами. Екскурсантів вразила своєрідна технічна гігантоманія.

Найповніша характеристика діяльності ХАЕС прозвучала з вуст генерального директора Миколи Панащенка. І коли прийшов час для запитань, гості дещо розгубились, мовляв, інформації одержали вдосталь. Користуючись нагодою, поцікавились виробничим шляхом Миколи Сергійовича. Він сказав, що перед тим, як його було призначено генеральним директором, пройшов всі сходинки виробничої ієрархії в атомній енергетиці, а першим щаблем було закінчення Томського політехнічного інституту.

На зустрічі з генеральним директором атмосфера була доброзичлива. На знак вдячності за організацію цікавої та змістовної екскурсії керуюча справами Баранівської райдержадміністрації Наталія Кокітко вручила Миколі Панащенку чайний сервіз місцевого виробництва.

Гості мали змогу оглянути й територію міста. Принаймні міського голову Баранівки Анатолія Михалюка приємно вразили чисті вулиці.

- Тут комунальна служба на високому рівні. - зазначив гість.

Багато позитивних емоцій викликали відвідини Нетішинського міського краєзнавчого музею. Представники Баранівки не сподівалися, що у молодому місті може існувати такий багатий на цікаві експонати заклад. Частина екскурсантів щиро поповнила музейну скриньку пожертв.

На закінчення гості сказали, що раді б жити у такому красивому місті як Нетішин, а близьке сусідство із діючою АЕС – це данина прогресу.

Олександр Шустерук

лютий 2008